Την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, κυρίως στην καταπολέμηση της εμπορίας βρεφών, αλλά ειδικότερα στη βοήθεια των βουλγαρικών αρχών στην υπόθεση της μικρής Μαρίας, που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, συζήτησαν, εκτός των άλλων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, Τ. Γιόβτσεβ.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν αξιωματούχοι των δύο πλευρών.

Kατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της διεθνούς τρομοκρατίας, καθώς και στην ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη, αλλά και τη σημασία συντονισμού των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και δράσεων έναντι του συνεχώς διογκούμενου προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, δεδομένης και της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης τη σταθερή θέση της Ελλάδος υπέρ της προσχώρησης της Βουλγαρίας στο χώρο του Σένγκεν (Schengen).

Επίσης, κατόπιν αιτήματος της βουλγαρικής πλευράς, ο κ. Δένδιας συμφώνησε για την παροχή εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας προς τις βουλγαρικές αστυνομικές αρχές για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Βούλγαρος υπουργός προσκάλεσε τον κ. Δένδια να επισκεφθεί επίσημα τη Σόφια, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή από τον Έλληνα υπουργό και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.