Συμπληρώνεται σχεδόν ένα δεκαήμερο από την ημέρα που ο 38χρονος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξελέγη νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν εισήγησης του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν σημαίνοντα προεδρικά στελέχη που αναζητούν ακόμη και σήμερα τα πρόσωπα που δεν συντάχθηκαν με την επιλογή του προέδρου τους.

Γράφει ο Γεώργιος Σαρρής

Θυμίζουμε ότι από τα 140 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα 110 μπορεί να ψήφισαν υπέρ της πρότασης του κ. Τσίπρα, ωστόσο τα υπόλοιπα 29 επέλεξαν το «λευκό» ενώ υπήρξε και ένα άκυρο.

Τα λευκά ήταν πολλά για μια τέτοια διαδικασία, όταν μάλιστα θεωρούνταν και απόλυτα ελεγχόμενη καθώς στο παρασκήνιο είχε υπάρξει ανακωχή μεταξύ όλων των τάξεων και συναίνεση στην ανάδειξη του κ. Τζανακόπουλο στον δεύτερο σημαντικότερο θώκο του κόμματος. Ποιοι λοιπόν ήταν αυτοί που ενίστανται;

Θυμίζουμε ότι ο Πάνος Σκουρλέτης είχε αναδειχθεί γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής τέλη Αυγούστου του 2018 λαμβάνοντας επί συνόλου 144 ψηφισάντων, 126 θετικές ψήφους και 18 λευκά. Τα 29 λευκά όμως που προέκυψαν αυτή τη φορά, είναι πολύ περισσότερα, ιδίως μάλιστα όταν προς τα έξω δεν υπήρχαν αντιρρήσεις για τον κ. Τζανακόπουλο.

Οι… ύποπτοι

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα στελέχη που επέλεξαν το λευκό ανήκουν ως επί το πλείστον στους επονομαζόμενους ΠΑΣΟΚογενείς, αυτούς δηλαδή που προέρχονταν από το κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και μεταπήδησαν τα τελευταία χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι δεν τους εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά.

Και πάλι όμως, ο αριθμός τους δεν βγαίνει εάν λάβουμε υπόψη την ανθρωπογεωγραφία της Κεντρικής Επιτροπής. Θεωρείται βέβαιο ότι υπήρξαν αντάρτες και από άλλες τάσεις, ιδίως απ’ αυτή των «53+» της οποίας άτυπος επικεφαλής είναι ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τουλάχιστον δέκα μέλη της πρέπει να έριξαν λευκό, ενδεχομένως όχι επειδή διαφώνουν με τις θέσεις του κ. Τζανακόπουλου αλλά «επειδή ήθελαν με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας δεν λειτουργεί με εσωκομματική δημοκρατία και ανοικτές διαδικασίες όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν» όπως αναφέρουν πηγές μας. Υπήρξαν πολλοί που έμαθαν ότι ο τέως πρωθυπουργός προτείνει τον πάλαι ποτέ συνεργάτη του για γραμματέα, από τα μέσα ενημέρωσης.

Πώς θα κινηθεί ο νέος γραμματέας

Το ζήτημα από ‘δω και πέρα είναι με ποιον τρόπο θα κινηθεί ο κ. Τζανακόπουλος. Οι προθέσεις του φάνηκαν από την πρώτη κιόλας συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», επισημαίνοντας ότι «η πολιτική ταυτότητα που προβάλει τον κοινωνικό μετασχηματισμό, αντί της λογικής της εναλλαγής πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία, οριοθετεί και προσδιορίζει το τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να είναι ο ίδιος. Η απαίτηση της Ιστορίας και η δική μας βούληση είναι για ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, εργατικό και βαθιά ριζοσπαστικό».

Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα ότι τάσσεται υπέρ ενός μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ μέσω μιας σειράς πολιτικών ανοιγμάτων σε όμορους χώρους της δημοκρατικής παράταξης, αλλά αυτά δεν θα πρέπει να γίνουν γενικά και αόριστα. Με άλλα λόγια οι συνεργασίες και οι ελεύσεις νέων προσώπων θα πρέπει να είναι στοχευμένες ώστε να μην αλλοιωθεί η εικόνα της Αριστεράς.

Σε αυτό προσεγγίζει αρκετά το σκεπτικό των στελεχών της ομάδας των «53+», απλώς αυτά θέλουν ένα περισσότερο περιφραγμένο κόμμα με όσο το δυνατόν λιγότερα κομματικά ανοίγματα – αν όχι κανένα.

Παρόμοια είναι η θέση και των άρτι τοποθετημένων συνεργατών του εκλεγέντα γραμματέα, ήτοι του εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου (που διατηρεί παράλληλα και τη θέση του επικεφαλής στην δημοτική παράταξη του δήμου της Αθήνας «Ανοικτή Πόλη») και των αναπληρωτών εκπροσώπων Στέργιου Καλπάκη, Τάνιας Καραγιάννη και Αλέξανδρου Νικολαΐδη.