Πηγαίνουμε ολοταχώς προς Χάγη; Η Ελλάδα πάντως από την πλευρά της είναι και δηλώνει έτοιμη να συζητήσει αποκλειστικά για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία, εφόσον η Άγκυρα δείξει εμπράκτως ότι εννοεί την αποκλιμάκωση.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο του briefing, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για τις θαλάσσιες ζώνες ακόμη και μέσα στον Αύγουστο «εάν η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές θα είναι ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ηγείται της ομάδας από το 2010.

Υπενθυμίζεται ότι η τακτική διαδικασία των διερευνητικών επαφών σε διπλωματικό επίπεδο είχε παγώσει μετά τον 60ο γύρο το Μάρτιο του 2016 και πως το ζήτημα αναθερμάνθηκε μετά την αναδίπλωση της Τουρκίας για τη Navtex δέσμευσης της θαλάσσιας περιοχής στο Καστελόριζο και την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, και ενώ μεσολάβησε παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και συμφωνία της Άγκυρας με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ για άτυπο μορατόριουμ στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Η Τουρκία είναι σαφές ότι προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι διμερών διαπραγματεύσεων έχοντας δημιουργήσει πρώτα τετελεσμένα, ενώ η χώρα μας ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση και προς τους εταίρους της ΕΕ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ πως δεν κάνει βήμα πίσω απο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και πως οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί να αφορά συγκεκριμένο ζήτημα σε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum»  τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά με την Τουρκία, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προσθέτοντας ότι εάν οι δύο χώρες δεν μπορούν να τα βρουν για την ΑΟΖ, θα πρέπει να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Κάλεσε επίσης την ΕΕ να εφαρμόσει «καρότο και μαστίγιο» απέναντι στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ να αφήσει τις «ίσες αποστάσεις».

Κληθείς πάντως να διευκρινίσει τι εννοεί ο πρωθυπουργός αναφέροντας ως μοναδική διαφορά με την Τουρκία τις θαλάσσιες ζώνες, με δεδομένη και την τελευταία αναθεώρηση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, δηλαδή αν συζητάμε για την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ ή και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ.Στέλιος Πέτσας δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες παραπέμποντας στην έναρξη των διερευνητικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή τη στιγμή για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Σεπτέμβριο για την Τουρκία, ένα ζήτημα που είχε τεθεί από την Αθήνα, αλλά και από τη Λευκωσία και το Παρίσι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων πάντως την ίδια ώρα μετέδιδε, επικαλούμενο αξιωματούχο των Βρυξελλών, ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, με θέμα τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και την Κίνα.