Για το οριστικό διαζύγιο του Νίκου Κοτζιά με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον Alpha σχολίασε ότι: «Η απώλεια έχει να κάνει με την απόφαση να μην είναι υποψήφιος. Απόφαση που σέβομαι. Ήταν δική του απόφαση. Θα μιλώ πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο Κοτζιά και πάντα θα του πιστώνω ένα μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας. Ήταν ειλημμένη η απόφαση του. Πρότεινε η συλλογικότητα κάποιους υποψηφίους. Τοπικές οργανώσεις αποφάσισαν ότι δεν θα είχαν θετική απήχηση. Είμαι βέβαιος ότι θα ναι ένας χρήσιμος πολίτης και πολιτικός και έξω από την βουλή».

Για τον Γιάννη Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός σχολίασε: Εγώ είμαι της θεωρίας ότι πρέπει να αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίζουν. Δεν έχουν όμως όλα τα λουλούδια όμορφη μυρωδιά. Το να βγαίνει ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται στην Αριστερά και να λέει ότι είναι χαμένη ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη ΝΔ, τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά.

«Γυρίζει το αποτέλεσμα;» αναρωτήθηκε ο Αντώνης Σρόιτερ με τον πρωθυπουργό να απαντά: «Είναι μία δύσκολη συνθήκη. Η ευαισθησία μου η δημοκρατική να την δεχτώ. Εκτιμώ ότι είναι τελείως διαφορετικό το ερώτημα και η κάλπη. Θεωρώ ότι δεν είναι ανέφικτο να γυρίσει το αποτέλεσμα. Αν κατανοήσουμε πλήρως τους ανθρώπους που μας έδωσαν ένα μήνυμα ότι είχαν περισσότερες προσδοκίες τότε πρέπει να εξηγήσουμε ποιο είναι το δικό μας σχέδιο και ποιος ο οδοστρωτήρας που έρχεται να σαρώσει κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις»

Για τις εξελίξεις στον τομέα της Δικαιοσύνης ανέφερε: «Η υπόθεση Novartis δεν τιμά το πολιτικό σύστημα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα της εποχής μας. Εμείς δεν στήσαμε ειδικά δικαστήρια δεν είπαμε θα τους πάμε μέχρι τέλους. Δώσαμε πίσω στην δικαιοσύνη την υπόθεση προκειμένου να την ερευνήσει όπως είχαμε κάνει με την υπόθεση Παπαντωνίου η οποία κατέληξε. Έχουμε μεγάλη καθυστέρηση η οποία δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει ασυλία για ορισμένα πρόσωπα που έχουν ευθύνες ή ομηρείας για κάποια άλλα που δεν έχουν. Θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη.

Κανείς από αυτούς που μιλούν για κάποιον πίσω από ένα ψευδώνυμο δεν έχει το θάρρος να βγει να πει ποιος είναι αυτός. Αυτοί που μιλούν με ψευδώνυμα να τους κατονομάσουν. Είχαμε εμείς ποτέ προνομιακή μεταχείριση από την Δικαιοσύνη; Εμείς δεν έχουμε ανοιχτές υποθέσεις με την δικαιοσύνη. Ούτε θαλασσοδανείων, ούτε σκάνδαλα όπως η Ζίμενς. Οι δικαστές δεν είναι ούτε δικοί μας ούτε δικοί τους. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Για την επόμενη μέρα εάν χάσει στις εκλογές είπε: Στον πόλεμο δεν πας για να πεθάνεις. Δεν έχω να αποδείξω τίιποτα. «Δεν γεννήθηκα σε πρωθυπουργική οικογένεια. Θέλω να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου. Το μόνο που σκέφτομαι αυτή τη στιγμή είναι ότι θα κάνω ότι μπορώ ώστε να μην γυρίσει η χώρα πίσω».