Απάντηση στο ερώτημα των ημερών για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis δίνει ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήσης ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους ξεκαθαρίζει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απαντώντας στο χθεσινό αίτημα μελών της Προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μπρακουμάτσος παραπέμπει, μάλιστα, στην σχετική υπουργική απόφαση (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας.

Αναφορικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ με το ποιο ζητούσε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με την εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων ο κ. Μπρακουμάτσος με έγγραφο του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Δεν επεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση τον υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής» αναφέρει χαρακτηριστικά στο έγγραφο του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.