Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επικαλέστηκε σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ορίζουν ότι η ανάκριση είναι μυστική, απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί η «λίστα Νικολούδη» με τα ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κ.α. που τυχόν ελέγχονται.

Το αίτημα είχαν υποβάλει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Αλέξης Μητρόπουλος, στις αρχές Ιανουαρίου, απευθυνόμενοι στους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, με αφορμή την άσκηση διώξεων για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, διώξεις που όπως τόνιζαν ασκήθηκαν λόγω της έρευνας του εισαγγελέα Παναγιώτη Νικολούδη.

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν απαντήσεις και των δύο υπουργών. Ειδικότερα, στις 5 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή απαντητικό έγγραφο στο οποίο επικαλείται προεχόντως τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 26 με το οποίο κατοχυρώνεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών και βάσει αυτής ο υπουργός δεν παρεμβαίνει στο έργο της απονομής δικαιοσύνης.

Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι τα δικαστήρια, βάσει του άρθρου 87 του Συντάγματος συγκροτούνται από δικαστές που απολαμβάνουν λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και υπόκεινται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους μόνο στο Σύνταγμα και τους νόμους.

Ως προς το αίτημα των δύο βουλευτών για την κατάθεση της «λίστας Νικολούδη», δηλαδή για τα στοιχεία προσώπων που ελέγχονται ή διώκονται, ο κ. Αθανασίου σπεύδει να επισημάνει ότι «κατά τη ρητή διάταξη του άρθρου 241 ΚΠΔ η ανάκριση είναι μυστική, αυτό δε προβλέπεται λόγω της φύσεως και των ιδιαιτεροτήτων του ανακριτικού έργου, αλλά και, κυρίως επί σκοπώ διασφαλίσεως της αποτελεσματικότητας των ανακριτικών ενεργειών».

«Κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται κατά νόμον η παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας εις οιονδήποτε για την πορεία του ανακριτικού έργου διαρκούσης της κυρίας ανακρίσεως, πολλώ δε μάλλον η κατάθεση σε οποιανδήποτε άλλη Αρχή οιουδήποτε εγγράφου της ανακρίσεως» τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι «από τα πορίσματα των σχετικών ερευνών θα εξαρτηθούν οι περαιτέρω ενέργειες».

Ο κ. Αθανασίου θυμίζει επίσης ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, καθώς και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης είναι ανεξάρτητη Αρχή, στην οποία ωστόσο έχει κοινοποιηθεί το αίτημα των βουλευτών για δικές της τυχόν ενέργειες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβίβασε στη Βουλή στις 4 Φεβρουαρίου δικό του απαντητικό έγγραφο με το οποίο επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη Αρχή ελέγχεται κοινοβουλευτικά σύμφωνα με το 138Α άρθρο του Κανονισμού της Βουλής.

Σημειώνεται ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής, κάθε Ανεξάρτητη Αρχή υποβάλλει κάθε χρόνο ετήσια έκθεση πεπραγμένων, ενώ μπορεί να υποβάλει και ειδικές εκθέσεις για θέματα της αρμοδιότητας της.

Επίσης, η Βουλή μπορεί να παραγγέλλει στις ανεξάρτητες αρχές τη σύνταξη ειδικών εκθέσεων σε υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος.

Η αίτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή και Αλέξη Μητρόπουλου είχε κατατεθεί μετά την άσκηση διώξεων κατά τραπεζιτών και επιχειρηματιών, για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι δύο βουλευτές είχαν επισημάνει ότι άσκηση διώξεων έγινε μετά από έρευνα του αρμοδίου εισαγγελέα Παναγιώτη Νικολούδη και ανέφεραν ότι «η κοινή γνώμη απορεί και ανησυχεί δικαιολογημένα για τα συμβαίνοντα», ότι «ήρθε η ώρα να γίνει η πολυπόθητη κάθαρση στους τομείς της δημόσιας ζωής», ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές σε κανέναν τομέα του δημόσιου βίου» και ότι «ο προδομένος και καθημαγμένος ελληνικός λαός πρέπει να πληροφορηθεί την αλήθεια για όλα και για όλους».