Το όφελος για την Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Τους ομολόγους του στο Eurogroup ενημερώνει σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:25
13/09/2019
Το όφελος για την Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
12
loading

Για την πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα το τμήμα του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-  2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%- θα ενημερώσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τους ομολόγους του στο Eurogroup, που συνέρχεται στο Ελσίνκι.

Παράλληλα θα αποστείλει επιστολές- αιτήματα προς τον EFSF και τον ESM, διότι οι συμφωνίες με τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης που έλαβαν δάνεια από τον ESM προβλέπουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», όπως και το ΔΝΤ. Ήτοι, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε η χώρα αυτή θα πρέπει να πληρώσει άμεσα στον ESM (και στον προκάτοχό του EFSF) την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της. Δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποπληρώσει τα 2,9 δισ. ευρώ (32,9% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς την έγκριση από τον ESM, πρέπει να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον EFSF, ποσό ύψους 62,77 δισ. ευρώ (το 32,9% των 190,8 δισ. ευρώ του υπόλοιπου του δανείου προς τη χώρα). Σημειώνεται ότι παρόμοια διευκόλυνση είχε κάνει ο ESM στην Πορτογαλία όταν είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Το συνολικό ύψος του δανείου προς το ΔΝΤ είναι 8,8 δισ. ευρώ και με την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος, το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το Ταμείου θα μειωθεί κάτω από το 3%. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Νοεμβρίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο δόσεις προς το ΔΝΤ που λήγουν στις αρχές Δεκεμβρίου (312 εκατ. ευρώ στις 3/12 και 156 εκατ. ευρώ στις 4/12) θα προεξοφληθούν μαζί με τις άλλες δόσεις που λήγουν το 2020.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το όφελος για τη χώρα από την πρόωρη αποπληρωμή θα είναι περί τα 75 εκατ. ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν δύο ακόμη κέρδη:

-Το ποσό που εξοικονομείται αφαιρείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα στις αγορές ομολόγων.

-Εκπέμπεται το μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα και να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, αλλά και να εξοφλεί ταχύτερα ένα μέρος τους και έτσι να εξοικονομεί πόρους λόγω της μεγάλης διαφοράς επιτοκίου μεταξύ του δανείου στο ΔΝΤ και του τρέχοντος ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Τατιάνα Στεφανίδου

  Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους δανειστές μας και το χρέος πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τελευταίας δεκάρας, για αυτό ο ένφια δεν πρέπει να καταργηθεί ποτέ, το καταλάβατε?

 2. avatar τριαλαρο

  μα κανείς δεν είπε ότι αυτό είναι αποκύημα της ΝΔ, που το είδατε γραμμένο?? Ποιον είδατε να το πει???

  Για να δω τα άλλα που έχει πασσάρει η ΝΔ ως δικά της έργα μέσα σε 2 μόλις μήνες, ενώ όλοι μας γνωρίζουμε πόσο αργή είναι η οποιαδήποτε κυβέρνηση αυτής της χώρας λόγω γραφειοκρατίας?

  Να το έχει πει όμως κάποιος της κυβέρνησης ότι αυτό είναι δικό μας. Όχι απλά να έχει γίνει ανακοίνωσει ότι θα ξεκινήσει από αύριο.

  Διαφορά μεταξύ ΝΔ-Σύριζα στο συγκεκριμένο:
  Ο σύριζα πήγαινε και εγκαινίαζε οτιδήποτε είχε ξαναεγκαινιάσει η ΝΔ,ή πήγαινε και εγκαινίαζε σταθμούς μετρό που δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν για τουλάχιστον τα επόμενα 2 χρόνια. Έτσι σε 2 χρόνια θα πειτε ότι τον είχε εγκανιάσει ο σύριζα τον σταθμό. Πραγματικά γελοίο.
  Θέλετε να μιλήσουμε για τα μέτρα, που έλεγε ο σύριζα η ομάδα μου, οι βουλευτές μου πάσχισαν, μοχθησαν, εργάστηκαν, και άλλες τέτοιες μπαρούφες. Και είχαμε ακούσει ακριβώς το ίδιο μέτρο από την προηγούμενη κυβέρνηση?
  Η ΝΔ δεν έχει πει ποτέ ως τώρα για κανένα από αυτά τα μέτρα οτι οι ΙΔΙΟΙ δούλεψαν και εργάστηκαν. Ανέλαβαν μια κατάσταση, κάποια πράγματα δρομολογημένα, αναγκαστικά αυτά που συμφέρουν το κράτος θα ακολουθηθούν. Όπως και αυτά που δεν το συμφέρουν, από την επόμενη της εκλογής άρχισε να τα αλλάζει, όπως π.χ. την απόσπαση στην βουλή των ροζ παιδιών.
  (ροζ γιατί πρώτα πρέπει να αποφασίσετε τι είστε, αριστερά δεν είστε μια φορά)

 3. avatar Ωεωωω!!

  Να'ναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αν κυβερνούσαν αυτοί όχι μόνο δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε προωρα αλλα θα είχαμε δανειστεί κι άλλα τόσα.

  1. avatar Guest01062016

   Για θύμησέ μου γιατί ξέχασα, δεν δανείστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως υπέγραψε και κάποιο μνημονιάκι; Γιατί δεν θυμάμαι καλά... ουστ!

 4. avatar Περσινά ξυνα σταφυλια

  Δε θέλω να μειώσω την σημασία της κίνησης της νέας κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ αλλά η κίνηση αυτή έχει ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ.Το γράφω γιατί είναι σίγουρο ότι θα βγουν και θα το διαφημίζουν ως επιτυχία δική τους όπως κάνουν και σε πολλά άλλα θέματα τους δύο μήνες που κυβερνούν.Βγηκαν και βρήκαν μια οικονομία έτοιμη να βαδίσει στο δρόμο της κανονικότητας .Ας μη πανηγυρίζουν λοιπόν παρουσιάζοντας τις επιτυχίες των άλλων ως δικές τους διότι όπως λέει και λαϊκή ρήση προσπαθούν να σερβίρουν τα περσινά κύμα σταφυλια ως φρέσκα.

  1. avatar criskalts

   Ναι βέβαια τρολάκι, οι προηγούμενοι δεν αποροφούσαν τα ΕΣΠΑ γιατί έπρεπε να παρουσιάσουν business plan αλλά δεν ήξεραν τι είναι αυτό.

  2. avatar ΚΘΟΥΛΟΥ

   Έλα τώρα, και τα ΣΥΡΙΖΑΚΙΑ παρουσίασαν σαν δικές τους επιτυχίες θέματα που είχαν ξεκινήσει προηγούμενες κυβερνήσεις...

   1. avatar Για πες μια

    Μηπως οι εθνικοι δρομοι που παρουσιαζαν εικονα τριτοκοσμικης χωρας?
    Μεσα σε 4 χρονια ο Συριζα προχωρησε εργα( κατα 90%)που ειχαν απλα ξεκινησει και ειχαν σταματησει για χρονια
    Και μαλιστα τα εκανε πληρωνοντας πολυ λιγοτερα απ αυτα που ειχαν συμφωνησει οι κηφηνες της δεξιας
    Μαλλον δεν ζεις Ελλαδα για να
    λες αυτα

    1. avatar criskalts

     Διδάκτορας σε πανεπιστήμιο οικονομικών ά σούμε;;;

 5. avatar Ρε

  Αυτα τα ειχε εξαγγείλει ο Συριζα πολυ πριν απο αυτους!
  Θελουν να τον αντιγράψουν αλλα ματαιοπονούν!

  1. avatar Social Distortion.

   Και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετά μας φόρεσε ένα μνημόνιο νααααααααααααααα
   Πέρασαν οι εποχές του ΘΑ μεγάλε.

  2. avatar ΚΘΟΥΛΟΥ

   Άλλο το εξαγγέλω και άλλο το πραγματοποιώ. Επίσης κανένας δεν απαγορεύει στην νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε βελτίωση προγραμμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Άντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ που τα έκανε όλα π@@@@@α ενώ θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και τώρα να ήταν ακόμα κυβέρνηση!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει