Η Τουρκία να ανεβάζει συνεχώς την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο ούτε η Ελλάδα έμεινε με… σταυρωμένα χέρια και απάντησε με πολλούς τρόπους, μεταξύ αυτών η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά και αντι-NAVTEX. Θέση γύρω στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή παίρνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να προτρέπει τη γειτονική χώρα να απέχει από μονομερείς που «δυναμιτίζουν» το κλίμα.

«Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της Ε.Ε. όσο και της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου του οποίου προήδρευσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βαδίσουμε σε μια «λεπτή γραμμή» ανάμεσα στη διατήρηση ενός πραγματικού χώρου για διάλογο και στην παρουσίαση συλλογικής δύναμης στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων. «Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμησή του για την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για την συμπεριφορά της Τουρκίας και θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Τέλος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Navtex της Τουρκίας

Νωρίτερα, νέα NAVTEX εξέδωσε την Πέμπτη (27/08) η Άγκυρα για το Oruc Reis, μερικές ώρες πριν από τη λήξη της προηγούμενης, την ώρα που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι», ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την κίνηση της γειτονικής χώρας.

«Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», πρόσθεταν χαρακτηριστικά, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, η Άγκυρα δέσμευσε διαφορετική περιοχή, πιο νότια και πιο δυτικά, ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis.

«Οι σεισμογραφικές έρευνες (…) θα διεξαχθούν από τις 27 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου» ανακοίνωσε με Navtex το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Νωρίτερα η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά έως τις 1-2 Σεπτεμβρίου στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της ακτής του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέτα), βορειοανατολικά της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως η ανάπτυξη γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο παραβιάζει συνθήκες αναφορικά με τον έλεγχο και τη διοίκηση του νησιού μετά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1960.

Ο Ακσόι υποστήριξε ακόμη πως η στάση της Γαλλίας ενθαρρύνει επικίνδυνα την Ελλάδα και την Κύπρο να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.

Με αντι-NAVTEX απάντησε η Ελλάδα

Με αντι-Navtex απάντησε η Ελλάδα στη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε  αντι-Navtex με αφορμή την νέα παράνομη Navtex  που εξέδωσε νωρίτερα  σήμερα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Στην  αντι- Navtex τονίζεται ότι είναι  άκυρη η  παράνομη τουρκική Navtex,  η οποία έχει εκδοθεί  από μη εξουσιοδοτημένη  υπηρεσία  και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον  αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ελληνικά F-16 πέρασαν… κάτω από τη μύτη των Τούρκων χωρίς να τα πάρουν χαμπάρι

Επίσης, έξι ελληνικά F-16 συμμετείχαν σήμερα στην τετραμερή άσκηση EUNOMIA, που εξελίσσεται στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, με τη συμμετοχή εναερίων και ναυτικών μέσων από τη χώρα μας, την Κύπρο τη Γαλλία και την Ιταλία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, τα ελληνικά μαχητικά δεν έγιναν αντιληπτά από την Τουρκία κατά την κίνηση τους προς την Κύπρο όπου εκτέλεσαν αντικείμενα της άσκησης.

Κατά την επιστροφή τους, στην 115 πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, περί τις 11:30 το πρωί, αντίστοιχα τουρκικά αεροσκάφη επιχείρησαν να παρακωλύσουν την κίνηση τους. Ωστόσο, παρενέβησαν ελληνικά F-16 που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή που προχώρησαν στην άμεση αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.