Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται από χθες ο στρατός για την αντιμετώπιση της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε τη Χαλκιδική, όπως δήλωσε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έκανε λόγο για φονική καταιγίδα επιπέδου Ειρηνικού, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τους μετεωρολόγους του Στρατού.

Όπως είπε, δύο γεννήτριες του Στρατού βρίσκονται καθ’ οδόν προς την περιοχή, ενώ δύο ελικόπτερα έκαναν πτήσεις για πιθανούς αγνοούμενους.

Παράλληλα τα βαρέα οχήματα του Στρατού βρίσκονται σε ετοιμότητα 30 λεπτών για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα, τα προβλήματα είναι οξύτατα και ο μηχανισμός πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση. Τελευταία γραμμή άμυνας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, που σπεύδουν να συνδράμουν, όποτε καλούνται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως το υπουργείο αναζητά λύσεις για την επούλωση του προβλήματος ηλεκτροδότησης της Χαλκιδικής με την εγκατάσταση ηλεκτρογεννητριών έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές στο δίκτυο υψηλής τάσης.

Σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως θα δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των πιο επειγουσών αναγκών για το νερό, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πληθυσμού.

«Πήρα προσωπικά τηλέφωνα όλους τους μεγάλους παίκτες της ενεργειακής αγοράς της χώρας για να δούμε αν υπάρχουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, τα οποία να σταλούν επειγόντως εκεί. Υπάρχουν, αλλά λίγα, διότι και αυτά που υπάρχουν έχουν σταλεί από τη ΔΕΗ και από εκείνους στην Κρήτη και στη Σαντορίνη, διότι το σύστημα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι στα όριά του πολλαπλώς» συνέχισε.

Υπήρξε επικοινωνία με εταιρεία ακόμη και στο Βέλγιο, αλλά οι ηλεκτρογεννήτριες που βρέθηκαν εκεί χρειάζονται τρεις ημέρες για να έρθουν και να εγκατασταθούν. Παράλληλα, έγινε επαφή με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να στείλει και ο στρατός τις γεννήτριες που είναι διαθέσιμες.

Η κατεύθυνση του πρωθυπουργού, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, είναι να χειριστούμε το θέμα με ψυχραιμία, με ταχύτητα γιατί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής και τουρίστες, χωρίς με την όποια λύση δοθεί να έχουμε διακινδύνευση της ασφάλειας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως, τόνισε, τις συνέπειες για την καθημερινότητα των ανθρώπων, τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Ως προς τον χρόνο αποκατάστασης της βλάβης ο υπουργός ανέφερε πως η κατεύθυνση που έχει δοθεί από το διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανουσάκη, στους τεχνικούς είναι να πάνε όσο πιο γρήγορα γίνεται. «Θα εκτιμήσουν οι ίδιοι την κατάσταση. Οι τεχνικοί έχουν τον πρώτο λόγο», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Η απώλεια έξι συνανθρώπων μας και ο τραυματισμός άλλων εκατό, από την πρωτόγνωρη κακοκαιρία που χτύπησε τη Χαλκιδική, μας έχει συγκλονίσει. Τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους. Σε ό,τι αφορά στο καθήκον της Πολιτείας, αυτό γίνεται βαρύτερο, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνιστούν πλέον έναν αστάθμητο παράγοντα κινδύνου που πρέπει να αντιμετωπιστεί» αναφέρει σε ανάρτησή του.

Προσθέτει πως «προετοιμασία, προειδοποίηση, αντιμετώπιση και αποκατάσταση, όλα είναι εξίσου σημαντικά για την αποφυγή στο μέλλον τέτοιων καταστροφών». Τονίζει δε πως η καταγραφή για την αποκατάσταση των ζημιών θα πρέπει να είναι άμεση.

«Το στολίδι της Βόρειας Ελλάδας και ένας από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς, πρέπει να αναταχθεί το συντομότερο. Τα επόμενα χρόνια ίσως να υπάρχει αύξηση τέτοιων φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια θα είμαστε όλοι μαζί, με όποιες δυνάμεις και υποδομές διαθέτει ο καθένας μας» καταλήγει.