«Εμείς θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να ανοίξει ένα ζήτημα για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας», δήλωσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή τη συζήτηση και ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος, που αφορούν την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

«Έχουμε έναν χρόνο μπροστά μας για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Παυλόπουλος εκτιμούμε ότι είναι ένα στέλεχος πρώτης γραμμής, το οποίο πραγματικά λειτουργώντας θεσμικά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύ σωστός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά από εκεί και πέρα είναι πολύ νωρίς και πολύ άκαιρο να αποφασίσουμε από τώρα ποιον θα προτείνουμε μετά από ένα χρόνο», εξήγησε ο κ.Καράογλου.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης και την ψηφοφορία χθες στη Βουλή παρατήρησε: «Δεν υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήταν κοινές προτάσεις. Απλώς διαφέραμε, όλα τα κόμματα συμφωνήσαν ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, από εκεί και πέρα υπήρχαν διαφορετικές προτάσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αυτή. Εμείς λέγαμε, δηλαδή, με τρεις ψηφοφορίες και με την τρίτη ψηφοφορία να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε με μία διαδικασία έξι μηνιαίων αλλεπάλληλων εκλογικών διαδικασιών με όριο τους 180 και αν δεν με την έκτη διαδικασία, μετά από έξι μήνες, δηλαδή, δεν έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 180 να έχουμε προσφυγή στο λαό.

Φαίνεται, όμως, ότι το συγκεκριμένο εδάφιο, η συγκεκριμένη παράγραφος του άρθρου 32 απορρίφθηκε από τους ίδιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση, η προσφυγή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό καταψηφίστηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό μας βάζει σε ερωτηματικά. Ήταν γνήσια η ψήφος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι θεωρούν και αυτοί, όπως λέγαμε εμείς, ότι είναι λάθος η άμεση εκλογή του Προέδρου από το λαό, γιατί αυτόματα δημιουργείται πρόβλημα διαρχίας, γιατί αυτόματα δημιουργείται πρόβλημα πιθανά αλλαγής της Προεδρευομένης Δημοκρατίας σε Προεδρική Δημοκρατία»

Σε ό,τι αφορά άλλες προτεινόμενες ως αναθεωρητέες διατάξεις σημείωσε: «Και άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως παραδείγματι το άρθρο 3 που μιλούσε για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, πέρασαν πάρα πολύ οριακά. Με 151, αφού στην αρχή είχε διαρρεύσει ότι δεν έχει περάσει και χρειάστηκαν 15 καταμετρήσεις για να βρεθούν ότι ήταν 151. Υπάρχουν ζητήματα που είναι μπροστά μας. Αυτό όμως εμείς που θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και που κακώς δεν πέρασε παρά ότι φαίνεται ότι προσέλκυσε και ψήφους και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το άρθρο 16. Όπως και το άρθρο 24 για το περιβάλλον».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας κυβέρνησης- τραπεζών για την προστασία της πρώτης κατοικίας παρατήρησε: «Βλέπουμε ότι είναι καταρχήν θετικό ότι υπάρχει μία συμφωνία, περιμένουμε να δούμε τελικά επισήμως ποια θα είναι αυτή η συμφωνία, αυτή όπως θα αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο, γιατί και στο παρελθόν πολλά ακούγαμε αλλά δεν βλέπαμε φως. Και αυτό βεβαίως αν θα έχουν την έγκριση από τους θεσμούς, αλλά κυρίως γιατί έχουμε και κάποια ερωτηματικά σε σχέση με αυτά που μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας».