Σε μια εκδήλωση στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάστηκε σήμερα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα το Λογότυπο – η επικοινωνιακή σφραγίδα – της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Το ύφος της εκδήλωσης ήταν «απλό, λιτό και ουσιαστικό», όπως άλλωστε φιλοδοξεί η χώρα μας να είναι και η Προεδρία της στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας απεικονίζει ένα ιστιοφόρο με ανοιχτά πανιά, που σχηματίζεται από τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φιλοδοξεί να ενώσει σε μία λιτή φόρμα κοινές ευρωπαϊκές αξίες και την ιδιαίτερη ελληνική ταυτότητα, τις απαρχές τις ένωσης της Ευρώπης με τη μελλοντική της πορεία, τις αρχές που διαμόρφωσαν το παρελθόν μας με τις κοινές προσδοκίες μας για το μέλλον.

Το συμβολικό φόντο του λογοτύπου είναι η θάλασσα: θεμελιώδες στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας, αλλά και κομβικό στοιχείο του παρελθόντος και του μέλλοντος της Ευρώπης. Η θάλασσα ιστορικά ένωσε τους ευρωπαϊκούς λαούς και σήμερα είναι παράγοντας ανάπτυξης και απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ αποτελεί και οριζόντια προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας.

Από την άλλη πλευρά, τα επιμέρους σχήματα του λογοτύπου απεικονίζουν το ανάγλυφο του ελληνικού εδάφους και της ελληνικής ακτογραμμής, ενώ η επιλογή του «ημικυκλίου» αντιπροσωπεύει το Κοινοβούλιο και το αρχαίο θέατρο, τη μήτρα των δημοκρατικών παραδόσεων της Ευρώπης, της θεσμικής ισότητας και της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το καραβάκι: ένα σύμβολο εξερεύνησης και μετάβασης, αλλά συγχρόνως και επικοινωνίας και ενότητας. Ως τέτοιο, συμβολίζει την απόφασή μας να πλεύσουμε μαζί προς ένα κοινό μέλλον, παρά τη δύσκολη πορεία.

Το ταξίδι είναι η συμβολική ουσία της αφήγησης του λογοτύπου: μια κοινή πορεία δημοκρατίας και συμμετοχής, μια κοινή αναζήτηση για την ευημερία μέσω της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ένα κοινό σκάφος κίνησης και ασφάλειας για το μέλλον. Αυτά τα ιδανικά σφυρηλάτησαν το παρελθόν μας και εμπνέουν τις μελλοντικές μας προσδοκίες. Αυτό είναι το μήνυμα της Ελληνικής Προεδρίας προς την Ευρώπη και τον κόσμο: η Ευρώπη είναι κοινή μας αναζήτηση και ταξίδι – ενωμένοι πλέουμε πιο μακριά.

Αναφερόμενος στον λογότυπο της Προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι η σφραγίδα της, η οποία θα ακολουθήσει κάθε μας δράση, κάθε γεγονός που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της Προεδρίας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στόχος ήταν να αποτυπώνει με σαφή και εύληπτο τρόπο τη βασική επικοινωνιακή μας στρατηγική για μία ευρωπαϊκή Προεδρία με ελληνική σφραγίδα και ταυτότητα.

«Στόχος της ελληνικής Προεδρίας είναι το Λογότυπο να είναι « απλό, λιτό αλλά περιεκτικό», είπε ο κ. Βενιζέλος και διευκρίνισε ότι είναι «απλό στη σχεδίαση αλλά πλούσιο σε ουσία, όπως επιβάλλει η έννοια του ελληνικού «μέτρου», καθώς και απλό, αλλά ουσιαστικό, όπως θέλουμε να είναι η Ελληνική Προεδρία προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών».

Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι θέλαμε ένα λογότυπο ευρωπαϊκό και με ξεκάθαρη ελληνική σφραγίδα. Λογότυπο που αναδεικνύει σε πρώτο πλάνο το E και το U του European Union, της Ένωσής μας, αλλά τα αποτυπώνει με έναν τρόπο ευρηματικό, ελληνικό, που παραπέμπει σε σχήματα ελληνικά, ντυμένα με ελληνικά χρώματα οικεία σε όλους με φόντο την θάλασσα. Τη θάλασσα ως θεμελιώδες στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας, αλλά και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Τη θάλασσα ως οριζόντια προτεραιότητα της Προεδρίας μας αλλά και ως παράγοντα ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για όλη την Ευρώπη, μέσω της γαλάζιας ανάπτυξης που αφορά τομείς αιχμής όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η αλιεία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θέλαμε ένα λογότυπο που υπενθυμίζει σε όλους την αφήγηση της Ευρώπης που μας ένωσε, μετά από ανείπωτες καταστροφές και παγκόσμιους πολέμους. Την αφήγηση που λέει ότι σε αυτή την οικογένεια, είναι απόφασή μας και προς όφελος όλων μας να πορευόμαστε μαζί, άλλοτε σε ήρεμους καιρούς, άλλοτε σε φουρτουνιασμένους καιρούς. Αλλά το ταξίδι είναι κοινό, κοινές οι ευθύνες, κοινά τα προβλήματα, κοινός ο στόχος και κυρίως κοινές οι λύσεις που χρειαζόμαστε.

Αναφερόμενος στο τέταρτο χαρακτηριστικό στοιχείο του Λογοτύπου της Ελληνικής Προεδρίας, ο κ.Βενιζέλος έκανε λόγο για το «ημικύκλιο» σημειώνοντας, ότι αντιπροσωπεύει το Κοινοβούλιο αλλά και το αρχαίο θέατρο, το ωδείο. Το ημικύκλιο ως σύμβολο της μήτρας, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, η ελεύθερη σκέψη, η διαπάλη των απόψεων, αλλά και ο αρχαίος και σύγχρονος πολιτισμός.

Το ημικύκλιο ως αδιάρρηκτος δεσμός που ενώνει το χθες με το σήμερα, το αρχαίο με το νέο, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα με τη σύγχρονη ελληνική και κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά, πάνω στις αρχές της Δημοκρατίας, της ελεύθερης σκέψης και της ελεύθερης έκφρασης.

Ολοκληρώνοντας την περιγραφή του Λογοτύπου της Προεδρίας ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο τελευταίο συνθετικό του στοιχείο, αυτό της «αισιοδοξίας» , τονίζοντας ότι «θέλαμε ένα λογότυπο αισιόδοξο . Μία ρεαλιστική νότα αισιοδοξίας, την οποία όλοι χρειαζόμαστε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, χωρίς να παραγνωρίζουμε ούτε το τι έγινε, ούτε τα προβλήματα, ούτε τη δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας».