Η Τουρκία, προκειμένου να διευρύνει τις ημέρες επίδειξης ισχύος σε Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα, επεκτείνει τις ημέρες διενέργειας της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

Σύμφωνα με τα όσα είπε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Σεμπνέμ Ακτόπ, και δημοσιεύει η Yeni Safak, ενώ αρχικά η άσκηση ήταν να διαρκέσει πέντε ημέρες, από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου, τελικά θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η Άγκυρα πρόκειται «να διεξάγει πολύ σύντομα τα μαζικότερα και μεγαλύτερα ναυτικά στρατιωτικά γυμνάσια στην σύγχρονη ιστορία της».

Όπως τονίζει, δε, το Τουρκικό Ναυτικό θα εμφανιστεί σαν καταιγίδα σε όλες αυτές τις περιοχές με φρεγάτες, drones, πεζοναύτες και κομάντος των μονάδων SAT και SAS.

Παράλληλα, Αεροπορία, Ακτοφυλακή και Χερσαίες Δυνάμεις θα συμπληρώνουν το παζλ όλων των σεναρίων της άσκησης. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν νέα όπλα από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Σημειώνεται πως αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την χθεσινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, κατά την οποία συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν τεχνικές ομάδες για την εξέταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές παρακολουθούν το όλο ζήτημα.

Επιπρόσθετα, τονίζεται πως -σύμφωνα με το Αnadolu– «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για μία επίδειξη ισχύος σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, με δύο μεγάλες ασκήσεις, μία εκ των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη. Παράλληλα με την χειμερινή άσκηση “Ενιαία, Κοινή Άσκηση Χειμώνας-2019”, στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού, της θάλασσας και της αεροπορίας, θα πραγματοποιηθεί την ίδια περίοδο, στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”. Δύο ασκήσεις που θα έχουν ιδιαίτερη σπουδαιότητα».

Στην άσκηση που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή και θα συνεχιστεί παράλληλα την ίδια περίοδο με τη «Γαλάζια Πατρίδα» παίρνουν μέρος οκτώ χώρες, ανάμεσά τους το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία.

Την άσκηση οργανώνει το 9ο Σώμα Στρατού, αλλά συμμετέχουν σε αυτή ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαχητικά και μονάδες χημικού, βιολογικού και ραδιενεργού, πυρηνικού πολέμου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χειμερινή άσκηση της Τουρκίας, η οποία στόχο έχει να δοκιμάσει τις αντοχές του στρατού της σε εξαιρετικά παγωμένες συνθήκες.