«Στο επίπεδο του κράτους έχουν ήδη υπάρξει μετασχηματισμοί οι οποίοι έχουν διαφοροποιήσει ριζικά το μοντέλο της διακυβέρνησης, μοντέλο που βγήκε αλώβητο στις κρίσεις και έδειξε τι μπορεί να προσφέρει», ανέφερε μιλώντας σε εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» με θέμα «η Ελλάδα μετά την πανδημία» και με συντονιστή τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης , Ευάγγελο Βενιζέλο, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι ο μετασχηματισμός του κράτους σε ένα πολύ σύγχρονο πρότυπο διακυβέρνησης

«Κατά την δεύτερη φάση του επιτελικού κράτους στόχος της κυβέρνησης είναι η κάθετη οργάνωση του κράτους και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης και συνέχισε.

«Με νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει τους επόμενους μήνες στην Βουλή θα καθιερωθεί η νέα μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι ώστε όχι μόνο να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης έναντι της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης πρωτίστως όμως να υπάρχει και μια γνήσια μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση με αντίστοιχους ίδιους πόρους και με μια ανάλογη επαύξηση της λογοδοσίας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

«Τρίτη και τελευταία φάση του επιτελικού κράτους θα είναι η ψηφιοποίηση του κράτους», συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης και τόνισε.

Ήδη έχουμε νέες σημαντικές υπηρεσίες υπέρ των πολιτών όπως εκείνες που αφορούν στην έκδοση πιστοποιητικών, η δυνατότητα μιας φάσης τακτοποίησης όλων των υποχρεώσεων κατά την γέννηση του νέου ανθρώπου, και την άυλη συνταγογράφηση.

Σκοπός είναι ως το τέλος του 2020, το σύνολο των υπηρεσιών της ιστοσελίδας gov.gr να είναι διαθέσιμο και στα τηλέφωνα

Εντός του 2021, έχουμε την φιλοδοξία, να επαυξήσουμε κατά 400 τις υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται και σήμερα είναι περίπου 600, έτσι ώστε το 50% των συναλλαγών που γίνονται με το δημόσιο να γίνονται ψηφιακά.

Ο υπουργός Επικρατείας, εξήγγειλε αλλαγές οι οποίες αναμένονται τους επόμενους μήνες και αφορούν όπως είπε, τόσο την κοινωνία όσο και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν την εκπαίδευση, την ουσιαστική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων και προγραμμάτων και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το νέο μοντέλο επαγγελματικής εκπαίδευσης, την αναμόρφωση της νομοθεσίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την δημόσια υγεία, την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεραπετρίτης στον τομέα της ανάπτυξης όπου έκανε λόγο για «τέσσερις κομβικές μεταρρυθμίσεις».

«Η πρώτη κομβική μεταρρύθμιση», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «είναι η αγορά εργασίας, όπου δεν χρησιμοποιούνται σύγχρονα εργαλεία για την προστασία του εργαζόμενου αλλά και την διασφάλιση του εργοδότη». Η δεύτερη έχει να κάνει με το ασφαλιστικό σύστημα, η τρίτη αφορά το ιδιωτικό χρέος, ώστε να μπορούν όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να απεμπλακούν και η τέταρτη με την νομοθεσία που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις. Τον επόμενο βήμα να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση ο σχετικός νόμος και η τροποποίηση των διαδικασιών για τις εξοπλιστικές της διαδικασίες για τις προμήθειες τις εξοπλιστικές

Ο κ. Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε επίσης, στους ριζικούς, όπως τους χαρακτήρισε, μετασχηματισμούς οι οποίοι έχουν διαφοροποιήσει ριζικά το μοντέλο της διακυβέρνησης στη χώρα κατά την πρώτη φάση της υλοποίησης του επιτελικού κράτους.

«Το μοντέλο αυτό, είπε ο υπουργός Επικρατείας δοκιμάσθηκε σε περιόδους κρίσης και όχι μόνο βγήκε αλώβητο αλλά έδειξε και τη δυναμική που έχει να προσφέρει στους πολίτες» και συνέχισε.

«Η λογική μιας επιτελικής δομής, η οποία θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο, ήταν εκείνη που παρήγαγε κατά τη διάρκεια της κρίσης, περίπου 700 κοινές υπουργικές αποφάσεις και επτά πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Στη Βουλή υπήρξε επίσης μια σοβαρή αναβάθμιση, ένα εξαιρετικά πλούσιο νομοθετικό έργο, μέσα σε λίγο χρόνο και παρά την πανδημία, η Βουλή δεν έκλεισε, έχουν παραχθεί έως σήμερα 105 νόμοι, έχουν εκδοθεί τρία εγχειρίδια καλής νομοθέτησης, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα κωδικοποιήσεων το οποίο θα αναμορφώσει συνολικά την ποιότητα της ελληνικής νομοθεσίας», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ επεσήμανε πως «σε ότι αφορά το ελεγκτικό έργο, έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η συμμετοχή των υπουργών στο νομοθετικό έργο και έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι αδικαιολόγητες απουσίες, η κυβέρνηση είναι παρούσα στη Βουλή και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις οι οποίες τίθενται».

«Η μεγαλύτερη τομή» είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «έχει συμβεί στη δημόσια Διοίκηση. Ο νόμος 4622/2019 για το επιτελικό κράτος, καθιέρωσε την διάκριση μεταξύ της πολιτικής και της υπηρεσιακής διοίκησης, η οποία; αποτελεί την συνέχεια του κράτους. Οι νέοι γραμματείς επί θητεία, οι οποίοι επιλέγονται μέσα από την Δημόσια Διοίκηση με εγγυήσεις ΑΣΕΠ, είναι εκείνοι που έχουν το σύνολο του status των δημοσίων υπαλλήλων, των δημοσίων συμβάσεων. Πλέον η υπηρεσιακή διοίκηση είναι εκείνη που έχει την συντριπτικά μεγαλύτερη μάζα των διοικητικών πράξεων μεγαλύτερη ευθύνη των πολιτικών πράξεων. Βεβαίως η πολιτική ευθύνη ο πολιτικός συντονισμός καθώς βέβαια η νομοθετική πρωτοβουλία και η άσκηση της κανονιστικής αρμοδιότητας».

«Είμαστε πιστοί στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, ακόμη σε αυτό που ο πρόεδρος Μακρόν χαρακτήρισε, στην ευρωπαϊκή κυριαρχία και προσβλέπουμε στο πλαίσιο αυτό πως θα μπορέσουμε να φύγουμε από τις αδράνειες δεκαετιών και φέρουμε τη χώρα όσο το δυνατόν πιο μπροστά», τόνισε καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας.