Την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, με επείγον αίτημα που απέστειλε προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ, με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι πολύ σημαντικές αποφάσεις, όπως η μερική απαλλοτρίωση καταθέσεων των πολιτών της ΕΕ, αποφασίζονται χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σημειώνει ο ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας (FDP).

Παράλληλα, με επιστολή προς τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Φίλιπ Ρέσλερ, τονίζει πως καταπατούνται οι αρχές που πρεσβεύει η ομάδα των Φιλελευθέρων στην Ευρώπη και απευθύνει «επίμονη έκκληση» για την υπεράσπισή τους.

«Η απόφαση, να συμπεριληφθούν για πρώτη φορά οι κυπριακές αποταμιεύσεις σε ένα “σχέδιο διάσωσης” τσεκουρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών, των αποταμιευτών, αλλά και των κρατών-μελών απέναντι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για το αν τα χρήματα που έχουν, ήδη, φορολογηθεί μπορεί να παραμείνουν ασφαλή. Αυτό που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής δημιουργεί μία ψυχρή απαλλοτρίωση. Τέτοιου είδους πολιτικές είναι γνωστές μόνο μέσα από τα βιβλία της ιστορίας» επισημαίνει.