Την κατάθεση νομοσχεδίου που θα πατάσσει την πειρατεία στη διακίνηση ταινιών, μουσικής και λοιπού πολιτιστικού και καλλιτεχνικού προϊόντος προανήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Όπως είπε, «θα υπάρξει άμεση ψήφιση διατάξεων κατά της πειρατείας. Αυτό σημαίνει ότι η προστασία των πνευματικών αυτών δικαιωμάτων θα ενισχύσει τους δημιουργούς όλων των κλάδων, ιδιαίτερα όμως της μουσικής, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Στις 2 Απριλίου το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε το αναπτυξιακό πακέτο των 15 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία προήλθαν από τον προϋπολογισμό και την έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουμε όσο γίνεται περισσότερη δουλειά στους δημιουργούς, στους καλλιτέχνες».

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη «σταδιακά επανερχόμαστε στην κανονικότητα και επενδύουμε στην παραγωγή. Στο Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου έχει συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα επιπλέον της τακτικής επιχορήγησης, το οποίο ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη πλευρά τα ΔΗΠΕΘΕ, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στα πολιτιστικά πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό επιτρέψαμε την εκταμίευση του συνόλου της επιχορήγησης στο καθένα, ύψους 20.000 ευρώ, προκειμένου οι πολιτιστικές δυνάμεις των περιφερειών να αναπτύξουν προγράμματα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων των επιχορηγήσεων στα ΔΗΠΕΘΕ, ακόμη κι αν δεν καταστεί εφικτό να υλοποιηθούν τα προγράμματα».

Τέλος η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε τη δυνατότητα ύπαρξης ενός κουπονιού 12μηνης ισχύος που θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτιστικών δρώμενων στο μέλλον. Θα αφορά όσους είχαν κλείσει εισιτήρια για παραγωγές που ακυρώθηκαν.