Με ήπιους τόνους μίλησε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής για τις δηλώσεις του Γιάννη Τσιρώνη για το Καστελόριζο, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

«Καμιά φορά θέλουμε να πούμε κάτι και η διατύπωση δεν μας βοηθάει. Δεν νομίζω ότι είχε στο μυαλό του αυτό το πράγμα όπως ερμηνεύτηκε και νομίζω ότι αποκαταστάθηκε…

Για όλους τους πολιτικούς, όπως τοποθετούνται κι όπως καμιά φορά η γλώσσα δεν βοηθά, είμαι λίγο φειδωλός στο να τοποθετούμαι, σέβομαι τον πατριωτισμό όλων των Ελλήνων και δεν θέλω να αμφισβητώ… Ότι κάποιος είχε κάτι στο μυαλό του που να είναι εις βάρος της χώρας κτλ, αυτά είναι λίγο υπερβολές… Γίνονται και λάθη, τι να κάνουμε τώρα; Από όλους μας μπορεί να γίνει ένα λάθος» σχολίασε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Αναφορικά με την υποψηφιότητα της Μυρσίνης Λοΐζου στις Ευρωεκλογές 2019 και την παραίτησή της τελικά από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως «έγινε χαμός χωρίς λόγο, γιατί έπρεπε αυτά να είχαν προβλεφθεί. Να είμαστε λίγο περισσότερο προσεκτικοί γιατί στην πολιτική τίποτα κρυπτόν υπό τον ήλιο».

Ο κ. Κουρουμπλής ρωτήθηκε και για το θέμα της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση που δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί και απάντησε πως γίνεται μια «σκληρή διαπραγμάτευση».

«Η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της, θέλει με αυτό το πλαίσιο, με αυτή την ομπρέλα, να θεσμοθετήσει, να προστατεύσει αυτό το αγαθό. Η Ελλάδα έχει μία ιδιαιτερότητα, αυτή η αγάπη που έχει ο Έλληνας στο να θυσιάσει τα πάντα στη ζωή του, να σπουδάσει το παιδί του και να πάρει ένα σπίτι ή να του πάρει ένα σπίτι φτάνει στα όρια του πάθους. Έχει γίνει συνείδηση όλων μας». Αναφορικά με το εάν τελικά θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και θα υπάρξουν και στην Ελλάδα εικόνες όπως στην Ισπανία, ο κ. Κουρουμπλής εκτίμησε πως αυτό δεν θα συμβεί. «Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα χρεωθεί κάτι τέτοιο, γι’ αυτό δεν έχουμε καταλήξει με τους θεσμούς. Ξέρουμε, έχουμε συνείδηση το τι σημαίνει πρώτη κατοικία για την ελληνική οικογένεια. Η διαπραγμάτευση είναι εξαιρετικά δύσκολη και αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση εμμένει σε επιλογές για τις οποίες κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπερβολική. Αυτή είναι η αλήθεια, για αυτό δεν έρχεται η ρύθμιση. Διότι οι θεσμοί επιμένουν ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πράγματα λίγο υπερβολικά. Δεν είναι όμως έτσι, άλλη η νοοτροπία η δική τους».

Τέλος, σχετικά με τη δική του υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές 2019 είπε: «Όλα στη ζωή έχουν ένα κύκλο, 20 χρόνια εδώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, νομίζω ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που μπορούν να υπηρετήσουν την πατρίδα σε αυτόν τον χώρο. Είναι μία άλλη εμπειρία, ένα άλλο πεδίο για το οποίο έχω μέσα μου αποθέματα και δύναμης και σκέψης, γιατί η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει και να εξελιχθεί σε μία όαση, όπου τα κοινωνικά δικαιώματα δεν θα αποτελούν μουσειακό πλαίσιο αλλά υπαρκτές δυνατότητες για μία κοινωνία που σηματοδοτεί κάτι καλύτερο σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτό».