Μπορεί αυτές τις ώρες ο πρωθυπουργός να βρίσκεται στη μακρινή Σαγκάη, δίνοντας το παρών στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας (China International Import Expo – CIIE), μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις παγκοσμίως όπου μεταξύ των τιμώμενων χωρών είναι και η Ελλάδα, ωστόσο οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη προετοιμάζουν ήδη τα επόμενα ταξίδια του στο εξωτερικό καθώς επίσης και τις βαρύνουσας σημασίας συναντήσεις με προέδρους κρατών και πρωθυπουργούς εντός συνόρων.

Ο οδηγίες που έχουν λάβει οι άνθρωποί του είναι σαφείς: «Πρέπει να συναντήσουμε διά ζώσης όσο γίνεται περισσότερους ηγέτες με επιρροή στο διεθνές γίγνεσθαι. Πρέπει να καταδείξουμε ότι το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας έχει αλλάξει άρδην και ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να μας επιλέξουν εταιρείες – κολοσσοί ώστε να τοποθετηθούν οικονομικά στην Ελλάδα».

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ακριβείς ημερομηνίες για τις επόμενες συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη καθώς αυτή την περίοδο κλείνονται τα ραντεβού. Ωστόσο θεωρείται καταρχάς σίγουρο ότι:

– τις προσεχείς εβδομάδες θα αφιχθεί στην Αθήνα ο 66χρονος πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ που, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, που ειδικεύεται σε θέματα επιχειρήσεων, ήταν το «νούμερο 1» στον σχετικό κατάλογο το έτος 2018.

– Το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου θα περάσει όμως λίαν συντόμως και ο δισεκατομμυριούχος Τζέιμι Ντάιμον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής πολυεθνικής τράπεζας επενδύσεων και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών JP Morgan Chase & Co. ο οποίος μάλιστα έχει και ελληνικές ρίζες καθώς πρόκειται για εγγονό μεταναστών που έφυγαν από τη Λακωνία προκειμένου να βρουν μια καλύτερη τύχη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Τον κ. Ντάιμον είχε συναντήσει ο πρόεδρος της κυβέρνησης και τον περασμένο Σεπτέμβριο για λίγα λεπτά, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

– Όσον αφορά τα επόμενα ταξίδια του κ. Μητσοτάκη, αυτό που ξέρουμε είναι ότι 3 και 4 Δεκεμβρίου θα πετάξει μέχρι το Λονδίνο προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί υπό τον προεδρία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε πολυτελές ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας, ενώ προβλέπεται και εκδήλωση στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

– Τον Ιανουάριο του 2020 θα μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να μετάσχει σε αναπτυξιακό φόρουμ, όπου θα έχει επαφές και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

– Τον Απρίλιο, εκεί προς τα τέλη του μήνα, θα ξαναβρεθεί στην Κίνα προκειμένου να έχει επαφές με αξιωματούχους. Άλλωστε η Ελλάδα έχει ενταχθεί στην πρωτοβουλία «17+1» που συστάθηκε με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της αχανούς χώρας και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

– Επίσης αναζητούνται οι κατάλληλες ημερομηνίες για ταξίδια του κ. Μητσοτάκη εντός του επομένου εξαμήνου σε Αγγλία , Ελβετία, Βέλγιο και Νέα Υόρκη, ενώ φυσικά θα συνεχιστούν κανονικά οι συναντήσεις με μεγαλοεπιχειρηματίες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κάθε φορά θα βγαίνει και σχετική ανακοίνωση, αφού όπως δηλώνει ο ίδιος «εγώ δεν θέλω να βλέπω κανέναν από την πίσω πόρτα. Όλοι μπορούν να έρχονται δημόσια στο γραφείο μου και να με συναντάνε θεσμικά».