Συναίνεση επιτεύχθηκε τελικά στη Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ, στην έκτη κατά σειρά απόπειρα για τη συγκρότησή του. Η Διάσκεψη των Προέδρων, με πλειοψηφία 4/5 έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Το νέο ΕΣΡ ψηφίστηκε με 20 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και 4 «παρών» από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων.

«Πρέπει να προχωρήσουμε στην ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και οι δημόσιες συχνότητες με τον τίμημα που αναλογεί να είναι το όχημα της επικοινωνίας με τον κόσμο και να υπάρξει τομή και να βοηθήσουμε όλοι ώστε και ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου να υπάρξει και τίμημα και τακτοποίηση και έλεγχος», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας για μια ακόμη φορά ότι σε άλλες αποφάσεις του ΣτΕ δεν υπήρξε στο παρελθόν η ίδια ταχύτητα και βούληση αντίδρασης.

Ως προς το θέμα του προέδρου του ΕΣΡ, είπε ότι η αποδοχή από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας της πρότασης που έγινε από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι κάτι που πρέπει να σηματοδοτήσει αυτή την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΡ.

«Προφανώς στην πρόταση και για άλλα πρόσωπα, ιδιαίτερα του Μιχάλη Σταθόπουλου, δεν υπάρχει ίχνος στοιχείου απόρριψης ή συγκρισιμότητας ή αντίστιξης, αλλά παρέμεινα στο πρόσωπο του κ. Κουτρομάνου ως εμβρυουλκό της διαμορφωθείσας συναίνεσης και θα μου επιτρέψετε να επιμείνω», είπε ο πρόεδρος της Βουλής λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Είπε ακόμη ότι υπήρξαν αλλαγές μετά από ολιγόλεπτη διακοπή της Διάσκεψης και διαβούλευσης εκτός τηλεοπτικής αναμετάδοσης, για κάποια άλλα πρόσωπα για το ΕΣΡ, αλλαγές επίσης μέσα σε κλίμα συναίνεσης.

Η πρόταση όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε είναι:

  • Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος,
  • Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης και
  • μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός αντί του κ. Κουφόπουλου, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.

Για τον κ. Κουφόπουλο, που απεσύρθη της τελικής πρότασης είπε ότι είναι ένας πολύ έγκριτος δημοσιογράφος, αλλά η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε εγκαίρως και υπήρξε μια προτίμηση για μια άλλη επιλογή. Είπε επίσης και για άλλους προτεινόμενους σε προηγούμενες διασκέψεις, ότι οι αλλαγές έγιναν με τη βούληση να μην υπάρχουν αστερίσκοι.

Είχαν προηγηθεί συνεχείς διαβουλεύσεις το προηγούμενο διάστημα στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας και ως συμβιβαστική πρόταση ο Νίκος Βούτσης πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ το προταθέντα από την ΝΔ Αθανάσιο Κουτρουμάνο και αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη. Προηγήθηκε εξάλλου και η δημόσια δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά δια του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου σύμφωνα με την οποία «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» και «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».

Ο Νίκος Δένδιας, αν και δέχθηκε ως θετική την τελευταία δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, ζήτησε την τοποθέτηση του κ. Βούτση ως προέδρου της Βουλής και τρίτου πολιτειακού παράγοντα και ανέφερε ότι αυτή θα είναι η λιδία λίθος για την περαιτέρω στάση της ΝΔ.

«Αποτιμούμε κ. πρόεδρε τη δική σας συμβολή ως ιδιαίτερα θετική επί της επίτευξης λύσης, γενικώς στα ζητήματα των ανεξάρτητων Αρχών και ιδίως για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ακριβώς λόγω του κύρους σας, θα θέλαμε τη δική σας ρητή δέσμευση επί του ζητήματος. Ξέρουμε ότι είναι θέμα κυβέρνησης, όμως είναι λιδία λίθος η δική σας ρητή τοποθέτηση να περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των δυναμένων να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό. Είναι κορυφαίο ζήτημα και γι’ αυτό εκτιμούμε ως κορυφαία τη δική σας δήλωση ως ύψιστου παράγοντα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τρίτου πολιτειακού παράγοντα», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον κ. Βούτση, ο κ. Δένδιας.

Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «με αυτή την έννοια σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και να υπάρξει και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας».

Η δήλωση Παππά μετά τη συμφωνία

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για το ΕΣΡ, ο Νίκος Παππάς εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια.

Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση.

Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός.

Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια.

Κανείς δεν υποστηρίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία.

Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία.

Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ.

Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει.

Καλή επιτυχία σε όλους».