Ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν αποκαλούνταν καθόλου τυχαία «Γέρος της Δημοκρατίας».

Το ημερολόγιο έγραφε 18 Οκτωβρίου 1944 όταν έμπαινε θριαμβευτής στην Αθήνα ως πρωθυπουργός της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης και υψωνόταν ξανά η γαλανόλευκη στην Ακρόπολη.

O «πρωθυπουργός της Απελευθερώσεως» κατευθύνθηκε μετά στην πλατεία Συντάγματος, όπου μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα χιλιάδων πολιτών εκφώνησε τον περίφημο «Λόγο της Απελευθέρωσης».

Η 18η Οκτωβρίου 1944 ήταν η κορυφαία στιγμή του Γεωργίου Παπανδρέου, μια από τις μεγάλες ταυτοχρόνως στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας. Η κεντρική πλατεία της Αθήνας είναι ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο που παραληρεί όταν ακούει αυτό το «ασπαζόμεθα την ιεράν γην της ελευθέρας πατρίδος».

Ο Πανανδρέου, πάντα ενωτικός στον λόγο του, δεν θα παραλείψει να επισημάνει την αναγκαιότητα διατήρησης της εθνικής ενότητας, υποσχόμενος ταυτοχρόνως την τιμωρία των προδοτών και όσων εκμεταλλεύτηκαν την ανέχεια και τη δυστυχία του λαού.

Ακριβώς 37 χρόνια μετά, ο γιος του Γέρου της Δημοκρατίας έμελλε να ζήσει τη δική του κορυφαία στιγμή στις 18 Οκτωβρίου: αυτή ήταν η ημερομηνία των εκλογών του 1981, όταν ως αρχηγός του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κατακτά για πρώτη φορά την πρωθυπουργία της Ελλάδας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σάρωσε σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση, με 48,07% και 172 έδρες (2.726.309 ψήφοι), έναντι του 35,87% και τις 115 έδρες (2.034.496 ψήφοι) του Γεωργίου Ράλλη. Αναγκάζοντας τον «πράσινο» Τύπο να παρομοιάσει τη δική του 18η Οκτωβρίου με «Απελευθέρωση των Ελλήνων από τη Δεξιά».

Ο Αντρέας ήταν ιδιαιτέρως φορτισμένος συναισθηματικά καθώς ήξερε τι σήμαινε για τον πατέρα του αλλά και τον τόπο η 18η Οκτωβρίου…