Η αποτροπή της χρεοκοπίας και της κοινωνικής κατάρρευσης, δικαιώνει την επιλογή συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, τονίζει ο κ. Φώτης Κουβέλης στο κείμενο της ομιλίας του για την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που έστειλε στα ΜΜΕ η Αγίου Κωνσταντίνου. «Δεν αγνοούμε πως υπάρχουν επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Γνωρίζουμε τα βάρη στους ώμους της κοινωνίας και δεν εφησυχάζουμε», επισημαίνει, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, αντίθετος σε «επιδείξεις πυγμής», αλλά και σε προωθούμενες ρυθμίσεις, όπως αυτές για την ιθαγένεια.

Μέσα στον πρώτο κύκλο του κυβερνητικού έργου εξασφαλίσθηκε η συνέχιση της χρηματοδότησης, η μείωση του χρέους και των επιβαρύνσεών του και υπήρξε η ισχυρή πολιτική δέσμευση των εταίρων μας για στήριξη της παραμονής της χώρας στο ευρώ, προσθέτει, επισημαίνοντας ότι «η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ συνέβαλε στο να μην υπάρξουν περαιτέρω επαχθή μέτρα και βελτίωσε τους όρους της συμφωνίας σε πολλά σημεία».

Ως παράδειγμα αναφέρει την αλλαγή της ρύθμισης που προέβλεπε πως οι πόροι ενδεχόμενης υπερκάλυψης των δημοσιονομικών στόχων θα διοχετεύονται 100% στο λογαριασμό εξόφλησης του χρέους. «Πετύχαμε το 70% αυτών των πόρων να κατευθύνεται στην κοινωνική πολιτική. Η αλλαγή αυτή δεν έχει συμβολικό χαρακτήρα. Αποτελεί μια ποιοτικής φύσης μεταβολή, καθώς για πρώτη φορά τέθηκε άμεσα το κοινωνικό ζήτημα και ιεραρχήθηκε ως εξίσου σημαντικό με το ζήτημα του χρέους», λέει ο κ. Κουβέλης.

«Είναι αλήθεια πως χαρακτηριστικά της ακολουθούμενης πολιτικής δεν εντάσσονται εξ ολοκλήρου στο πλαίσιο της δικής μας πολιτικής πρότασης. Υπάρχουν πλευρές της ασκούμενης πολιτικής που δεν μας εκφράζουν, αλλά αυτή είναι η φύση των συνεργατικών κυβερνήσεων, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές έχουν εθνικό στόχο», προσθέτει, τονίζοντας ότι «η προσπάθεια οφείλει να συνεχιστεί, όμως, σε ένα νέο ευνοϊκότερο περιβάλλον».

Όπως τινίζει, κύριοι άξονες του δρόμου για την ανάταξη της χώρας είναι:

– Συνέχιση της προσπάθειας για αποτελεσματικές ρυθμίσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης και ειδικά αυτές που αφορούν τη χώρα μας.

– Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία.

-Ανάπτυξη ενός συνεκτικού πλέγματος πολιτικών και δράσεων, με στόχο την υποστήριξη των κοινωνικά αδύναμων και την προώθηση της ανάπτυξης.

«Η έξοδος της χώρας από την κρίση απαιτεί όλο το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό σημαίνει ανταπόκριση στην ανάγκη η πολιτική λειτουργία και αντιπαράθεση να είναι γόνιμη και αποτελεσματική. Να φωτίζει τις αντιθέσεις, χωρίς να συσκοτίζει τα πραγματικά δεδομένα και χωρίς να χαϊδεύει αυτιά με ψηφοθηρική στόχευση», λέει ακόμα ο κ. Κουβέλης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιχειρεί γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση στη βάση καταγγελιών και συνθημάτων, ενώ με το αίτημα για εκλογές, φαίνεται να αδιαφορεί για τους κινδύνους ενός νέου εκλογικού κύκλου».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ καταλογίζει ακόμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αντιφατικότητα», σημειώνοντας ότι «η όποια προσπάθεια μετατόπισης του προς δήθεν υπεύθυνες και ρεαλιστικές θέσεις θα συναντά και θα αναμετράται συνεχώς με τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες του που ήταν και είναι εμφανώς δημαγωγικές και μη ρεαλιστικές».

Παράλληλα, παίρνει αποστάσεις από «επιδείξεις πυγμής», λέγοντας ότι «δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων των εργαζομένων. Τα προβλήματα δε λύνονται όσο αφήνονται “κάτω από το χαλί”. Ο διάλογος με τους εργαζόμενους με στόχο να βρίσκονται κάθε φορά συγκεκριμένες λύσεις είναι ο μοναδικός δρόμος. Όταν ο διάλογος λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς και γίνεται στη βάση θετικών και ρεαλιστικών προτάσεων, τότε υπάρχουν περιθώρια».

«Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για πολίτες που ζουν στη φτώχεια και η ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι για μας ζήτημα άμεσης προτεραιότητας», ώστε να μην μείνει «κανείς άνεργος χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Κανένα παιδί χωρίς πρόσβαση στη σίτιση», τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό της χώρας και να ληφθούν άμεσα έκτακτα και εκτεταμένα μέτρα για τους ανέργους, προσθέτει.

«Μαζί με τις δράσεις υποστήριξης της απασχόλησης των νέων, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε δράσεις που θα αφορούν ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο, οι μακροχρόνια άνεργοι προστάτες οικογενειών και οι άνεργοι νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει από τον αναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ, την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, την αξιοποίηση των αδρανών καταθέσεων και των κληροδοτημάτων και την αξιοποίηση των δημευόμενων περιουσιών. Η ΔΗΜΑΡ έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση», υπογραμμίζει ακόμα ο κ. Κουβέλης.

Σε σχέση με τον σχεδιαζόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι το κόμμα του «θέλει για τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία αισθητά χαμηλότερη επιβάρυνση από όσο αθροιστικά επιβάρυναν οι παλαιοί φόροι μαζί με το ειδικό τέλος. Αντίστροφα, για τη μεγάλη ιδιοκτησία επιδιώκουμε η φορολογική επιβάρυνση να είναι μεγαλύτερη, από ότι προηγούμενα. Έτσι ο νέος φόρος για τα ακίνητα θα είναι οικονομικά προοδευτικός και κοινωνικά αναλογικός».

Η αναγνώριση του «λάθους» από το ΔΝΤ και άλλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις, διευκολύνει τη χάραξη μιας πολιτικής που αφενός θα διεκδικεί μια αναθεώρηση των «λανθασμένων» επιλογών, που τροφοδότησαν και τροφοδοτούν μια ανεξέλεγκτη ύφεση, χωρίς, αφετέρου, να οδηγείται σε μια επιπόλαιη και ανεύθυνη αποκήρυξη των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας, υποστηρίζει.

«Η στρατηγική και η τακτική της ΔΗΜΑΡ διαμορφώνει όρους μιας ρεαλιστικής τροποποίησης με τη διεκδίκηση περισσότερων αναπτυξιακών πόρων, περαιτέρω διαγραφής μέρους χρεών, μείωσης των υφεσιακών μέτρων, δικαιότερη κατανομή βαρών, προγράμματα κοινωνικής στήριξης. Αυτές αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την πορεία της οικονομίας», σημειώνει ακόμα ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρεται και στις πρωτοβουλίας του κόμματός του για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και την καταπολέμηση των φαινομένων αδιαφάνειας, διαφθοράς, διαπλοκής και έλλειψης κοινωνικών ελέγχων στον δημόσιο βίο.

Τινίζει δε ότι «η Ελληνική Πολιτεία, τα κόμματα και όλοι οι φορείς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα το ρατσισμό και να ορθώσουμε ένα τείχος απέναντι σε κάθε μορφή ρατσιστικής βίας. Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και η λήψη σειράς άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών και ενεργειών, που αποσκοπούν στην μη μετατροπή και μη αναστολή των ποινών για εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο και την προστασία των θυμάτων, είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «οι όποιες αλλαγές στο νόμο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας πρέπει να είναι συμβατές με τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε. Απαγορευτικές διατάξεις, οι οποίες περιστέλλουν ή και εξαφανίζουν το δικαίωμα θα μας βρούν αντίθετους. Αντίθετους θα μας βρούν και διατάξεις που υποβαθμίζουν τα αντικειμενικά τυπικά κριτήρια (χρόνια διαμονής, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης) και τα υποτάσσουν σε αδιευκρίνιστες όσο και υποκειμενικές αξιολογήσεις. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη χώρα μας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρεται και στην έξαρση των τρομοκρατικών ενεργειών, τονίζοντας ότι αυτές «στρέφονται εναντίον της κοινωνίας και τραυματίζουν τη δημοκρατική ομαλότητα. Η Δημοκρατία πρέπει να αποκρούσει αποφασιστικά αυτές τις ενέργειες».

Καταλήγοντας, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι η Δημοκρατική Αριστερά «θα αποτελέσει τον πόλο της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού», με στόχο «να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας συμμαχίας ευρύτερων δυνάμεων από το χώρο της οικολογίας και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, που θα δράσει από κοινού στα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα».