Ανεξέλεγκτη χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά λόγω της μεγάλης αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

«Η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή ανεξέλεγκτη. Η Χίος, που θεωρείται ως νησί από τις καλύτερες εκδοχές -ας το πούμε έτσι- εμφάνισης του προσφυγικού στα νησιά μας, αυτή τη στιγμή έχει γύρω στις 5.500 αν όχι και 6.000 κόσμο και σε μία δομή όπως είναι αυτό το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, το οποίο έχει μία χωρητικότητα 1.000-1.100 άτομα, εκεί συνωστίζονται αυτή τη στιγμή 4.500-5.000 κόσμος. Αντιλαμβάνεστε τις άθλιες συνθήκες και μάλιστα επερχομένου του χειμώνα σε λίγες μέρες με βροχές και κρύα» τόνισε σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο 104,9 fm».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Όλα αυτά τα επιφαινόμενα που βλέπουμε, όπως η μαθητική πορεία, όπως τα “αστεία” μπάρμπεκιου κοντά σε προσφυγικούς καταυλισμούς, είναι τα απόνερα μιας γενικότερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα και για την οποία συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι, έχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες. Κατά την προηγούμενη περίοδο η Νέα Δημοκρατία “χάιδευε” λογικές και ανθρώπους με ακραίες συμπεριφορές και προφανώς αυτό το έκανε ελπίζοντας ότι θα προσελκύσει ψήφους από τους χώρους αυτούς -με καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα, για να είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι. Βεβαίως, τώρα θερίζει αυτά τα οποία έσπειρε τότε. Θερίζει μια πολύ ακραία και απαράδεκτη κατάσταση. Καταλαβαίνω κάποιοι ακραίοι κύκλοι να εκφράζονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αλλά νέα παιδιά να μπαίνουν σε αυτό το “τριπάκι” της μισαλλοδοξίας, της ακρότητας, είναι βαριά και βαθιά απογοητευτικό για την κοινωνία μας».

Μιλώντας για την προανακριτική επιτροπή, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως «δεν πρόκειται για ένα απλό διαδικαστικό ζήτημα, δηλαδή δεν είναι από μόνο του το γεγονός αυτό καθεαυτό της εξαίρεσης δύο μελών της Επιτροπής για κάποιους λόγους» σχολιάζοντας την προσέλευση των κ.κ. Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Έχει ειπωθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η σύσταση και η διαμόρφωση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, είτε και η συμμετοχή κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας σε αυτή είναι προνόμιο, είναι αρμοδιότητα, είναι αποκλειστικό δικαίωμα του προέδρου της κάθε μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Επομένως αυτή η αρχή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταστρατηγηθεί, διότι στην άλλη περίπτωση είναι προφανές ότι μία πλειοψηφία -μία δημοκρατικά βεβαίως εκλεγμένη πλειοψηφία- θα διαμορφώνει και τη σύνθεση επιτροπών και επομένως θα οδηγεί στη δημιουργία παραδόξων, τα οποία είναι ασυμβίβαστα με τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος» εξήγησε ο βουλευτής.

«Επομένως», κατέληξε, «το διακύβευμα αυτή τη στιγμή δεν είναι μια απλή διαδικαστική υπόθεση, την οποία οφείλουμε να διεκπεραιώσουμε, αλλά ένα ζήτημα γενικότερα λειτουργίας ενός θεσμού, που είναι μια κοινοβουλευτική επιτροπή και η οποία διέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, όπως ακριβώς ορίζουν οι διατάξεις του Συντάγματος».