Φορολογικό νομοσχέδιο: Εγκρίθηκε επί της αρχής από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

«Το σχέδιο είναι συνεπές τόσο στις προεκλογικές όσο και στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:46
29/11/2019
Φορολογικό νομοσχέδιο: Εγκρίθηκε επί της αρχής από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής
1
loading

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, με ευκαιρίες και δυνατότητες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για όλα τα νοικοκυριά και για όλες τις επιχειρήσεις. Με τους πολλούς για τους πολλούς.», είπε ο υπουργός Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δήλωσαν «κατά» της αρχής νομοσχεδίου, στην ψηφοφορία που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. «Όλοι οι φορείς είναι θετικοί, εκτός από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό δείχνει, και λυπάμαι γι΄αυτό, ότι δεν έχουν αυτά τα κόμματα καμία επαφή με την πραγματική οικονομία», σχολίασε.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο επιδιώκει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, την άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, την ελάφρυνση της φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής οικονομίας.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο με ξεκάθαρη αναπτυξιακή διάσταση που έχει στόχους τόσο την ενίσχυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας όσο και την τόνωση της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και επανέλαβε: «κινούμαστε στις ράγες του ιδεολογικού και πολιτικού πυρήνα της ΝΔ, του κοινωνικού φιλελευθερισμού, της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς».

«Το σχέδιο είναι συνεπές τόσο στις προεκλογικές όσο και στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και περιλαμβάνει τη μείωση φόρων, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, τη διαφάνεια και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη μετάβαση του φορολογικού συστήματος στην ψηφιακή εποχή, τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους της φορολογικής διοίκησης και των επιχειρήσεων», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ωφέλεια για τους φορολογούμενους, θα διευκολυνθούν επενδύσεις θα ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

«Τα μέτρα έχουν ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο, δεν είναι άθροισμα μέτρα, αλλά ένα πλέγμα στοχευμένων, συγκεκριμένων δράσεων με σκοπό να παραχθούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία. Στοχεύουν να ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδος στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Διαμορφώνουν δίκαιη φορολογική πολιτική για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα εξωστρεφή, φιλική για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, προσανατολισμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, μέσα σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον. Ένα νέο περιβάλλον, με ευκαιρίες και δυνατότητες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για όλα τα νοικοκυριά και για όλες τις επιχειρήσεις. Με τους πολλούς για τους πολλούς», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Το φορολογικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου, τάχθηκε η ΝΔ. Κατά δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25. Επιφύλαξε δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Την έκπληξή του για τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι οι φορείς που τοποθετήθηκαν νωρίτερα, χαρακτήρισαν θετικές τις διατάξεις του σχεδίου νόμου. «Εκφράζω την έκπληξή μου, μετά την ακρόαση φορέων, για το επί της αρχής "όχι" κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν αντιλαμβάνομαι πως μπορεί κάποιος να πει όχι, επί της αρχής, όταν όλοι οι φορείς ρωτήθηκαν αν θέλουν να αποσυρθεί κάποια διάταξη του νομοσχεδίου και κανείς δεν είπε ότι πρέπει να αποσυρθεί κάποια διάταξη. Όλοι οι φορείς, επί της αρχής είναι θετικοί, όλη η κοινωνία είναι θετική, όλα τα σημειώματα που έχουμε πάρει κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση-βεβαίως ζητούν μεγαλύτερες μειώσεις φόρων- αλλά επί της αρχής όλοι είναι θετικοί, εκτός, από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό δείχνει, και λυπάμαι γι΄αυτό, ότι δεν έχουν αυτά τα κόμματα καμία επαφή με την πραγματική οικονομία», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Γεροτσολιας

    Οι επιχειρήσεις «έφαγαν» το κοινωνικό μέρισμα(!)

    Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, τα προς διάθεση ποσά που απέμειναν από το υπερπλεόνασμα είναι 436 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά όμως διαγράφονται άμεσα 250 εκατομμύρια ευρώ, αφού αποφασίστηκε πως 150 εκατομμύρια θα διατεθούν για να καλυφθεί μέρος των υποχρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας προς την ΔΕΗ και άλλα 100 εκατομμύρια θα κρατηθούν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας. Επιπλέον, άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ είναι πιθανό να πάνε στα νησιά του Αιγαίου στο πλαίσιο της στήριξής τους για την διαχείριση του προσφυγικού.

    Ως εκ τούτων, και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, είναι ζήτημα εάν απομένουν 200 εκατομμύρια ευρώ για να καταβληθεί «στο χέρι» το κοινωνικό μέρισμα, έναντι 800 και 900 εκατομμυρίων αντίστοιχα που είχαν διατεθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα τις προηγούμενες χρονιές.

    Μόνον μέσα στον Δεκέμβριο, οι επιχειρήσεις θα κερδίσουν 138 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 95%. Επίσης, οι μέτοχοι των εταιριών θα κερδίσουν 75 εκατομμύρια ευρώ, χάρις στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, ενώ και πάλι οι επιχειρήσεις – με πλέον ωφελημένες τις μεγαλύτερες εξ αυτών – θα κερδίσουν το 2020 541 εκατ. ευρώ από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 28% στο 24% που έχει άμεση ισχύ – δηλαδή εφαρμόζεται για τα εισοδήματα του 2019.Γεροτσολιας

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει