Στη βιωσιμότητα της ΔΕΗ στάθηκε ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημείωσε σχετικά ότι το ζήτημα αυτό είναι σοβαρό και πως μπορεί να λυθεί μόνο με προτάσεις, που «οφείλουν να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, καθώς και το συμφέρον των πολιτών».

Επίσης, έκανε λόγο για χρήση «παραπλανητικών οικονομικών στοιχείων», που στόχο έχουν να δικαιολογήσουν κυβερνητικά σχέδια για «ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων και αύξηση τιμών ρεύματος», κατηγορώντας γι’ αυτό το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ «είναι αποτέλεσμα λάθος στρατηγικών επιλογών για τις οποίες φέρουν σοβαρή ευθύνη οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αγνόησαν την αναγκαιότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στην υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού».

Όσον αφορά στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων της Ελληνικός Χρυσός, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν είχε καθυστερήσει καμία αδειοδότηση, αλλά δρομολόγησε, όπως λέει, τη συμμόρφωση της εταιρίας στους περιβαλλοντικούς κανόνες και στη νομοθεσία της χώρας και της Ε.Ε.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα νέο οργανωτικό μοντέλο, που να ικανοποιεί τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται και υπέρβαση της κομματικής εσωστρέφειας που απομακρύνει τον πολίτη από την πολιτική.

Τέλος, επισήμανε την «αδιαμφισβήτητη ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα» και προσθέτει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει συλλογικά να επιλέξει ποιο οργανωτικό μέτρο θα χρειαστεί για να ενεργοποιηθούν νέα μέλη.

Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Φάμελλου:

Αρχικά ανέφερε ότι το υπουργείο «προσπαθεί με παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία να δικαιολογήσει επιλογές ξεπουλήματος περιουσιακών στοιχείων και αυξήσεων τιμών ρεύματος, που έχει σχεδιάσει η ΝΔ. Όμως, υποτιμά τα πραγματικά ζητήματα στρατηγικής και προοπτικής της ΔΕΗ.

Ισολογισμοί με ζημίες υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια στη ΔΕΗ και μάλιστα σε περιόδους που αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος (400 εκατ. το 2008 με αύξηση τιμής 12% ρεύματος ή 225 εκατ. το 2013)».

Για τη σύγκριση της χρηματιστηριακή αξίας της ΔΕΗ σήμερα, με αυτήν που είχε το 2015, απάντησε: «Από την άλλη, τα 70 από τα 90 εκατ. ευρώ κέρδη, το 2014, προέρχονταν από τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος δεν ανήκει πλέον στον όμιλο ΔΕΗ.

Αλλά και από τις ζημίες του 2018 πάνω από τις μισές, σχεδόν 520 εκατ. ευρώ, είναι λογιστικές εγγραφές μελλοντικών απαιτήσεων, δηλαδή λογιστικές και όχι πραγματικές ζημίες, ενώ ένα μεγάλο ποσό είναι ο φόρος άνθρακα, εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στον οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε.

Ακόμα κι αν το δούμε λογιστικά, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εσόδων το 2018 της ΔΕΗ είναι τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ, 350 εκατ., που θέλει τώρα να ιδιωτικοποιήσει ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκή υποχρέωση. Ποιος έχει ελέγξει το αποτέλεσμα αυτής της εξαγγελίας στον προϋπολογισμό της ΔΕΗ;

Και συμπλήρωσε πως «η ΔΕΗ αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί και στο μέλλον τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, καθώς και αναπτυξιακό βραχίονα για τη ελληνική βιομηχανία αλλά και την αγροτική παραγωγή. Για τον λόγο αυτό περιμένουμε την παρουσίαση ενός συγκεκριμένου και τεκμηριωμένου πλάνου από την κυβέρνηση. Η ανεύθυνη καταστροφολογία, στην οποία δυστυχώς περιορίζεται ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, μόνο βλάπτει τη ΔΕΗ».

«Αποτέλεσμα λάθος στρατηγικών η σημερινή κατάσταση»

Αναφορικά με το ποιος φταίει για την κατάσταση αυτή, είπε: «Η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα λάθος στρατηγικών επιλογών για τις οποίες φέρουν σοβαρή ευθύνη οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αγνόησαν την αναγκαιότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στην υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού».

Για να συμπληρώσει ότι «την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ., η ΔΕΗ μείωσε κατά 1 δισ. ευρώ το δανεισμό της, προχώρησε σε επενδύσεις σε ΑΠΕ, επέκτεινε την παρουσία της στην περιφερειακή αγορά…

Αναγνωρίζουμε ότι η βιωσιμότητα της εταιρίας στο μέλλον αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο με υπεύθυνες προτάσεις, που οφείλουν να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον καθώς και το συμφέρον των πολιτών».

«Σήμερα το θέμα των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που πήρε προέγκριση με θετικότατη αξιολόγηση από την Ε.Ε», πρόσθεσε αναφορικά με το ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων.

«Η ΝΔ φαίνεται να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το 2014»

O υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με τη διοίκηση της Eldorado Gold και ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου να «ξεπαγώσει» η διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειών που εκκρεμούν. Αναφορικά με τους συγκεκριμένους κυβερνητικούς χειρισμούς, σχολίασε: «Το επενδυτικό σχέδιο της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.” στα μεταλλεία Κασσάνδρας έχει απασχολήσει και την Πολιτεία και τα δικαστήρια κυρίως όσον αφορά στη νομιμότητα των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης, αλλά και στην κρίσιμη ισορροπία μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος αφ’ ενός και επωφελούς για την εθνική μας οικονομία αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και των μεταλλευτικών κοιτασμάτων της περιοχής αφ’ ετέρου.

Η εταιρία, σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, θα έπρεπε να έχει αδειοδοτηθεί για τη μεταλλουργία χρυσού, πράγμα που δεν έγινε μέχρι σήμερα, γιατί οι αντίστοιχες μελέτες δεν ήταν επαρκείς, και το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα στο ΣτΕ. Θεωρώ ότι ο κ. Χατζηδάκης ούτε στο ΣτΕ δύναται, και θέλει, να παρέμβει ούτε θα επιδιώξει να παρουσιάσει ως πλήρεις μελέτες που δεν έχουν κριθεί ως τέτοιες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ».

Όλες αυτές οι εξελίξεις, που κάποιες είναι πολύ πρόσφατες, συνηγορούν σε τροποποίηση και αναθεώρηση της ΑΕΠΟ, σύμφωνα με το ελληνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσει το ΥΠΕΝ».

Και πρόσθεσε σχετικά ότι «η ΝΔ φαίνεται να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το 2014. Διαχέει μια εικόνα ότι πρέπει πάση θυσία να δοθούν οι άδειες στην Ελληνικός Χρυσός, παραβλέποντας όλα τα άλλα, δηλαδή περιβάλλον, δημόσια υγεία, ασφάλεια, τοπική ανάπτυξη. Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αν συμφωνεί με την προάσπιση του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος ή θα αποτελέσει μια «πιο συνεργάσιμη (πρόθυμη) κυβέρνηση» που διακαώς επιθυμούσε η επιχείρηση…».

«Αδιαμφισβητητη η ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα»

Για το μοντέλο αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι κόμμα θα ήθελε να γίνει, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε: «Παραμένουμε πιστοί στην επιλογή της προγραμματικής και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης. Σεβόμενοι τις κοινοβουλευτικες διαδικασίες στηρίξαμε την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, το οποίο όμως πρόδωσε ταχύτατα αυτή την εμπιστοσύνη με την παραβίαση συνταγματικών και νομοθετικών κανόνων στην ασυλία Πολακη και στις τροπολογίες Βρούτση. Από την πλευρά μας, θα στηρίζουμε πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας μας και γενικά το δημόσιο συμφέρον και δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ότι κερδίσαμε για τους πολίτες και την πατρίδα μας.

Όμως από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τον πρώτο μήνα να προχωρήσει σε πλήρη κομματικοποίηση του κράτους, απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα χωρίς αιτιολόγηση, κατάργηση ασύλου και απλής αναλογικής, προσλήψεις στο δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ, τοποθετήσεις κομματικών διευθυντών και προέδρων σε φορείς».

Για να συμπληρώσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι το κόμμα που θα αποδομήσει προγραμματικά και κοινωνικά, αλλά και αποτελεσματικά, αυτή την κυβέρνηση που με εργαλεία πολιτικής εξαπάτησης εφαρμόζει σκληρά αντιλαϊκές και αναχρονιστικες πολιτικές και πάει πίσω τη χώρα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα όλης της ελληνικής κοινωνίας και σε κινηματικό και σε πολιτικό επίπεδο».

Τέλος, για το εάν θεωρεί ότι χρειάζεται εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, σημείωσε: «Ας μη χάνουμε την ουσία, που είναι το άνοιγμα και η σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, η οργανωτική του ενίσχυση και η ουσιαστική πολιτική έκφραση και δύναμη της Προοδευτικής Συμμαχίας. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την αδιαμφισβητητη ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, που ξεπερνά τα ελληνικά όρια και τροφοδοτεί πολιτικές κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».