Για πολιτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να μην παίρνουν αρνητικές απαντήσεις όσοι θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι θα γίνει διάλογος με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Όπως είπε νομοθετική ρύθμιση υπήρξε για τους δημοσίους υπαλλήλους, ωστόσο για όσους έχουν δάνεια από τις τράπεζες γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε όσοι δανειολήπτες ζητούν διευκόλυνση να παίρνουν θετικές απαντήσεις. «Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί 1 εκατ. δάνεια και θα διακανονίζονται διαρκώς νέα δάνεια».

Για τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση από το κούρεμα, όμως είπε ότι όταν ολοκληρωθεί το PSI θα εξεταστεί τρόπος αποζημίωσης. Συγκεκριμένα ανέφερε πως θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις για όσους πήραν ομόλογα στην πρωτογενή αγορά ή «έντιμα στη δευτερογενή».

Σχετικά με τα 30 δισ. ευρώ εγγυήσεις προς τις τράπεζες, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ θα βοηθήσουν να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε το δημόσιο να πα΄ρει πίσω τα χρήματα που θα επενδύσει.

Σημειώνεται ότι τροπολογία που εισήχθη εκ μέρους της κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την οποία επανέρχεται το ζήτημα της παροχής εγγυήσεων εκ μέρους του Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδας για την κάλυψη της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, υποστήριξε στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως τόνισε, η ρύθμιση αυτή είχε εισαχθεί στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αλλά την είχε αποσύρει γιατί εκκρεμούσε η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του IFSF για τη στήριξη με 35 δισεκ του ευρωσυστήματος από το IFSF κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου κατά την οποία οργανώνεται και εξελίσσεται η διαδικασία του.