Σταθερό και επιστημονικά τεκμηριωμένο βηματισμό επιχειρεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση στη διαχείριση του δεύτερου σφοδρότερου κύματος της πανδημίας που δείχνει να αποκλιμακώνεται με αργούς ρυθμούς.

της Γεωργίας Σκιτζή

Ο παραμικρός λάθος χειρισμός δεν δικαιολογείται αυτή τη στιγμή και ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι οι αποφάσεις για μερική επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να περάσουν από «κόσκινο». Για το λόγο αυτό και με το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά το τελευταίο διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου βάζει φρένο στη σεναριολογία για την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς ξεκινά μία κρίσιμη εβδομάδα που απαιτεί ενδελεχή μελέτη των νέων επιδημιολογικών δεδομένων και συντηρητικές λύσεις που θα «εγκλωβίσουν» τον ατίθασο ιό. «Δεν επιτρέπεται τώρα που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε, να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα. Αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο» είπε σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προϊδεάζοντας για το τι έρχεται.

Έκκληση Μητσοτάκη να μη γίνει ο Άγιος Ανδρέας, Άγιος Δημήτριος

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της σημερινής εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, ενώ επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή, γεγονός που επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν στην τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την αποφυγή συμπεριφορών που ευνοούν τη διασπορά του ιού.

Εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για παράταση του lockdown

Σε δεύτερη παράταση του lockdown οδηγούμαστε -όπως όλα δείχνουν- με τους λοιμωξιολόγους να βλέπουν μεν πτώση του ιικού φορτίου, όχι όμως και αντίστοιχη μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μέλη της επιτροπής εκτιμούν πως είναι νωρίς να χαλαρώσουν τα μέτρα μετά τις 7 Δεκεμβρίου και προτείνουν στην κυβέρνηση η σταδιακή επαναφορά σε μια σχετική κανονικότητα να αρχίσει από τις 14 Δεκεμβρίου. Υπάρχουν όμως και εισηγήσεις για παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και μετά να αρχίσει ένα μικρό διάλειμμα 15 –20  ημερών, προκειμένου να κινηθεί η αγορά με το άνοιγμα το μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τήρηση αποστάσεων και κανόνων.

Γρίφος το άνοιγμα των σχολείων

Κυβερνητικοί ενδοιασμοί καταγράφονται και για το άνοιγμα των σχολείων, και ειδικότερα των δημοτικών, για τα οποία ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι πρέπει να είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν. Την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των λοιμωξιολόγων υπό την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοικτά. Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην ανοίξουν καθόλου τα σχολεία στην συμπρωτεύουσα πριν από τα Χριστούγεννα, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Με υπουργικό συμβούλιο ανοίγει η εβδομάδα

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα στις 11.00 το υπουργικό συμβούλιο με πολλά κρίσιμα θέματα στην ατζέντα και κύριο άξονα την προώθηση του νομοθετικού έργο της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στην εισαγωγική τοποθέτησή του να αναφερθεί στο μέτωπο της πανδημίας, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή και επιμονή στην πιστή τήρηση των μέτρων και επαναλαμβάνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα πρέπει να είναι άκρως συντηρητικά, χωρίς συναθροίσεις και χωρίς καμία χαλάρωση στους κανόνες, δεδομένου ότι το τρίτο κύμα του κορωνοϊού καραδοκεί.

Παράλληλα, οκτώ χαρτοφυλάκια υπουργών θα τεθούν επί τάπητος και αυτά είναι:

1. Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τον Υπουργό Ανάπτυξης, 2) Δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες από την Υπουργό Παιδείας, 3) ο μετασχηματισμός των ΕΛΤΑ από τους υπουργούς Οικονομικών, Επικρατείας και Ψηφιακής διακυβέρνησης, 4) Η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων και η επικαιροποίηση του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 5) η Βίβλος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού από τους κ.κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και Γρηγόρη Ζαριφόπουλο 6) Οι εισηγήσεις για πλήρωση θέσης Έλληνα Δικαστή και Ανανέωση Θητείας Έλληνα Γενικού Εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και 7) Η παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας των νομοθετικών πρωτοβουλιών για α) Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς της Μαριάννας Λάτση προς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» β) Κύρωση της Συμβάσεως Δωρεάς του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση» προς το «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» για την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου.