«Θέματα τόσο σοβαρά, όπως είναι τα ζητήματα των γενοκτονιών, αντιμετωπίζονται με την δέουσα σοβαρότητα και ευαισθησία από τη Βουλή των Ελλήνων, από το σύνολο της ελληνικής Πολιτείας, καθώς και από το υπουργείο Εξωτερικών».

Αυτή την απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γαβριήλ Αβραμίδη, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ασσυρίων από το καθεστώς των Νεότουρκων.

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Γεροντόπουλος, «έχει κάνει αποτίμηση των γεγονότων αυτών, με εντιμότητα και αίσθημα τιμής και ευθύνης, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση, απέναντι στους ηρωικούς νεκρούς της συγκεκριμένης περιόδου» επισημαίνοντας ότι «μέσα από τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων για τη μνήμη των νεκρών του Ποντιακού Ελληνισμού, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων, αναδεικνύονται όλες οι πτυχές αυτής της εγκληματικής, εκ μέρους των Τούρκων, περιόδου».

«Ελπίζουμε», σημείωσε ο υφυπουργός, «κάποια στιγμή η Τουρκία να σταθεί με γενναιότητα και ωριμότητα απέναντι στο οθωμανικό παρελθόν της και να αναγνωρίσει την ιστορική αλήθεια, όσο οδυνηρή και αν είναι, για τα γεγονότα της περιόδου αυτής».

Τα γεγονότα αυτά, πέρα από τον αριθμό των εθνικών κοινοβουλίων που τα αναγνωρίζουν, όπως τόνισε ο κ. Γεροντόπουλος, «συνέβησαν και αποτελούν μέρος της ιστορίας, ανεξάρτητα από το ότι κάποια κράτη, για λόγους άγνοιας, πολιτικής σκοπιμότητας ή ενδεχομένως άλλους, τοποθετούνται απέναντι σε αυτά. Η Ιστορία έχει καταγράψει τα γεγονότα, ανεξάρτητα αν κάποιοι τα παραδέχονται ή όχι».

«Η χώρα μας» κατέληξε ο υφυπουργός, «επιδιώκει την αναγνώριση και ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας μέσα από μια ειλικρινή προσέγγιση του παρελθόντος και των ιστορικών γεγονότων. Η Βουλή των Ελλήνων έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια για τα γεγονότα της εγκληματικής, εκ μέρους των Τούρκων, αυτής περιόδου, σαν ένα ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς».