Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι από τα στελέχη της κυβέρνησης που επιχείρησαν να αναλύσουν εις βάθος το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. «Το μήνυμα ελήφθη», δηλώνει ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Μεσσηνίας.

Παρόλα αυτά, υποστηρίζει πως οι εθνικές εκλογές 2019 δεν έχουν σχέση με ό,τι προηγήθηκε στην εκλογική διαδικασία του Μαΐου. Για τον υπουργό της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα είναι μια εντελώς διαφορετική μάχη. Εύκολη ή δύσκολη; Θα φανεί το βράδυ της 7ης Ιουλίου.

Ο ίδιος και το κόμμα του, πάντως, θεωρούν πως μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές ώστε να μπορέσουν να συνεχίζουν το έργο τους. Ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε στο newsbeast.gr για τα περιθώρια ανάπτυξης που έχει η Ελλάδα. Απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως η παράταξη που εκπροσωπεί είναι ήδη… παλαιοκομματική ενώ ανέλυσε τις συνθήκες που πρέπει να δημιουργηθούν ώστε να μη φεύγουν οι νέοι επαγγελματίες από τη χώρα.

– Δεν περιμένατε μια τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στις Ευρωεκλογές. Πώς μεταφράζετε εσείς το μήνυμα που λάβατε;

Το μήνυμα των ευρωεκλογών ελήφθη και δεν το λέω ως σχήμα λόγου. Το απέδειξε άλλωστε ο Πρωθυπουργός που, σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι προκάτοχοί του, δεν κρύφτηκε, αλλά προκήρυξε αμέσως εθνικές εκλογές. Προσωπικά, για το αποτέλεσμα εκτιμώ πως υπάρχουν πολλές αναγνώσεις. Το μείζον είναι πως ο χρόνος που μεσολάβησε από την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης μέχρι τις Ευρωεκλογές δεν ήταν αρκετός για να δει η πλειοψηφία των πολιτών τις θετικές αλλαγές στη ζωή της από τα μέτρα αυτά. Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων και λιτότητας είναι απολύτως φυσιολογικό να επέλθει κόπωση στην κοινωνία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως τους τελευταίους μήνες, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Βγήκαμε από τα μνημόνια, η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά, η ανεργία μειώνεται. Ξέρουμε ότι δεν τα πετύχαμε όλα και για αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά τη δουλειά που κάναμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, γιατί υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Οι πολίτες στις εθνικές εκλογές θα αξιολογήσουν την προσπάθεια των τελευταίων τεσσάρων ετών και κυρίως το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία και πιστεύω θα ανανεώσουν την εντολή τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

– Αλλάζει το αποτέλεσμα στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου;

Κοιτάξτε, είναι λάθος να συγχέουμε τις ευρωεκλογές με τις εθνικές εκλογές. Αποτελούν μια  τελείως διαφορετική μάχη, με ξεχωριστό διακύβευμα. Οι Έλληνες πολίτες, στις 7 Ιουλίου, καλούνται να αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η πορεία ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας ή θα γυρίσουμε πίσω στις πρακτικές και το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησαν τη χώρα και την οδήγησαν στα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ένα συμπαγές και ολοκληρωμένο σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων, νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Είναι, ομολογουμένως, μια δύσκολη και απαιτητική μάχη, όμως είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να την κερδίσουμε.

[sidequote]Αρκεί μια ματιά σε όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια για να καταλάβει κανείς πόσα βήματα μπροστά έχουμε πραγματοποιήσει[/sidequote]

– Στην περίπτωση που αναδειχθεί κυβέρνηση η ΝΔ, τι θα χάσει ο ελληνικός λαός; Ποια σχέδιά σας θα μείνουν στα χαρτιά;

Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία, στον πυρήνα του προγράμματός της περικλείει όλα τα χρεοκοπημένα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού: μείωση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, εκχώρηση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιώτες ακόμα και την καθιέρωση υποχρεωτικού ιδιωτικού πυλώνα στο ασφαλιστικό σύστημα. Πρόκειται ασφαλώς για ακραίες αντιλήψεις, τις οποίες σταδιακά εγκαταλείπει ακόμα και το ΔΝΤ. Εμείς από την άλλη, έχουμε συντάξει ένα πρόγραμμα που αποτελεί ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, δίνοντας πλέον έμφαση στην ελάφρυνση των βαρών στα μεσαία στρώματα, με στοχευμένες πολιτικές για την επιτάχυνση της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και την αποφασιστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Αυτό το σχέδιο παρουσιάζουμε στους πολίτες και το αντιπαραβάλουμε με εκείνο της ΝΔ, το οποίο προσπαθεί να κρύψει, και αφορά τις δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος και την αύξηση της φορολογίας των ασθενέστερων στρωμάτων.

– Σας κατηγορούν, η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο, πως ενώ μιλούσατε για ένα νέο-μοντέρνο κράτος, τελικά οι πρακτικές σας ήταν παλαιοκομματικές και περασμένων εποχών. Τι απαντάτε;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω – προφανώς, η αντιπολίτευση κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Αρκεί μια ματιά σε όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια για να καταλάβει κανείς πόσα βήματα μπροστά έχουμε πραγματοποιήσει. Θεσπίσαμε νέο απλούστερο πλαίσιο για τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων με λιγότερα δικαιολογητικά και χωρίς επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες. 74.000 επιχειρήσεις έχουν αδειοδοτηθεί ηλεκτρονικά τους τελευταίους 18 μήνες. Εκσυγχρονίσαμε το Εταιρικό δίκαιο – για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα – δημιουργώντας ένα νέο απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο για ΕΠΕ & ΑΕ. Ψηφιοποιήσαμε τις υπηρεσίες για επιχειρήσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Δημιουργήσαμε Δίκτυο υποστήριξης επιχειρήσεων σε όλη την χώρα σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια.

Και στο πεδίο της χρηματοδότησης όμως, προχωρήσαμε σε πολύ σημαντικές τομές: εκπονήσαμε ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη στήριξη νέων πτυχιούχων στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα. Δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο Ταμείο Συμμετοχών στην Ευρώπη, με 500 εκατ. ευρώ δημόσια χρηματοδότηση, για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις. Μέσα από τον ΦιλόΔημο κατευθύναμε στους δήμους όλης της χώρας περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ πρόσθετους πόρους για έργα υποδομών στις τοπικές κοινωνίες, ενώ αναβαθμίσαμε τον αναπτυξιακό ρόλο των Δήμων με προσωπικό και χρηματοδότηση. Προχωρήσαμε σε προσλήψεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού στους μικρούς και απομακρυσμένους δήμους και πολλά άλλα. Νομίζω πως όλα αυτά σκιαγραφούν ένα μοντέρνο κράτος με αναπτυξιακό προσανατολισμό, μακριά από παλαιοκομματικές πρακτικές.

[sidequote]Ένας νέος αναζητά ένα περιβάλλον που δίνει προοπτική στη ζωή του, που του επιτρέπει να δημιουργήσει και να προκόψει. Και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε στο πρόγραμμά μας[/sidequote]

– Ως κυβέρνηση, αν μπορούσατε να γυρίσετε πίσω το χρόνο, ποιες κινήσεις ή αποφάσεις σας θα αλλάζατε;

Δε θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου – προφανώς υπήρξαν λάθη και αστοχίες τα τελευταία χρόνια. Δεν καταφέραμε να επουλώσουμε όλες τις πληγές που προκάλεσαν τα μνημόνια.  Παλέψαμε όμως με όλες μας τις δυνάμεις και πετύχαμε πολλά. Κατανοούμε τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στις ευρωεκλογές. Όμως, χάρη στις προσπάθειες της δικής μας κυβέρνησης, η επόμενη ημέρα για τη χώρα μας έχει ήδη ξημερώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που είναι ήδη εν εξελίξει, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, και ένα κοινωνικό κράτος που δεν θα αφήνει στο περιθώριο κανέναν και καμιά.

– Έχει η Ελλάδα τα πραγματικά περιθώρια για ανάπτυξη; Πάνω σε ποιους άξονες θα εργαστείτε αν πάρετε και πάλι το χρίσμα;

Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες – το ζητούμενο είναι να υποστηρίξουμε εμπράκτως το αναπτυξιακό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορέσει να κάνει την υπέρβαση η χώρα. Οι βάσεις έχουν μπει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πλέον βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια στιβαρή ανάπτυξη για όλους, με άξονες την καινοτομία και την εξωστρέφεια και επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό μας.

Και παράλληλα να διατηρήσουμε και να διευρύνουμε κρίσιμες πολιτικές που η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί ή έχει δρομολογήσει, όπως η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, η 13η σύνταξη, οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη και η ουσιαστική ενίσχυση της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας. Αυτή είναι η πορεία μιας σύγχρονης, προοδευτικής διακυβέρνησης.

– Τι μπορεί να κρατήσει ένα νέο επαγγελματία ώστε να μη φύγει από την πατρίδα του, για να βρει μια καλύτερη τύχη έξω; Τι από αυτά θα προσφέρει το δικό σας πρόγραμμα;

Θα τον κρατήσει ένα περιβάλλον που δίνει προοπτική στη ζωή του, που του επιτρέπει να δημιουργήσει και να προκόψει. Και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε στο πρόγραμμά μας, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια και αφορούσαν τη μείωση της γραφειοκρατίας στο δημόσιο, την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και το άνοιγμά τους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέους επαγγελματίες και φυσικά την ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους. Τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, προχωρήσαμε στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους. Αυξήσαμε για πρώτη φορά, τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία στο 1% του ΑΕΠ και υπερτριπλασιάσαμε τα κονδύλια για υποτροφίες σε ερευνητές και ακαδημαϊκά προγράμματα, με στόχο την ανάσχεση του braindrain. Θέλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στους νέους ανθρώπους και το μέλλον τους.

– Τι -προσωπικό- θυσιάζει ένας πολιτικός ώστε να είναι μέρος της Ιστορίας και όχι απλά να την παρακολουθεί;

Κοιτάξτε, το να μιλάμε για τις θυσίες των πολιτικών, ακόμα και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, σε μια χώρα που πέρασε πρόσφατα από μια εξόχως σκληρή λιτότητα και εξαναγκάστηκε σε βίαιη οικονομική προσαρμογή, θεωρώ πως είναι οξύμωρο. Ας σταθούμε καλύτερα στις θυσίες που έκανε ο λαός μας και οι οποίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε νοοτροπίες και κατεστημένες πρακτικές και να απελευθερώσουμε τις συλλογικές μας δυνάμεις. Ας μην την αφήσουμε να χαθεί.