Σφοδρή αντιπαράθεση μετά το «ναυάγιο» του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Δεν βρέθηκε ημερομηνία που να μπορούν όλα τα κόμματα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:27
25/06/2019
Σφοδρή αντιπαράθεση μετά το «ναυάγιο» του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών
11
loading

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η ματαίωση του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, μετά την αδυναμία εξεύρεσης μίας νέας και κοινά αποδεκτής ημερομηνίας για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε συμφωνηθεί το ντιμπέιτ να διεξαχθεί την 1η Ιουλίου, ωστόσο, υπήρξε εμπλοκή καθώς προέκυψε έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το βράδυ της 30ης Ιουνίου.

Τα πολιτικά κόμματα φαίνεται πως δεν κατέληξαν σε κάποια κοινή ημερομηνία μετά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής χθες στη Βουλή, καθώς σύμφωνα με την ΕΡΤ, που επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο, τα κόμματα δεν είναι διατεθειμένα να διακόψουν τις προεκλογικές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών τους.

Αλληλοκατηγορούνται τα κόμματα

Έπειτα από το «ναυάγιο» στις συνομιλίες για την διεξαξωγή του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, ξέσπασε νέα πολιτική αντιπαράθεση με αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη ματαίωση της τηλεμαχίας, εξαπολύοντας επίθεση σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας γράφει: «Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σα το διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δύο. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε. Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ». Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών».

Από την πλευρά της, η ΝΔ επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή του, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ζούλας, επισημαίνει πως το ντιμπέιτ «ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου».

Όπως σημειώνει ο κ. Ζούλας «πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή. Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται». Καταλήγοντας αναφέρει: «Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις».

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ακύρωση του ντιμπέιτ επιρρίπτει και το Κίνημα Αλλαγής. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ στη Διακομματική Επιτροπή, Μανώλης Όθωνας, τονίζει πως «σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση, του ομόφωνα προγραμματισμένου debate, για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης και αφού παραθέτει τα όσα συνέβησαν ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δε θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο».

Από την πλευρά της, η Ένωση Κεντρώων αφήνει αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και εκφράζει τη λύπη της για «το ναυάγιο του debate των πολιτικών αρχηγών». Όπως σημειώνει «στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου».

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ αρνείται κάθετα τη διεξαγωγή νιτμπέιτ

Για κάθετη άρνηση της ΝΔ σε ό, τι αφορά τη διεξαγωγή ντιμπέιτ έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Όπως είπε, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι είναι διατεθειμένος να βρίσκεται σε ντιμπέιτ κάθε μέρα, εφόσον προκηρυχθούν εκλογές, αυτό «απεδείχθη εντελώς ψευδές».

Μιλώντας για τη μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής του ντιμπέιτ, αναφέρθηκε σε προσκόμματα που επικαλέστηκαν τα άλλα κόμματα, παρότι το κυβερνητικό κόμμα έκανε σαφές ότι μπορεί να ακυρώσει τα πάντα, προκειμένου αυτό να γίνει, όπως εξήγησε.

Για την επίλυση του προβλήματος, όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να έρθει κατευθείαν από τις Βρυξέλλες την 1η Ιουλίου το βράδυ, προκειμένου «να μην χαθεί αυτή η σημαντική τηλεμαχία».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι τα κόμματα δεν θέλουν να γίνει μία ανοικτή προγραμματική αντιπαράθεση και πρόσθεσε ότι «εμείς επιμένουμε και για την 1η Ιουλίου που λένε ότι όλοι μπορούν, να γυρίσει ο κ.Τσίπρας από τις Βρυξέλλες». Ανέφερε ωστόσο ότι δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση.

Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, η ΝΔ δεν θέλει να εκτεθούν πτυχές του προγράμματός της στον λαό, οι οποίες θα έκαναν λιγότερο δημοφιλές το πρόγραμμά της.

Σε ό, τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι πρώτο κόμμα. «Εμείς δουλεύουμε μόνο μ΄ αυτό το σενάριο και μόνο μ΄ αυτόν τον σκοπό» είπε και πρόσθεσε ότι η μάχη είναι δύσκολη, αλλά στις εθνικές εκλογές, όπως σημείωσε, ο κόσμος ψηφίζει με διαφορετική αίσθηση του διακυβεύματος.

«Είναι μία ανοικτή μάχη, που μπορεί να κερδηθεί. Δύσκολη, αλλά ανοικτή» τόνισε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για δύο αντιπαρατιθέμενα προγράμματα.

Ζαχαράκη: Το ναυάγιο με το ντιμπέιτ αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ

«Σίγουρα αυτός που φταίει είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, διότι προσπάθησε με προσχηματικούς λόγους να αποφύγει τελικά αυτή την κουβέντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη για την ακύρωση του ντιμπέιτ σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ είπε πως όταν ξεκίνησε η συζήτηση στη διακομματική, η ΝΔ πήγε με μια ολοκληρωμένη πρόταση με θεματικές ενότητες για ζητήματα τα οποία αφορούν τους Έλληνες και έκτοτε ενημερώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούσε να γίνει το debate την 1 Ιουλίου.

«Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε αυτήν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού δεν μπορούσε να γίνει 1 Ιουλίου, λόγω της Συνόδου Κορυφής την προηγούμενη μέρα, αντιπροτείναμε την 27η και την 28η Ιουνίου. Ήμασταν ευέλικτοι, θέλαμε να γίνει αυτή η συζήτηση. Πήγε λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Ηλιόπουλου στην διακομματική και είπε να επανέλθει τελικά η αρχική ημερομηνία, η 1η Ιουλίου. Εμείς συμφωνήσαμε με την 1η Ιουλίου. Δεν μπόρεσαν, όμως, τα άλλα κόμματα», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Το ναυάγιο με το debate αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι το πισωγύρισμα αυτό -«δεν θέλω 1η Ιουλίου, ας ψάξουμε άλλη ημερομηνία, τελικά θέλω 1η Ιουλίου»- μέσα σε μια πολύ πυκνή προεκλογική περίοδο που όλα τα κόμματα κάνουν τον προγραμματισμό τους, τελικά έφερε σε αυτό το αδιέξοδο. Γιατί δεν ήθελε μάλλον τον διάλογο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Προσπάθησε, λοιπόν, να το αποφύγει, ενώ κάναμε όλοι τις διευθετήσεις μας με τις περιοδείες μας, με τις ομιλίες. Απεδείχθη, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε αυτό το debate. Και απεδείχθει σήμερα με αυτό το πισωγύρισμα».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Λευκοθεα

  Δεν ξερετε ποσο χαρηκα και το ευχαριστηθηκα που δεν θα γινει αυτο το ντιμπειτ παρωδια, μια κακοστημενη φαρσα. Θελω επισης να τονισω οτι αν βγει στις εκλογες η νδ, δε θα εχει κερδισει τοσο αυτη, οσο η οικογενειοκρατια και αυτο θα ειναι και το πιο επικινδυνο. Να σας θυμισω οτι η ελλαδα μετα απο τοσους αιωνες τουρκοκρατιας δεν εχει καποιο κληρονομο μιας δυναστειας του βυζαντιου, π. χ. των παλαιολογων και απο τοτε που διωξαμε τη βασιλεια απο τη χωρα μας πασχιζουν οι γνωστες οικογενειες να γινουν δυναστειες και να ειστε σιγουροι οτι ακομα και μετα απο εναν αιωνα θα βρισκονται στην πολιτικη επιδιωκοντας καποια στιγμη οταν το παρελθον θα εχει ξεθωριασει να τους αποδεχεται ο κοσμος σα μια φυσικη συνεχεια της ενδοξης ελληνικης εποποιιας με την οποια δεν εχουν καμια σχεση, αντιθετα εχουν σχεση μονο με τη λουφα και την κονομα εις βαρος των αλλων. Αυτο προσπαθησαν να κανουν καποτε και στη σερβια με τους αυτοανακηρυσσομενους βασιλιαδες αλλα εκει βεβαια ο λαος δεν τρωει κουτοχορτο.

 2. avatar Αυτό θέλει

  Το μόνο ντιμπέιτ που είναι ικανός να κάνει ο Κούλης, είναι στο σαλόνι του σπιτιού του η στο Σκάι (το ίδιο είναι)! Με τις σκληρές ερωτήσεις της νύφης του Σίας Κοσιώνη και του Πορδοσάλτε γνωστού διακινητή fake news!

 3. avatar γελαει ο κοσμος

  με τον κουλη που φοβαται ακομα και τον αρχηστο τσιπρα. βεβαια εδω ειναι τοσο χαζος που χαιρεταει κουκλες .

  1. avatar ο μητσοτακης δε λεει ψεματα

   σαν το κοκαλη τη ς διαπλοκης ψευταλεξη

 4. avatar εκτος

  Oλοι ειναι ενοχοι εκτοσ του ομιλου ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ../ΠΟΤ..
  καθηκια προδοτες πουλησατε την ελλαδα και εχετε και στομα να μιλάτε

 5. avatar Mica76

  Όντως μεγάλη δικαιολογία η Σύνοδος Κορυφής.... ;

 6. avatar Εχασε η Βενετιά βελονι.

  Ευτυχως γλιτωνουμε αναμασημενα προεκλογικα τσιτατα, σε ενα κακογουστο και στημενο κομματικο θεατρο!

 7. avatar Χαχα

  Οποίος δεν θελει να ζημωσει δέκα μέρες κοσκινίζει !

 8. avatar apla λεω

  αμα δεν μπορείτε ρε αχρηστοι, να συνεννοηθείτε για ένα Debate...σκέψου πόσο ικανοί είστε να συνεννοηθείτε και για τα σοβαρά προβλήματα της χώρας!!! πωπωπω...που μπλέξαμε>>>!

 9. avatar Μπανανισταν

  Ζουμε τον απολυτο φασισμο!
  Εγω καταλαβα οτι κανενας τους δεν ηθελε ντιμπειτ για διαφορετικους λογους.
  Αντι να ειναι θεσμικα ορισμενες οι ημερομηνιες τετοιων συζητησεων αλλα και ο τροπος διεξαγωγης, το αφηνουν να ειναι φλου οπως φλου ειναι τα παντα σε αυτη την μεταπολυτεχνειο τραπεζοκρατια!
  Τους αρεσουν οι στημενοι μονολογοι αντι για υποβολη ερωτησεων απο τον κοσμο. Φοβουνται μην τυχον πεσουν οι μασκες και φανει ποσο γυμνοι ειναι...

 10. avatar O PERIERGOS

  Και που θα γίνονταν Ο καθένας θα έλεγε τα δικά του και οι δημοσιογράφοι απλά θα ρώταγαν Ας δώσουν τις ερωτήσεις να απαντήσουν και σ τα δημοσιεύσουν Θα έλεγε δηλαδή ο άχρηστος ανεπάγγελτος πρωθυπουργός γιατί έκανε το ΟΧΙ ΝΑΙ και γιατι έφερε την χώρα στο χείλος της καταστροφής

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει