«Και μόνο που αποπροσανατολίστηκε τελείως η συζήτηση από άλλα πολύ σημαντικότερα θέματα, δεν θα ήταν δυνατό να χαίρομαι γι΄αυτό» σχολίασε ο πρώην υπουργός και νυν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Τσιρώνης, μετά τη δήλωσή του πως το Καστελόριζο δεν είναι γεωγραφικά στο Αιγαίο.

«Στη ροή μιας κουβέντας είπα το αυτονόητο, στο οποίο πίσω από τα παράθυρα όλοι μου λένε ότι έχω δίκιο. Συζητούσαμε ότι η Ελλάδα έχει συμφέροντα στα νησιά μας, τα οποία συμφέροντα οι Τούρκοι αμφισβητούν εν συνόλω» συνέχισε.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πολιτικό θέμα στη δήλωσή του διευκρινίζοντας πως είναι άλλο πράγμα μέχρι πού φτάνει το Αιγαίο, «ας ανοίξει ο οποιοσδήποτε την υδρογραφική υπηρεσία να το δει», σχολίασε, και άλλο το πού είναι τα δικαιώματα της Ελλάδας, δηλαδή πού είναι τα ελληνικά νησιά. «Γιατί τα δικαιώματα δεν απορρέουν από τις θάλασσες αλλά από τις ακτογραμμές. Αυτό που αμφισβητεί ο Τούρκος είναι για όλα τα ελληνικά νησιά, και για την Εύβοια, το δικαίωμά τους να έχουν ΑΟΖ» πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Μίλησα καθαρά γεωγραφικά για το πού βρίσκεται το Καστελόριζο, και εκεί που βρίσκεται είναι αγκάθι στα μάτια της Τουρκίας. Ήθελα να εξηγήσω πως είναι νότια, δεν είναι σε αυτό που υδρογραφικά τουλάχιστον αποκαλείται Αιγαίο πέλαγος, είναι 70 μίλια ανατολικά της Ρόδου και 140 μίλια δυτικά της Κύπρου. Αυτό για μας είναι τεράστιο πολιτικό και διπλωματικό πλεονέκτημα, είναι η άκρη της Ελλάδας, είναι πολύ σημαντικό για μας, εκεί συμφωνούμε όλοι».

Τόνισε πως δεν είπε ποτέ το πού ανήκει το Καστελόριζο κι έκανε λόγο για «βρόμικη» προπαγάνδα που πήγε να ακυρώσει τη δήλωσή του, που είχε καθαρά γεωγραφική σημασία, φέρνοντας τα παραδείγματα των Κυθήρων, της Εύβοιας και της Πάτρας, που αλλού βρίσκονται γεωγραφικά και αλλού ανήκουν διοικητικά.

«Φυσικά το Καστελόριζο ανήκει στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε αυτό; Ούτε οι Τούρκοι δεν το αμφισβητούν, αυτό που αμφισβητούν για όλα τα νησιά μας είναι το δικαίωμα να έχουν υφαλοκρηπίδα, να έχουν ΑΟΖ» συνέχισε, προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν θεωρεί το Καστελόριζο ειδική περίπτωση γιατί ξέρει πως αν απευθυνθεί στη διεθνή διαιτησία για το θέμα θα χάσει. «Δεν έχουν καμία ελπίδα να το κερδίσουν αυτό, γι’ αυτό και δεν πάνε» κατέληξε.

Η συζήτηση προκλήθηκε από δήλωση που είχε κάνει ο κ. Τσιρώνης το Σάββατο σε εκπομπή του Open, ότι το Καστελόριζο δεν είναι γεωγραφικά στο Αιγαίο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιρώνης, «το ελληνικό, ελληνικότατο Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο. Γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο τι να κάνουμε τώρα. Είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι στο Αιγαίο.

Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που φτάνει μέχρι την Κω και τη Ρόδο. Κοιτάξτε τον χάρτη. Το Καστελόριζο… δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο σταματάει κάπου… Υπάρχει μετά το Καρπάθιο και το Ικάριο. Το Αιγαίο δεν είναι κάτω από την Κρήτη, είναι Λιβυκό, τι να κάνουμε τώρα;».