Στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στο κομμάτι της ανεργίας και το ζήτημα της λιτότητας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.

Σε αυτό το διήμερο καλύψαμε σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την ΕΕ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας, την οικονομία, την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, και τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά πέτυχε να συμπεριληφθεί ειδική αναφορά για τις ειδικές πρόσθετες και παράλληλες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργία στα κράτη-μέλη, όπου η ανεργία παραμένει δυσανάλογα υψηλή.

«Στο σύνολο της ΕΕ δίνεται η αίσθηση ότι έχουμε επανέλθει στα επίπεδα πριν την κρίση, όμως αυτό δεν έχει καμία συμμετρικότητα», τόνισε ακόμη.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι η προσθήκη που πέτυχε η ελληνική πλευρά στο κείμενο των συμπερασμάτων αποτελεί έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι η επιλογή της λιτότητας στην μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να αντιμετωπιστεί, και να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζημιά.

«Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ενίσχυση των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε μια σειρά από στόχους, όπως η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η εξειδίκευση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και η επεξεργασία ενός σχεδίου για την αναπτυξιακή προοπτική.

«Να επισημάνω ότι η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και τους χρέους αλλά και για την οριστική έξοδο από την κρίση», επισήμανε.

Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντική πρόοδος όλο αυτό το διάστημα. «Η πρόοδος έχει καταγραφεί και στις ανακοινώσεις που βγήκαν μετά. Νομίζω ότι αυτή η πρόοδος μας κάνει αισιόδοξους ότι είναι εφικτό να έχουμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Μάρτη και μέσα στον Απρίλη τη συμφωνία για να μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

«Υπάρχει βεβαίως καθυστέρηση, αλλά υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ιδίως η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη. Τόνισε, δε, πως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση.

Μήνυμα στην Τουρκία

Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα και προς την Τουρκία για την προκλητική ρητορική της, αναφερόμενος και στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, αλλά και στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, που αν και έχει ξεκολλήσει, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους. Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση σε ότι αφορά το δίκτυο διακινητών και ειδικά στην κεντρική Μεσόγειο. Δεν έχουμε πολλούς διαφορετικούς κορμούς διακίνησης και είναι απαραίτητες οι δράσεις στην περιοχή. Παρουσίασα τις μεγάλες δυσκολίες αλλά και προσπάθειες των ελληνικών αρχών στο θέμα αυτό. Ζήτησα να υπάρξει άμεσα περαιτέρω ενίσχυση προσωπικού. Σε ότι αφορά τα δυτικά Βαλκάνια επισήμανα τις μεγάλες ανησυχίες μας για τις εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως την άνοδο του εθνικισμού.

Αναφέρθηκα επίσης και για την προκλητική ρητορική και στρατιωτική δραστηριότητα των Τούρκων στην περιοχή του Αιγαίου. Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Διατηρεί ανοικτούς διαύλους με όλες τις χώρες, αλλά θα παραμείνει ακλόνητη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία πρέπει να είναι καταλάβει πως πρέπει να υπάρξει ο απαραίτητος σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο.

Τέλος, σε ότι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να γίνει η απαραίτητη συζήτηση και να ανοίξουμε όλοι τα χαρτιά μας. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους αλλά και μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να μην μιλάμε όχι για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αλλά για την Ευρώπη των πολλών επιλογών. Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι επειδή κάποιοι θέλουν a la carte Ευρώπη. Προτεραιότητα είναι η συζήτηση για την μετεξέλιξη της Ευρώπης», αναφέρθηκε στη Συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός.