Η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Η ίδια πηγή, όπως μεταδίδει το sigmalive.com επικαλούμενο πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τόνισε ότι σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών κατά τη συνάντησή τους έθεσαν επί τάπητος πιθανούς τρόπους συνέχειας των Ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των Κρατών Μελών.

«Την στιγμή που η Ρωσία έχει το 1/5 του ΑΕΠ της Γερμανίας και η Τουρκία το 1/3 του ΑΕΠ της Ρωσίας, δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή και να επιβάλει τις αποφάσεις», σημείωσε η ίδια πηγή. Τόνισε δε ότι κοινή αίσθηση είναι πως ο Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από το Βερολίνο καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως αυτόν – και οι άλλες αντιμαχόμενες πλευρές εφοδιάζονται από ξηράς.

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ανέφερε «σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να  τοποθετηθώ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και να χαρακτηρίσω τα Συμπεράσματα του Βερολίνου κατ’ αρχήν σαν ένα θετικό πρώτο βήμα».