«Ιστορικής σημασίας» χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης τη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή και μας παρέχει τη δυνατότητα «να δίνουμε εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δανείζεται μόνη της για λογαριασμό της Ευρώπης. Αφορά το πρόγραμμα Sure αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες περιπτώσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ένα καινούριο νομικό μόρφωμα επί της ουσίας που θα δανείζεται το ίδιο».

Σύμφωνα με το μέλος της κυβέρνησης, αυτό γινόταν έως τώρα μόνο στον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). «Είναι πολύ πιθανό ότι η ίδια τεχνική θα χρησιμοποιηθεί για τα άλλα, τα πολύ μεγαλύτερα ταμεία που έρχονται και από τα οποία η Ελλάδα προσβλέπει και είναι πιθανόν να πάρει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Η τελευταία πρόβλεψη είναι 22 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο crunch. Αυτή η καινούρια νομική μορφή, η καινούρια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορεί να δανείζεται είναι μια επαναστατική αλλαγή στην Ευρώπη. Είναι μια καινούρια φάση της ομοσπονδιοποίησης. Ακριβώς αυτή η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα εγγύησης, ανοίγει τον δρόμο για μια καινούρια Ευρώπη στην οποία θα μπαίνουμε με την κλείδα μας αλλά θα παίρνουμε πολύ περισσότερα χρήματα. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή».

Μάλιστα όπως δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί των μέτρων αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας, «έχω την αίσθηση ότι ο μόνος που το αντιλήφθηκε σ’ αυτή την Αίθουσα (σ.σ. της Ολομέλειας) είναι ο γ.γ. του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας. Γι’ αυτό και βγήκε και είπε ότι αυτά τα 20 δισεκατομμύρια που δίνει η Ευρώπη είναι επίθεση στους εργαζομένους. Γιατί κατάλαβε ότι το βήμα αυτό που κάνει η Ευρώπη είναι τόσο μεγάλο, τόσο επαναστατικό, που δεν έχει γυρισμό. Μπαίνουμε σε μια επόμενη φάση ομοσπονδιοποίησης που συμφέρει την Ελλάδα όσο τίποτα άλλο. Γιατί κακά τα ψέματα, η Ελλάδα είναι η περισσότερο ωφελούμενη χώρα με βάση τα στοιχεία που πήραμε από τα καινούρια ταμεία που δημιουργούνται.

Δεν ξέρω που θα καταλήξει τελικά η διαπραγμάτευση αλλά σε κάθε περίπτωση δημιουργεί αισιοδοξία, γιατί μας δίνει πόρους που όχι μόνο θα δαπανηθούν για επενδύσεις, για κοινωνική στήριξη, για πράσινη ανάπτυξη για ψηφιακή σύγκλιση, αλλά θα δημιουργήσουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό χώρο από τους φόρους και τις εισφορές που θα φέρουν, ανάλογα με τη μόχλευση που θα κάνουμε, δηλαδή τους ιδιωτικούς πόρους που θα κινητοποιήσουμε, ανάλογα και με την ταχύτητα της απορρόφησης. Αυτή ακριβώς η δημοσιονομική δυνατότητα που μας δίνουν αυτά τα χρήματα θα μας επιτρέψει και να ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊού και να τηρήσουμε το πρόγραμμά μας σε πολύ σημαντικό βαθμό -ελπίζω 100%- με βάση το οποίο ψηφιστήκαμε για μείωση φόρων και μείωση εισφορών».

Δείτε την ομιλία του κ. Σκυλακάκη: