Αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κατατέθηκε και θα εισαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας, για την μείωση της στρατιωτικής θητείας, για τους αντιρρησίες συνείδησης και για τους πληγέντες στο Μάτι και στη Μάνδρα.

Συγκεκριμένα με τις διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

-Η απονομή καταληκτικού βαθμού ανθυπολοχαγού στους Εθελοντές Μακράς Θητείας.

-Ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στα στελέχη εκτός οργανικής θέσης να παραμένουν στο στράτευμα μέχρι το 58ο έτος της ηλικίας τους, ώστε να λάβουν πλήρη σύνταξη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

-Ρύθμιση για τη μείωση του ωραρίου εργασίας, χωρίς ανάλογη μείωση αποδοχών για τα στελέχη πού έχουν αναπηρία 67% ή επιμελούνται άτομο μέχρι 15 ετών με αναπηρία 50% και σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1.

-Η δωρεάν νοσηλεία στα στρατιωτικά νοσοκομεία σε δικαιούχους, που είναι ανασφάλιστοι κάτω από διάφορες αιτίες, και σε άλλους μη δικαιούχους υπό προϋποθέσεις.

-Ρύθμιση για τη σύσταση γραφείου νομικής υποστήριξης των στελεχών για ενημέρωση τους και για καταγραφή τυχόν αυθαιρεσιών.

-Ρύθμιση για την παροχή δυνατότητας στους σπουδαστές της σχολής Ικάρων και άλλων στρατιωτικών σχολών που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, να αξιοποιηθούν από την υπηρεσία και να μην αποπεμφθούν.

– Η μειωμένη στρατεύσιμη στρατιωτική υπηρεσία εξάμηνης και εννεάμηνης διάρκειας, για όλους του αδελφούς με τέσσερα και τρία αδέλφια, αντίστοιχα.

– Ρύθμιση για τους αντιρρησίες συνείδησης, με την οποία μειώνεται στα 33 από τα 35 έτη, το ηλικιακό όριο εξαγοράς υπολοίπου της εναλλακτικής υπηρεσίας, εφόσον έχουν διατεθεί ή διατεθούν σε φορείς του δημοσίου, αφού εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία 20 ημερών αντί 40 που ίσχυε. Επιπλέον, καταργείται το μέτρο της δίμηνης υποχρεωτικής παραμονής τους – επιπλέον της πραγματικής στρατιωτικής θητείας – στην εναλλακτική υπηρεσία πριν την οριστική απόλυσή τους.

-Ρύθμιση με την οποία όσοι ανυπότακτοι επιθυμούν να κλείσουν τις στρατολογικές υποχρεώσεις τους έως το τέλος του 2020 απαλλάσσονται από τα διοικητικά, στρατολογικά και οικονομικά μέτρα σε βάρος τους.

– Ρύθμιση για την επέκταση της νομικής υποστήριξης στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων όσον αφορά σε αδικήματα που φέρεται να διέπραξαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

-Ρύθμιση για τη βελτίωση του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, την εξέλιξη στο δικαστικό σώμα.

-Διάταξη για όσους επλήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές σε Μάτι και Νέο Βουτζά, καθώς και στις μεγάλες πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017 στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Συγκεκριμένα προβλέπεται η πριμοδότησή των μαθητών που έχασαν τους γονείς τους ή το σπίτι και την οικογενειακή επιχείρηση στις περιοχές αυτές και συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή ήταν μαθητές Γ’ Λυκείου αντίστοιχα, για την εισαγωγή τους σε στρατιωτικές σχολές μέσω της υπέρβασης του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε αυτές.