Κουμουτσάκος: Η ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία οφείλει να είναι συντεταγμένη και ουσιαστική

«Έχει γίνει σαφές ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αφεθεί να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:28
18/06/2019
Κουμουτσάκος: Η ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία οφείλει να είναι συντεταγμένη και ουσιαστική
1
loading

Ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία, η οποία οφείλει να είναι συντεταγμένη και ουσιαστική, έπειτα από τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της γειτονικής χώρας, περιμένει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μέσω άρθρου του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί με δική της ευθύνη εκτός των θετικών ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιμένει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο και να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες... Οι σχέσεις της με το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς συστήματος δοκιμάζονται, ενώ και στο εσωτερικό μέτωπο της γείτονος οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη έγιναν αφορμή έντασης της εγχώριας αμφισβήτησης {...}. Τα παραπάνω δεδομένα συνηγορούν στο ότι το επόμενο διάστημα η τουρκική τακτική των προκλήσεων και της έντασης θα διατηρηθεί» αναφέρει -μεταξύ άλλων- ο κ. Κουμουτσάκος.

Υπογραμμίζει, επίσης ότι «η ΝΔ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για την πορεία που θα είχαν οι εξελίξεις» και επισημαίνει: «Είχαμε τονίσει και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι οι δηλώσεις δεν αρκούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει ότι εάν επιμείνει η Τουρκία στην τακτική των προκλήσεων η ευρωπαϊκή απάντηση οφείλει να είναι συντεταγμένη και ουσιαστική. Να περνά από τα λόγια σε συγκεκριμένες ενέργειες στήριξης και αλληλεγγύης. Αυτή η θέση θα εκφραστεί εμφατικά στην επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς έχει πλέον γίνει σαφές ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αφεθεί να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα. Η Ε.Ε. διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία πίεσης με περιοριστικά μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στη διαφύλαξη θεμελιωδών συμφερόντων της Ε.Ε. Και των κρατών-μελών της όπως η Κύπρος. Οι ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας καλεί την κυβέρνηση «έως την καταληκτική ημερομηνία της 7ης Ιουλίου, να διαχειριστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με ψυχραιμία και σωφροσύνη, χωρίς άλλη σκοπιμότητα πέραν της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος. Αποφεύγοντας ανεύθυνες δραματοποιήσεις και δηλώσεις με λάθος μηνύματα». Και καταλήγει, σημειώνοντας: «Η συγκυρία απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλους. Η ισχυρότερη αποτροπή σε κάθε αποσταθεροποιητική πολιτική ήταν και παραμένει πάντα η ενότητα και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar PanosGianaros

  Ο Κουκουτσάκος δεν έχει καταλάβει ακόμη οτι η Ε.Ε μόνο ' ' αέρα ' ' μπορεί
  να κάνει στην Τουρκία .
  Απλά γιατί η Τουρκία στην Ε.Ε είναι με . . . . ειδικό καθεστώς και δεν είναι πλήρες μέλος . . !
  Κουκουτσάκο , , πολύ δούλεμα πέφτει.
  Η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε και έχει ανακηρύξει ΑΟΖ.
  ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ.
  Και δεν την βλέπεις ;
  Γιατί είναι όμως εκεί η Τουρκία , , μα γιατί δημιουργήσατε με τον Αττίλα ΙΙ την
  Βόρια Κύπρο , , και αφού η βόρια Κύπρος ' ' δικαιούται ' ' απο την ΑΟΖ και δεν μπορεί να πάει
  η ίδια . . . . . . ΠΗΓΕ Η ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ , , , ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙ , , ΟΥΤΕ ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΩΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ .
  ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ . . . !
  Κατάλαβες διπλωμάτη της δεκάρας . . . !
  Αυτά λέγανε απλοί άνθρωποι στο καφενείο σήμερα . . . είστε χειρότεροι και απο καφενείο . . !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει