Σε κεντρικό ξενοδοχείο ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης η κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να συζητήσουν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη συνεργασία με το Ποτάμι και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Ταυτόχρονα, συνεδριάζουν, στη Βουλή, το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού με την ίδια ατζέντα.

Ο διάλογος των δύο κομμάτων φαίνεται να οδηγείται σε οριστικό ναυάγιο, με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, να επιρρίπτει ευθύνες στον Σταύρο Θεοδωράκη για την εξέλιξη. «Η κεντροαριστερά για να επιτύχει, χρειάζεται μπέσα. Για μένα αυτό είναι το πρώτο. Πίστη στο εγχείρημα και μπέσα», δήλωσε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, τονίζοντας πως «εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση. Ξεκαθαρίζει ο καθένας τη θέση του. Προχωράμε με αυτούς που θέλουν και μπορούν».

Η απάντηση ήρθε από τον γραμματέα οργανωτικού του Ποταμιού, Παντελή Αβραμίδη, ο οποίος σημείωσε σε δήλωσή του: «Προφανώς η κυρία Γεννηματά άλλα ονειρευόταν. Κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ, πίστεψε ότι μπορεί να κληρονομήσει και το Ποτάμι».

Για παλινωδίες και πισωγυρίσματα κατηγόρησε το Ποτάμι και τον επικεφαλής του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος μετά την ανοικτή επιστολή σχετικά με το πλαίσιο συνεργασίας με τη δημοκρατική Συμπαράταξη. Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως για πρώτη φορά υπάρχει ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο όλων, το οποίο συμφωνήθηκε έπειτα από τρίμηνη δουλειά. Εκεί δεν τέθηκε θέμα μετεκλογικών συνεργασιών, συμπλήρωσε και σημείωσε πως δεν μπορεί να καθορίζεται πως συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο με τη ΝΔ.

Ακόμη και τώρα, είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με ενότητα, με στόχο μια ισχυρή προοδευτική παράταξη. Ανέφερε πως χρειάζεται ένας ισχυρός εκπρόσωπος της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα και δήλωσε βέβαιος ότι, στο τέλος, το πολιτικό κενό θα καλυφθεί και θα υπάρξει ισχυρός εκπρόσωπος της ομάδας σοσιαλιστών και δημοκρατών.

Σημειώνεται πως η διαφωνία Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού προέκυψε για το ζήτημα των κυβερνητικών συμμαχιών. Η Χαριλάου Τρικούπη προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή οπωσδήποτε των δυο μεγάλων κομμάτων, ενώ η Σεβαστουπόλεως μέτωπο με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το Ποτάμι ότι ουσιαστικά θέλει να οδηγήσει την κεντροαριστερά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Ποτάμι κατηγορεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι ουσιαστικά φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ.