Στη νέα τουρκική ανακοίνωση, που σχολιάζει την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς την «ατυχή», αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδη.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος ρωτήθηκε για την ανακοίνωση που υπήρξε το πρωί από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο χαρακτήρισε ως εντελώς αρνητική την ανακοίνωση-απάντηση της Αθήνας μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη Σμύρνη περί «γκιαούρηδων».

«Ακούστε, η δήλωσή μας έλεγε, κάτι το οποίο είναι αναντίρρητο από τον οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή, ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να εργαλειοποιείται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ιστορία και στην αξιοπρέπεια των γειτονικών λαών. Αυτή ήταν η δήλωσή μας, είναι τόσο αναμφισβήτητα και γενικά αποδεκτά αυτά, όχι απλώς από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και από τον νομικό και πολιτικό πολιτισμό που κυριαρχεί στην Ευρώπη.

Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, γιατί όπως σας είπα, ο σκοπός μας δεν είναι η κλιμάκωση αλλά η αποκλιμάκωση της έντασης. Και να ξεκαθαρίσω, επειδή το δηλώνει και αυτό στην κατάληξή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι όταν δηλώνουμε ότι σκοπός μας είναι η βελτίωση των σχέσεων πρέπει να το επιβεβαιώνομε και στην πράξη», σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος.