Μητσοτάκης προς Τουρκία: Ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης για την ΑΟΖ

Η ΕΕ να εφαρμόσει «καρότο και μαστίγιο» απέναντι στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ να αφήσει τις «ίσες αποστάσεις»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8:55
06/08/2020
Μητσοτάκης προς Τουρκία: Ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης για την ΑΟΖ
39
loading

Μηνύματα τόσο προς την Τουρκία για προσφυγή στη Χάγη αποκλειστικά για τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ, όσο και προς τους εταίρους και συμμάχους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ προκειμένου να αλλάξουν τακτική απέναντι στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε χθες σε συζήτηση στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum».

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Σε διάλογο που είχε με τον Καθηγητή του Harvard και Εκτελεστικό Διευθυντή του «The Aspen Strategy Group» και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Nicholas Burns, ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως αποσταθεροποιητική για ολόκληρη την περιοχή. Και τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά με την Τουρκία, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προσθέτοντας ότι εάν οι δύο χώρες δεν μπορούν να τα βρουν για την ΑΟΖ, θα πρέπει να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Κάλεσε επίσης την ΕΕ να εφαρμόσει «καρότο και μαστίγιο» απέναντι στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ να αφήσει τις «ίσες αποστάσεις».

Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε ειδικότερα ότι έχει συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν δύο φορές από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως Πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι στην πρώτη συνάντηση του είπε ειλικρινά να προσπαθήσουν οι δύο χώρες να κάνουν μία επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διότι «είμαστε και θα είμαστε γείτονες για πάντα», ενώ τόνισε: «Πραγματικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει έχθρα, παρά τα διάφορα στερεότυπα, μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε όμως ότι: «Δυστυχώς, δεν έλαβα την ανταπόκριση που ανέμενα. Αυτό που είδαμε από την Τουρκία το τελευταίο έτος είναι ουσιαστικά η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεννόησης, το οποίο θεωρούμε άκυρο και παράνομο, μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, και το οποίο σαφώς παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επειδή δεν αναγνωρίζει καθόλου Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για τα ελληνικά νησιά. Είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο, εντελώς παράνομο και όχι μόνο κατά τη δική μας άποψη. Όλοι νομίζω θα την συμμερίζονταν».

Αναφέρθηκε επίσης στις εντελώς παράνομες γεωτρήσεις, και όχι απλώς για ερευνητικούς σκοπούς, εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κατά σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, τις υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, την απόπειρα οπλοποίησης μεταναστών και προσφύγων στις αρχές Μαρτίου.

Υπενθύμισε ότι δεκάδες χιλιάδες προσπάθησαν να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα, τα οποία η Ελλάδα υπερασπίστηκε και κατέστησε σαφές ότι δεν επρόκειτο αυτό να συμβεί.

«Νομίζω ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται με αναξιόπιστο τρόπο και εντός του ΝΑΤΟ. Εγείρονται ανησυχίες συλλογικής ασφάλειας. Η αγορά, λόγου χάρη, του οπλικού συστήματος S400 γεγονός που μας ανησυχεί όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, καθώς εκθέτει σε κίνδυνο τα F35 που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ΝΑΤΟ, ως τα πλέον προηγμένα αεροσκάφη που διαθέτει η συμμαχία», πρόσθεσε με νόημα και αναφέρθηκε και στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

«Συνεπώς, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι, κατά την άποψή μου, αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα. Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και νομίζω ότι αποτελεί πρόβλημα και για τις ΗΠΑ από την άποψη ότι ενδιαφερόταν πάντα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» εκτίμησε ο κ.Μητσοτάκης.

Δήλωσε μάλιστα ότι: «Κατέστησα πολύ σαφές στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαι πάντα πρόθυμος να συζητήσω το ένα εκκρεμές ζήτημα που θεωρούμε ότι έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθύμισε ότι από την εποχή που ήταν Πρέσβης ο κ.Μπέρνς στην Αθήνα, πραγματοποιούνταν διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες συνεχίστηκαν επί μακρόν και σημειώθηκε πρόοδος, ωσότου η Τουρκία τις διέκοψε το 2016.

«Δηλώσαμε, λοιπόν, ότι είμαστε πρόθυμοι να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες, αλλά δεν μπορούμε να το πράξουμε υπό το καθεστώς απειλών ούτε θα προσέλθουμε εκβιαζόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή απειλείτε ότι θα παραβιάσετε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό απορρίπτετε. Επίσης καταστήσαμε σαφές όταν συνέβη το πρόσφατο περιστατικό στο οποίο η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX απειλώντας να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ότι δεν επρόκειτο να αποδεχθούμε. Το καλό είναι ότι τελικά δεν κατέπλευσε κανένα πλοίο, γεγονός που εκλαμβάνω ως θετική ένδειξη, επειδή όσο συνομιλούμε -εάν πραγματικά θέλουμε να συνομιλήσουμε, δεν μπορούμε να υπονομεύουμε την ουσία των συνομιλίων, η οποία είναι πώς θα λύσουμε το πρόβλημα των αξιώσεών μας αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρξε πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι «εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε -εάν δεν μπορούμε- να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας».

Αναφέρθηκε όμως και στις άλλες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως η μετατροπή και πάλι της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος, την οποία χαρακτήρισε μία εντελώς περιττή ενέργεια, καθώς το βυζαντινό μνημείο ήταν μουσείο για 86 χρόνια.

«Η Κωνσταντινούπολη δεν στερείται τεμένων. Έχει όμορφα και πολλά τεμένη. Άρα γιατί να πάρει κάποιος μια εκκλησία που μετατράπηκε σε τέμενος κι έπειτα σε μουσείο και αποτελούσε διαθρησκευτικού διαλόγου και να το πολιτικοποιήσει με τέτοιον τρόπο. Μια εντελώς περιττή ενέργεια, η οποία ταυτόχρονα εγείρει ζητήματα, επειδή πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανακηρύχθηκε σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μουσείο όχι ως τέμενος» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Μηνύματα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι κατέστησε σαφές και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες και θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις.

«Άρα είτε η σχέση θα βελτιωθεί ή, εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει» πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης και τόνισε πως για πρώτη φορά διαπιστώνει μεγαλύτερη κατανόηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή μας δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικός.

«Δεν επιθυμούμε να απομονώσουμε την Τουρκία. Θα ήμουν ο πρώτος υπέρμαχος μιας παραγωγικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο θέμα της μετανάστευσης» ξεκαθάρισε.

Υπογράμμισε όμως ότι «δεν μπορούμε να λειτουργούμε υπό τη διαρκή απειλή ότι θα ανοίξουν τις πύλες και θα μας στείλουν πρόσφυγες και μετανάστες, για να ασκήσουν πίεση. Έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδρούμε. Έχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πολιτική» κάνοντας λόγο για «μία προσέγγιση καρότου και μαστίγιου, όπου το καρότο και μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη στάση του ΝΑΤΟ

«Στο ΝΑΤΟ νομίζω πώς είναι πολύ σαφές ότι αυτή η στάση ουδετερότητας, ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με δύο μέλη του ΝΑΤΟ και άρα δεν θα παρέμβουμε, δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από εμένα. Το έθεσα και στον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ, ότι συνεισφέρουμε στον ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχος χώρα και προσδοκούμε, όταν αισθανόμαστε πως ένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος συμπεριφέρεται κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα δικά μας συμφέροντα, να μην υιοθετεί το ΝΑΤΟ αυτή την στάση των ίσων αποστάσεων και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές διαφορές. Είναι βαθύτατα άδικο για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

39
σχόλια
 1. avatar αιώνας

  Ίσως θα πρέπει, ναι... Για να τελειώσουν όλ\'αυτά με Τουρκία...

 2. avatar Προδότης!

  Το δικαστήριο της Χάγης πάντα τα μοιράζει 50-50 και ας έχει δίκιο μόνο μια χώρα! ποτέ σε καμία απόφαση δεν ευνόησε μόνο μια χώρα και ας είχε όλα τα δίκια με το μέρος της!!και τώρα πάει ο προδότης ο Μητσοτάκης να μοιράσει το Αιγαίο με τους Τούρκους.........ο ένας έδωσε Μακεδονία ,ο άλλος μας αποτελειώνει μοιράζοντας το Αιγαίο!!!

  1. avatar @Προδότης

   Δώσε μας ένα παράδειγμα απόφασης του διεθνούς δικαστηρίου και σε πιστεύουμε.

 3. avatar Την παρέλαβε ολόκληρη θα την παραδώσει μισή

  Όσο μένει ο Κούλης και η κυβέρνηση των αχρήστων, τόσο περισσότερο κινδυνεύει η Ελλάδα.

  1. avatar ενας παπαγαλος εισαι……και αναμασας τα ιδια….

   δε σωζεις το τομαρι σας......μη λες ανοησιες εμετικες...γινεσαι ρεζιλι ...προκαλεις μονο αηδια......συριζοανελιτη της υπογας...μαδουροφασιστα του πινοσετ...μνημονιοξεσκιστρα....[...]

  2. avatar το κακο σου καιρο συριζοβλακα…….χαμενα ταχεις?????

   [...]ξενοδουλε...ανθελληνα [...]...σισισι...ντοκα και ανοιχτα συνορα..[...].....αναρχοκανελα.......φοροφαγε......αγκυρα...σμυρνη.....

  3. avatar Απάντηση σε: Την παρέλαβε

   Γιατί λές όσο μένει ο Κούλης
   και δεν λές όσο μας κυβερνάει το Πασόκ;

  4. avatar noway..

   Πσσσσσ.. αυτό θα πει , αμερόληπτος πατριώτης !!

 4. avatar προδοτες πολιτικοι

  Το δικαστηριο της Χαγης ειναι σιγουρο οτι δεν θα κοιταξει αν εχουμε δικιο ή οχι αλλα τι θελουν οι ισχυροι να γινει!
  Και οι ισχυροι σιγουρα δεν ευνοουν εμας αυτη την στιγμη!
  Δεν μας συμφερει να παμε τωρα και ας εχουμε 100% δικιο!

 5. avatar Tsiprotakis koulis

  Eτοιμάζω μετά την πετυχημένη συμφωνία με τα σκόπια ,δεύτερη συμφωνία με τον φίλο και μέγα ειρηνιστή ταγίπ ερτογάν.

  1. avatar @Tsiprotakis koulis

   Όταν υπάρουν ανεύθυνοι πολίτες όπως εσύ, όλα μπορούν να συμβούν.

 6. avatar ΝΑΤΟ μαϊ ας

  Μας εμπαίζουν για να αγοράζουμε τα όπλα τους... Αμερικάνοι, Γάλλοι, Γερμανοί. Πελατάκια είμαστε.

  1. avatar Ακριβώς

   Ακριβώς, ΝΑΤΟ μαϊ ας.

 7. avatar noway..

  Αυτό που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι είναι πως είναι εθνική μας γραμμή να πάμε στη ΧΑΓΗ και μόνον για την ΑΟΖ. Φυσικά οι άλλοι δεν θα έρθουν ποτέ γιατί έχουν άλλα στην ατζέντα τους. Ξεμπροστιάζονται όμως έτσι γιατί αγνοούν τις Διεθνείς συνθήκες οπότε οι φίλοι τους είναι όλο και πιο δύσκολο να τους υπερασπιστούν, Μπράβο στο Μητσοτάκη και μπράβο σε όποιον συναινεί σε μια (επιτέλους) κοινή γραμμή ως Ελλάδα.

  1. avatar Απάντηση σε: noway (απο Yes way)

   Αυτό που δεν καταλαβαίνεις εσύ φίλε και κάποιοι άλλοι (και δεν το γράφω ειρωνικά),
   είναι ότι βάσει του διεθνούς συμφώνου του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, όπως και άλλων συνθηκών, η Ελλάδα ως μέλος και διεθνώς έννομο κράτος που *δεν διεκδικεί απολύτως τίποτα απο κανέναν* και τα θαλάσσια σύνορα της οποίας δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, πέραν της τυπικής κοινοποίησης όπως ορίζει η σύμβαση, δεν χρειάζεται ούτε την άδεια ούτε την συμφωνία ούτε την συμπόνια κανενός για να προβεί στην την οριεθέτηση της δικής της ΑΟΖ.
   .
   Αντιθέτως,
   αν κάποιο κράτος (στην περιπτωσή μας η Τουρκία) αμφισβητεί την σύμβαση του ΟΗΕ ή διεκδικεί κάτι που της έχουμε εμείς παρανόμως παρανόμως καταπατήσει, έχει κάθε δικαίωμα να πάει *μ ό ν η τ η ς* στην Χάγη ή όπου αλλού της αρέσει να πεί τα παραπονά της και αν ή όταν η Χάγη κρίνει ότι έχουμε πράγματι παρανομήσει, μόνο τότε θα χρειαστεί να πάμε και εμείς.
   Αν με το *ας πάμε στη Χάγη\" που λέει ο πρωθυπουργός μας νομίζεις ότι θα σπάσει την χολή της Τουρκίας, σε πληροφορώ ότι της κάνει τεράστια χάρη και μάλιστα τόσο καραμπινάτη που . . βρωμάει κάτι άλλο.

   1. avatar Απάντηση σε: Απάντηση σε: noway (απο Yes way) ω Απαντηση

    Και ποιά είναι η θέση του σοφού και αλάνθαστο κόμματος απέναντι στα αδέλφια σας τους Τούρκους και τις συνεχείς απειλές και απαιτήσεις τους σε Ελλάδα και Κύπρο.

   2. avatar @το γράφω ειρωνικά

    Φίλε λυπάμαι αλλά χάνεις λιγάκι βαλβολίνες. Στο δικαστήριο της Χάγης προσφεύγουν οι αντίδικοι αφού πρώτα υπογράψουν συνυποσχετικό. Ποτέ κατά μόνας.

    1. avatar Απάντηση σε: @το γράφω ειρωνικά

     *Στο δικαστήριο της Χάγης προσφεύγουν οι αντίδικοι αφού πρώτα υπογράψουν συνυποσχετικό*
     ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ
     αμφότεροι (οι αντίδικοι) πρέπει να συμφωνούν ότι και έχουν και θελουν να επιλυσουν κάποιο κοινό προβλημά τους.
     Εμείς δέν έχουμε κάποιο πρόβλημα, η Τουρκία είναι εκείνη που έχει ΓΙΑΥΤΟ και έγραψα να πάει μόνη της στην Χάγη ή όπου αλλού της αρέσει να πεί τα παραπονά της, υπονοώντας ότι δεν μπορεί να πάει πουθενά.
     Και αφού λοιπόν δεν μπορεί να πάει πουθενά, διότι δεν έχει κανένα απολύτως θεμιτό πρόβλημα, ποιός ο λόγος να την φοβερίζουμε ότι θα της κάνουμε το χατήρι;
     .
     Εγώ σου μιλάω για την πατρίδα μας (και αν δεν το έχεις καταλάβει είμαι νεοδημοκράτης) κι εσύ, όπως τουλάχιστον μαρτυρά το ύφος σου, ενδιαφέρεσαι να κερδίσεις εντυπώσεις.

     1. avatar Απάντηση σε: gkagkarin

      Ρε σύντροφε ποιον δουλεύεις μας το παίζεις και ΝΔ τώρα. Πάντως αν έδινες εξετάσεις στην KGB ούτε σαν κλητήρας δεν θα θα πέρναγες.

     2. avatar @Συ είπας

      αν κάποιο κράτος (στην περιπτωσή μας η Τουρκία) αμφισβητεί την σύμβαση του ΟΗΕ ή διεκδικεί κάτι που της έχουμε εμείς παρανόμως παρανόμως καταπατήσει, έχει κάθε δικαίωμα να πάει *μ ό ν η τ η ς* στην Χάγη ή όπου αλλού της αρέσει να πεί τα παραπονά της και αν ή όταν η Χάγη κρίνει ότι έχουμε πράγματι παρανομήσει, μόνο τότε θα χρειαστεί να πάμε και εμείς.

      ΧΑΝΕΙΣ ΛΑΔΙΑ - ΒΑΛΒΟΛΙΝΕΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

   3. avatar noway..

    Έχω την εντύπωση πως για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών χρειάζονται και τα δυο μέρη να συμφωνήσουν και όταν υπάρχει διαφορά πάνε στη Χάγη να τη λύσει βάσει των διεθνών κανονισμών. Δεν είμαι φυσικά ειδήμων αλλά αν όντως \"κάτι βρωμάει\" , τότε εδώ είμαστε πιστεύω όλοι οι Έλληνες να αντισταθούμε σε όποιον εναντιώνεται στα Εθνικά συμφέροντα,, όπως και αν λέγεται αυτός.

 8. avatar SER 30

  «Πραγματικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει έχθρα, παρά τα διάφορα στερεότυπα,............ΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΡΕ ΣΥ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΜΙΣΤΕΡ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΣΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΒΓΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΣΑΚΩΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΝΤΕΡΑ ΜΑΣ . ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΠΑΡΑΠΟΙΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΡΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΜΙΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΚΩΣ . ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΦ ΟΣΟΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΣΩΣΤΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΧΘΡΑ .

  1. avatar noway..

   Kαι λίγα λες..

 9. avatar Μστ

  Είπε και κάτι σωστό ο Κούλης...αρκεί στο δικαστήριο να μην υπάρχουν παρεμβάσεις από τις ισχυρές χώρες, που έχουν περισσότερα συμφέροντα στη Τουρκία.!!

  1. avatar κουλαφτη μουστακακουλη

   μουστοκουλουρα της δουρου......κουλανε το κεφαλι σου...στης ντοκας το πηγαδι......ανθελληνα κουλαυτη...συριζοβιολη κατρουλιαρη......

 10. avatar navigator

  Αρκει αυτα που λεμε να τα εννοου\'με και μην κανουμε πισω.
  Μονο οταν ξερουν οτι θα χτυπησουμε δεν θα κανουν τιποτα και οτι
  δεν θα τρεξουμε πισω απο την Ε.Ε μονο για παραπονα.
  Προσοχη στην Γερμανια που προσπαθει για διαπραγματευσεις
  για πραγματα που εχουν λυθει με τις διαφορες συνθηκες.
  Οι τουρκοι μεχρι το 2023 θα θελησουν να τροποποιησουν τη συνθηκη της
  Λωζανης. Και αυτο θα το κανει με βοηθεια της Γερμανιας.
  Προσοχη στη Γερμανια εχει πολλα συμφεροντα με πωλησεις οπλων στην
  τουρκια,εργοστασια, και δεν ξεχνουν τα γεγονοτα του Β\' Π.Π
  ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΧΑΟΣ.

  1. avatar Απάντηση σε: n a v i g a t o r

   Φίλε,
   Όχι την Γερμανία,
   αλλά και δυό ντουζίνες κράτη και τον Πάπα να είχε με το μέρος της, πάλι δεν θα μπορούσε να οικειοποιηθεί τα όσα λάθρα διεκδικει χωρίς την βοήθεια ενός Μητσοτάκη.

  2. avatar Γεροτσολιας

   Ετσι ακριβως, συμφωνω και επαυξανω. Χωρις τη Γερμανια και ιδιως τα κατακτητικα και εγκληματικα σχεδια των Γερμανων και χωρις τη βοηθεια της κολλητης του μπαμπεση τουρκου προεδρου, Μερκελ, ο ντεμεκ Σουλτανος ουτε καν θα υπηρχε. Γεροτσολιας ΥΓ Σημερα η καρδια του ισλαμ της Ευρωπης, χτυπαει στη Γερμανια

 11. avatar φροιξος

  Ευτυχημα που αξιωματικη αντιπολιτευση ειναι ο Τσιπρας, εσυ κουλη πρεπει να κουμανταρεις τα εθνικια σου που θα ελεγε και ο Καρανίκας!!! οι διαφωνιες παντα υπάρχουν και τα δικαστηρια είναι για να τις λυνουν!!!! Τα οπλα ενιοτε δινουν λυσεις αλλα παντα καταστροφες και οπωσδηποτε ακολουθουν συνθηκες!!!!

 12. avatar Κωλοτουμπας

  Να πως θα γίνει η συνεκμετάλλευση.Μεσω της Χάρης.Το φέρνουν με τρόπο στον κόσμο.

  1. avatar ο κωλοτουμπας ειναι στα κουφονησα

   στο βερολινο.....και στα μπαρακια........και πινει ουζακια.......χορταρακια.........απο νοορ 1...........

  2. avatar @Μεσω της Χάρης

   Αφού θα γίνει μεσω της Χάρης, δεν κινδυνεύεις Κωλοτουμπα.

  3. avatar Ναι…

   ...της Χαρης της Παναγιας...

 13. avatar ΑΝΕΥΘΗΝΕΣ και ΕΠΙΠΟΛΑΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ απο τον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕΥΩΝΤΑ

  Αντι να ΣΙΩΠΑ και να μη ΜΙΛΑ ! Αντι να πει Ουτε ΧΑΓΗ Ουτε ΔΙΑΛΟΓΟ ! κατ Ευθειαν ΔΗΛΩΝΕΙ ΩΣ ΑΝΕΥΘΗΝΟΣ ! Οτι Ουτως η Αλλως ειμαστε ΧΑΜΕΝΟΙ !,,,,,,,ΙΑΣΩΝ !

  1. avatar Μπαλντας

   Χαμενος και μαλλον χαμενος Ρηγας εισαι και φαινεσαι ρε [...]

  2. avatar αυτα πεστα στους συριζανελες….

   τσιπραιους......ανοιχτα συνορα ...μοναχοφαηδες...αγκυρες.....ψαρια........κτλ

 14. avatar SSNP

  Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Τουρκία τερματίζει τις Μαξιμαλιστικες θέσεις μέχρι παράνοιας σε απαιτήσεις για να μπορεί να αποκομίσει εις βάρος μας όσα περισσότερα μπορεί σε κάθε φάση απαιτήσεων της και να αφήσει γκριζαρισμενα τα υπόλοιπα για την επόμενη \"διαπραγμάτευση\" . Η Τουρκική πολιτική είναι ξεκάθαρη και οργανωμένη δεκαετίες για περιφερειακή υπερδύναμη με στόχο στο μέλλον σε μια παγκόσμια πυρηνική δύναμη . Η Ελλάδα έκανε τρομερά λάθη στην ανάλυση των ξεκάθαρων μνμ που έρχονταν από την πλευρά των Τουρκομογγολων εγκλωβισμένη σε μικροκομματική πολιτική και διαφθορά από την μια και την αριστερή Εθνομηδενιστικη ιδεοληψία από την άλλη. Σε αντιθεση η Ελλάδα έχει διαπραγματευτές όπως ο Ροζακης ο οποίος θεώρησε πατριωτικό του καθήκον να εκλάβει σε τέτοια κατάσταση , δημόσια άποψη ότι οι θέσεις τις Ελλάδος είναι Μαξιμαλιστικες φέρνοντας από τα εκατοντάδες παγκόσμια παραδείγματα που μας δικαίωναν τα ελάχιστα που θα ήταν εις βάρος μας. Και φανταστήτε αυτός ο τύπος πληρώνονταν από δεκαετίες για να προστατεύσει τα συμφέροντα της πατρίδας του ξεκάθαρο παράδειγμα για το πώς και από ποιούς φτάσαμε ως εδώ. Τα ψέματα τελείωσαν τώρα έχουμε το Τουρκικό κτήνος απέναντι με τα δόντια έξω και τα σάλια να του τρέχουν και χωρίς την προβιά του προβάτου δεν έχουμε καμία μα καμία δικαιολογία να το αντιμετωπίσουμε όπως στο παρελθόν να το πάμε ως το τέλος όπως αρμόζει η Ιστορία του αρχαίου Ελληνικού Έθνους όχι άλλες εθνικές προδοσίες.

 15. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

  Δυστυχώς... Να μιλήσετε με μια. Χώρα που κάνει πόλεμο σε 6 κράτη....
  Να πιείτε τι..?? Δυστυχώς σας έχουν καταλάβει...

  1. avatar @ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

   Εσύ δεν έχεις τίποτα να πιείς και αμολάς τη μια μπαρούφα πίσω από την άλλη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει