Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες μέρες σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς είναι σε εξέλιξη συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

O ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε χθες λίγο μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι στις Βρυξέλλες, ότι οι συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας, διήρκησαν δύο ώρες και το κλίμα ήταν πολύ θετικό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Μάθιου Νίμιτς ανέφερε ότι δεν έκανε κάποια πρόταση και ότι προσπάθησε να διευκολύνει τις δύο πλευρές για την εξεύρεση πιθανών λύσεων στο θέμα της ονομασίας. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ προσέθεσε ότι υπάρχει βούληση να πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη, ενδεχομένως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Ο Μάθιου Νίμιτς υπογράμμισε το «θετικό» και «εποικοδομητικό» κλίμα των σημερινών συνομιλιών, το οποίο όπως είπε δημιουργείται από τις κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων. «Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη», δήλωσε, «έγινε καλός διάλογος», σημειώνοντας παράλληλα πως οι δύο πλευρές άκουσαν προσεκτικά τις θέσεις της κάθε μίας.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει θέσει το θέμα της επίλυσης της ονομασίας ως ύψιστη προτεραιότητα και δηλώνει αποφασισμένη να προσπαθήσει να σπάσει το αδιέξοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Μια διμερώς συμφωνημένη λύση, ένας συμβιβασμός στη διαμάχη για το όνομα της ΠΓΔΜ θα ήταν το καλύτερο διαβατήριο για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής χώρας και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Nova TV» της γειτονικής χώρας.

Για τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τόνισε ότι «καλλιεργεί μια πιο θετική ατμόσφαιρα, μια πιο θετική προσέγγιση, με στόχο μια καλύτερη σχέση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες» και σημείωσε: «Οταν ακούμε δηλώσεις από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους σας, ότι υπάρχει “παράθυρο” ευκαιρίας, να αφήσουμε πίσω μας τις εθνικιστικές προσεγγίσεις του ζητήματος και να στήσουμε γέφυρες, το θεωρούμε πολύ καλό σημάδι».