Αχτσιόγλου: Η Ευρώπη θα πρέπει να επιλέξει την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων

«Υπάρχει μία παρεξηγημένη εικόνα σε σχέση με το αν προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις ή όχι»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:33
23/03/2019
Αχτσιόγλου: Η Ευρώπη θα πρέπει να επιλέξει την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων
17
loading

Η Ευρώπη θα πρέπει να απορρίψει την ιδέα της απορρύθμισης της κοινωνικής προστασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων και να επιλέξει την ιδέα της ενίσχυσης των μισθών και της προς τα επάνω εναρμόνισης των συστημάτων εργατικής προστασίας μεταξύ των κρατών της, προκειμένου να υπάρξει κοινωνική υποστήριξη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, από το Λονδίνο.

Μιλώντας στο πλαίσιο της 17ης ετήσιας διάλεξης του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, με θέμα «Ένα νέο μοντέλο για την ελληνική αγορά εργασίας» («A new model for the Greek Labour Market»), η υπουργός παρουσίασε την στρατηγική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση για την αναβάθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου της ΕΕ για τα κοινωνικά δικαιώματα, ως ένα παράδειγμα μεταρρυθμίσεων με θετικά αποτελέσματα όπως η μείωση της ανεργίας, η μείωση της αδήλωτης εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχει μία παρεξηγημένη εικόνα σε σχέση με το αν προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις ή όχι. Έχουν γίνει πολλά πράγματα στην χώρα το τελευταίο διάστημα, στον τομέα της εργασίας, στον τομέα του κοινωνικού κράτους ιδίως, τα οποία είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε, προκειμένου να αρχίσει να αλλάζει αυτή η στερεοτυπική αντίληψη για την χώρα. Κυρίως όμως νομίζω ότι στον πυρήνα αυτής της εμπειρίας που μαζέψαμε από τα μνημόνια, αλλά και από την έξοδό μας από αυτά, μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη πια αποτύπωση για τα εργασιακά προβλήματα και το πως μπορούμε να συνεχίσουμε σε μία κατεύθυνση περισσότερης ενίσχυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και όχι απορρύθμισης. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα των τοποθετήσεών μου διαρκώς, το ζήτημα είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε ως Ευρώπη, μιλάω συνολικά, από την ιδέα της απορρύθμισης και να περάσουμε περισσότερο στην ιδέα της ενίσχυσης των μισθών και της καλύτερα ρυθμισμένης αγοράς εργασίας» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Η υπουργός επεσήμανε ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που ακολουθήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που έγιναν στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη του 2014, προκαλεί μία γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία θα πρέπει να σταματήσει να τροφοδοτείται. «Η λύση στο πρόβλημα της απόρριψης από πολύ μεγάλο μέρος των κοινωνιών της Ευρώπης του ευρωπαϊκού σχεδίου βρίσκεται στο να μπορέσουμε να δουλέψουμε υπέρ μίας νέας ρύθμισης της αγοράς εργασίας, υπέρ της ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της αύξησης των μισθών. Αυτό θα δώσει την κοινωνική νομιμοποίηση στο όλο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη δεν έχουν συνειδητοποιήσει την σύνδεση που υπήρξε ανάμεσα στις αντικοινωνικές πολιτικές, κυρίως στα κράτη που βρέθηκαν σε κρίση, και στην άνοδο της ακροδεξιάς (λόγω της κοινωνικής δυσαρέσκειας) στην Ευρώπη, και που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται ως μεγάλος κίνδυνος για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται τελευταία στην Ελλάδα αποτελούν ένα καλό παράδειγμα προς την σωστή κατεύθυνση. «Όσο περισσότερο προχωράμε σε μειώσεις μισθών, σε απορρύθμιση αγοράς εργασίας, στο ξήλωμα των δικαιωμάτων που έχουν θεσπίσει οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο θα γυρνούν την πλάτη στην ΕΕ. Η λύση σε αυτό το ζήτημα είναι να δούμε το πρόβλημα και να αρχίσουμε να μιλάμε πια για μία προς τα επάνω εναρμόνιση των συστημάτων εργατικής προστασίας μεταξύ των κρατών, προκειμένου να δώσουμε κοινωνική υποστήριξη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όπως οι πολιτικές που γίνονται στην Ελλάδα στα εργασιακά το τελευταίο διάστημα» είπε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

  ΝΑΤΑ ΜΑΣ!!!!!! ΤΟ ΤΕΚΝΟ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ...........

 2. avatar Χχαχαχαχαχα

  Mε εναν νομο και ενα αρθρο.ή καποια υπουργικη αποφαση?

 3. avatar εσυ κλεβεις τις συνταξεις μας?????

  σαν τη μερσινα......????παρε πισω τα δανεια απο το πολακοκαλογριτσα....οχι δανεια απο τον εφκα...τον ιδρωτα μας.....

 4. avatar κανε μια ευχη ……

  σαν το παπαδημουλη το σαλονατο μπουρζουα της ψευτοαριστερας,,, του απριλιανου ηγετη των χημικων και τω ν συλληψεων....

 5. avatar Λάτσης

  Ακούνε αυτά τα περί κοινωνικών δικαιωμάτων στη Νέα Δημοκρατία και τους γυρίζει το μάτι ανάποδα!
  Η κοινωνική τους πολιτική είναι απλή... Όποιος έχει πολλά λεφτά, έχει καλώς. Οι υπόλοιποι στον... Καιάδα!
  Το σύστημα του δικτάτορα Πινοσέτ!

  1. avatar σας ειδαμε και σας τους καπιταλες…..

   με το κεφαλαιο τους γερμανοαμερικανους και το σορος πηγατε...γερμανοτσολιαδες επι 4 χρονια...προσκυνατε κοβετε τα παραδιδετε ολα στην τροικα...σκυφτουληδες απατεωνες ...κυριτσηδες πολακης δες ,,,,μανολια...και μερσινες.....

  2. avatar συροζομπουνταλα????

   κοινωνικο δικαιωμα των βρωμοαριστερων ειναι η μασα και η δεξια σας τσεπη......

  3. avatar @Λάτσης

   Ακούμε εσάς τους άχρηστους να μιλάτε για δικαιώματα και δεν ξέρουμε τι καινούργιο κακό θα μας βρει.

  4. avatar Ρε […] κο

   Αυτες τις ανοησιες λετε οταν μαζευεσται στα εξαρχεια ?
   Υπαρχει κανεις σοβαρος στην κυβερνηση να τους μιλησει για το τι εστι εισοδημα;

  5. avatar μια φορά συριζαίος για πάντα ψεύτης

   Αυτή(οι) μοιράζει ακόμα λεφτά που δεν έχει. Έχει ακόμα πολύ κάτω όπως φαίνεται η Ελλάδα. . .

 6. avatar iojik

  Η ευρώπη πρέπει να αρχισει να παράγει και να παρατήσει τις σοσιαλιστικές ανοησίες.

  1. avatar Τάνις

   Η ΕΕ παράγει και οι σοσιαλιστικές ανοησίες υπάρχουν μόνο εδώ που δεν παράγουμε....

   1. avatar iojik

    Το μονο που παράγει ειναι γραφειοκρατία. Ζούμε στην ευρωπαική ενωση σοσιαλιστικών δημοκρατιών.

 7. avatar οφειλέτης τρολικού δανείου

  Άντε μαζί με την Νοτοπούλου και την Παπανάτσιου να κατηφορίσετε προς Ηλεία Μανωλάδα μεριά να μαζέψετε καμια φράουλα... Να δουλέψετε επιτέλους στην ζωή σας, ανεπάγγελτες αχρηστερές.

 8. avatar Η ληγουσα

  Ακομα εδω ειστε ξεκουμπιστειτε γρηγορα ουστ !

 9. avatar 13B

  ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΕΡΓΗ...

 10. avatar ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

  Αυτή έχει ξεφύγει τελείως. Κάνει μαθήματα στους ευρωπαίους για τα εργασιακά θέματα.

  Ας ακολουθήσουν οι ευρωπαίοι τα λαμπρά παραδείγματα της Βενεζουέλας και της Κούβας... γιατί θα πεινάσουν στην Αγγλία και στην Γερμανία

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει