«Ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ανταλλάγματα για θέματα συναίνεσης στα εθνικά ζητήματα» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel.

«Ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συμψηφιστούν τα εθνικά ζητήματα με οποιαδήποτε άλλη πλευρά της πολιτικής ζωής. Η στάση μας είναι σταθερή, όπου χρειάστηκε, έχουμε επιδείξει συναίνεση. Και δεν ζητήσαμε ποτέ, ούτε βεβαίως προχτές ο Α. Τσίπρας στη Βουλή ζήτησε ανταλλάγματα για να παρέχει συναίνεση στα εθνικά».

Η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε  ότι σε μία μέρα με εθνικό πρόβλημα σε όξυνση υπήρχε μία διχαστική συζήτηση στη Βουλή απουσία του πρωθυπουργού «ο οποίος όφειλε χτες να είναι στο Κοινοβούλιο για να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι προφανώς αγωνιούν εξαιτίας της έντασης με την Τουρκία».

«Σε κρίσιμες για τα εθνικά ζητήματα ώρες θα ήταν σοφό από μέρους του κ. Μητσοτάκη να παραμερίζει επικοινωνιακά manuals» είπε.

Σε όσους υποστηρίζουν ότι η απουσία του πρωθυπουργού είχε ένα συμβολικό χαρακτήρα απόστασης από την «υπόθεση Παπαγγελόπουλου», η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε μπορεί μεν οι συμβολισμοί και η επικοινωνία να αποτελούν ένα κομμάτι της πολιτικής όμως δεν είναι σοφό να παραμένουν προτεραιότητα κρίσιμες ώρες για  τα εθνικά ζητήματα.

«Τα παιχνίδια αξιωματικών στις πλάτες πολιτικών είναι ανήθικα»

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στο επίκαιρο ζήτημα της δημοσίευσης φερόμενων διαλόγων αξιωματικών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την εμπλοκή του ονόματός της.

«Παιχνίδια αξιωματικών στις πλάτες πολιτικών δεν είναι κάτι σπάνιο, είναι όμως ανήθικο. Παιχνίδια όμως αξιωματικών στις πλάτες ανθρώπων και ανθρώπινων ζωών είναι εγκληματικό» είπε.

«Σήμερα πλέον, μετά από την άμεση προσφυγή μου στη δικαιοσύνη, τις δημόσιες παρουσίες μου, τις απαντήσεις και προς τον Κ.Ε. και προς τη Νέα Δημοκρατία θεωρώ ότι έχει πλέον γίνει κατανοητό από όλους, από κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο αλλά ακόμη και σε όσους υιοθέτησαν τα λεγόμενα στο πλαίσιο μίας πολιτικής σκοπιμότητας το ότι με υπερβαίνει ό,τι διαμείβεται σε εκείνο το διάλογο».

Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη:

«Η δικαιοσύνη θα ενεργήσει ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Διατηρώ την εμπιστοσύνη μου στη δικαιοσύνη παρ’ όλα όσα συμβαίνουν. Πλήττεται αυτό τον καιρό η δικαιοσύνη, πλήττονται θεσμοί, αξίες. Πλήττεται η δημοκρατία θεωρώ. Και δυστυχώς είναι επιλογή της κυβέρνησης αυτό που συμβαίνει. Έχουμε δικαστές που έκαναν έρευνες και διώχθηκαν και παράλληλα άλλους οι οποίοι επιβραβεύονται παρά το ό,τι γράφτηκε ή και αποδείχτηκε. Αυτά τα συμβάντα σε μία ευνομούμενη πολιτεία δείχνουν ότι ο δημοκρατικός δρόμος ανακόπτεται» είπε.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο ρόλος της δεν είναι ούτε να εικάζει ούτε να δικάζει.

«Η πολιτική κάνει τη δουλειά της και η δικαιοσύνη τη δική της, δηλαδή να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα».

Καλούμενη να σχολιάσει ότι ο κ. Τόσκας ως υπουργός, σύμφωνα με τον τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, είχε γνώση του γεγονότος ότι δεν είχαν σταλεί εναέρια μέσα στα Κύθηρα και στη Μάνη, η Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό. Άρα χωρίς συγκεκριμένα και πλήρη δεδομένα καλούμαι είτε να εικάσω ή να εκτιμήσω. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αυτός ο ρόλος μου. Ο δημόσιος λόγος έχει βαρύτητα. Μας ακούν συμπολίτες μας και τους οφείλουμε σεβασμό».

«Πριν δύο χρόνια είχαμε 102 νεκρούς. Παράλληλα σήμερα έχουμε μία πολύ μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία που είναι ανεξέλεγκτη. Δεν είναι τίποτε απλό. Οφείλουμε να στεκόμαστε απέναντι στους συμπολίτες μας με σεβασμό. Απαιτούν από το δημόσιο λόγο είτε προέρχεται από πολιτικούς είτε από δημοσιογράφους, σοβαρότητα, επαγγελματισμό, δεοντολογία» πρόσθεσε.

«Μία αξιόπιστη κυβέρνηση παραμένει αξιόπιστη και ως αντιπολίτευση»

«Μία αξιόπιστη κυβέρνηση παραμένει αξιόπιστη και ως αντιπολίτευση. Μία αναξιόπιστη αντιπολίτευση παραμένει αναξιόπιστη και ως κυβέρνηση. Για αυτό δεν είμαστε ίδιοι. Οι πολίτες στα δύσκολα που έρχονται ξέρουν που να στραφούν» τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Σε ερώτηση τι στάση θα κρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση σε περίπτωση μiας ανάλογης κρίσης με πιθανά θύματα, η Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Ανεξαρτήτως του τι υπέμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία και την τυμβωρυχία στην οποία κατέφυγε, δεν είμαστε το ίδιο, δε θα γίνουμε το ίδιο, όσο και αν πιεστούμε, όσο και αν θυμώσουμε. Γιατί είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, γιατί θα χρειαστεί να το ξανακάνουμε, όπως το κάναμε και πριν. Όπως δε βάλαμε το δάχτυλο στο μέλι πριν δεν θα μπει και μετά. Έχουμε σταθερές αξίες. Παρά το ό,τι μας έχουν πει και εξακολουθούν να μας λένε ανερυθρίαστα, υποτιμώντας τους πολίτες».

«Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά. Έρχονται χειρότερα. Είχαμε τη σύνοδο κορυφής πρόσφατα όπου σημειωτέον τα ελληνοτουρκικά δεν εθίγησαν ποτέ. Σήμερα δε αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης παραβρέθηκε σε μία προπαρασκευαστική συνάντηση μόνον, δεν αναζήτησε δηλαδή συμμαχίες στην Ευρώπη. Θέλω να σας θυμίζω τη συμμαχία των χωρών του Νότου στην Ευρώπη, επί ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

«Θέλω να θυμίσω ότι η χώρα μας πέρασε τη δεκαετή κρίση, με μία λάθος συνταγή και ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να την οδηγήσει εκτός μνημονίων θωρακίζοντας την με μαξιλάρι 37 δισ. Και σήμερα η χώρα βρίσκεται σε μία πορεία απώλειας όσων διεκδίκησε και κέρδισε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής, απόντος του Πρωθυπουργού από κάθε διεκδίκηση και παρόντος μόνο σε φωτογραφίες,  κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πίσω στην κρίση και αρκετά χειρότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, μία σταθερή δύναμη που απευθύνεται με τον ίδιο τρόπο στους πολίτες οι οποίοι όταν παραστεί η ανάγκη να βγουν ξανά τα κάστανα από τη φωτιά ξέρουν ότι μπορούν να τον εμπιστευτούν».