Η πολιτική ανάπαυλα των γιορτών θα διαδεχθεί τα ταραγμένα νερά των επόμενων ημερών, καθώς η νέα χρονιά φέρνει κρίσιμα μέτωπα για την κυβέρνηση σε τρεις τομείς: υγειονομική κρίση και εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, εθνικά θέματα και οικονομική ανεπάρκεια.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθούν κρίσιμες για το στοίχημα του εμβολιασμού, καθώς πρόκειται για ένα πολυσύνθετο και πρωτόγνωρο για τη χώρα εγχείρημα, που δεν «σηκώνει» αστοχίες, παραλείψεις και καθυστερήσεις. Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για το 2021 εστίασε στο ρόλο του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας σημειώνοντας ότι «η νέα χρονιά θα γίνει σίγουρα χρονιά ελευθερίας», αναφερόμενος στη σημασίας της εθνικής εξόρμησης που εξελίσσεται για την οριστική απαλλαγή μας από τον κορωνοϊό. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι: :

  • Να εξελιχθεί ομαλά η προμήθεια των εμβολίων και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοσή τους που θα ανατρέψουν τα χρονοδιαγράμματα και τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
  • Να στεφθεί με επιτυχία η καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, δηλαδή να πειστούν ακόμα και όσοι εμφανίζονται διστακτικοί, προκειμένου να χτιστεί το συντομότερο το πολυπόθητο τείχος ανοσίας του πληθυσμού και να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα.

Σε κρίσιμη καμπή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα κρίση στο μεταναστευτικό και για το λόγο αυτό οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για πιθανό ενδεχόμενο νέων κυμάτων μεταναστών ή ακόμα και προβοκάτσιας.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να φανεί διαλλακτική  μετά την απόσυρση του Ορούτς Ρέις και ρίχνει γέφυρες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με τους δικούς της όμως όρους. Το σίγουρο είναι, ότι απαιτούνται αριστοτεχνικοί χειρισμοί και διπλωματικοί ελιγμοί από την κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι περιμένει συνέπεια και συνέχεια από την Άγκυρα και προσδοκά η όποια αποκλιμάκωση των προκλήσεων να μην είναι παροδική.

Πάντως, το κυβερνητικό στρατόπεδο κρατούν μικρό καλάθι, γνωρίζοντας ότι ο Ερντογάν κάνει παζάρια και δίνουν έμφαση στην αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Τα «αγκάθια» της οικονομίας

Πρόκληση αποτελεί για την κυβέρνηση η έξοδος από το τούνελ του οικονομικού αδιεξόδου και αυτό γιατί ο αστάθμητος παράγοντας της πανδημίας και τα συνεπακόλουθα lockdown, προκάλεσαν σοβαρά οικονομικά πλήγματα στη χώρα. Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε σημαντικά και απαιτείται υπερπροσπάθεια για να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία και να πάρει ξανά μπρος η αγορά.

Παράλληλα, το κυβερνητικό πρόγραμμα στόχο έχει την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εστιάζουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως είναι η απλούστευση του αδειοδοτικού καθεστώτος για την υλοποίηση επενδύσεων.

Ωστόσο το «κλειδί» για να επιτευχθούν όλα αυτά είναι η απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς το  προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προβλέπει επιχορηγήσεις 19,4 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Νοεμβρίου, ενώ η υποβολή του τελικού σχεδίου θα γίνει τον Φεβρουάριο- Μάρτιο του 2021.  Οι πρώτες εκταμιεύσεις από την ΕΕ αναμένονται να γίνουν  στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2021, ενώ στόχος είναι τα πρώτα έργα να αρχίσουν νωρίτερα, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.