Έντονη κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και για την έλλειψη αλληλεγγύης στην Ευρωζώνη, άσκησε ο διεθνώς γνωστός οικονομολόγος και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ, Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, εκφράζοντας συγχρόνως ανησυχία για την πολιτική σκληρής λιτότητας στην Ευρώπη, ανασταλτικής για την ανάπτυξη.

Ο κ. Στίγκλιτς επέκρινε την αντίφαση ανάμεσα στα λεγόμενα και στις πράξεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι, όπως σημείωσε, στη Σύνοδο Κορυφής διαπίστωναν αφενός πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη και αφετέρου, τώρα που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ύφεση, δεν της έχουν δοθεί τα απαραίτητα χρήματα τόνωσης, ούτε και έχει υπάρξει κάποια άλλη μορφή στήριξης επιχειρήσεων.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί πως η επιβίωση του Ευρώ εξαρτάται από τις πράξεις και όχι από τα λόγια των πολιτικών ηγετών και ενώ η απόφαση της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση του Μηχανισμού Προστασίας του Ευρώ υπήρξε ένα πολύ καλό βήμα, ωστόσο οι ρυθμοί υλοποίησης της απόφασης είναι πολύ αργοί και το ζήτημα είναι εάν οι πολιτικοί θα είναι σε θέση να ενεργήσουν γρήγορα.

Όπως τόνισε ο κ. Στίγκλιτς, βαθιές είναι οι ανησυχίες του ως προς την έλλειψη προθυμίας ολοένα και περισσότερων ανθρώπων στην Ευρώπη για βοήθεια προς την Ελλάδα ή προς μία άλλη χρεωμένη χώρα, ανησυχίες γενικότερες ως προς την εντύπωση που επικρατεί ότι ένα νόμισμα μπορεί να είναι σταθερό σε χώρο όπου λείπει η αλληλεγγύη.

Και αυτές οι ανησυχίες, όπως συμπλήρωσε, υπάρχουν από την αρχή, από την ίδρυση του Ευρώ και τότε υπήρχε η ελπίδα ότι θα ήταν αρκετά ισχυρή η αλληλεγγύη και πως οι θεσμοί θα εξελίσσονταν και πως αυτή και μόνον η ύπαρξη του Ευρώ θα δημιουργούσε περισσότερη αλληλεγγύη.

Για τον ίδιο, όπως σημείωσε, η ειρωνεία βρίσκεται στο ό, τι τα τρέχοντα προβλήματα έχουν υπονομεύσει όλες τις προσπάθειες για κοινή δράση και διχάζουν την Ευρώπη, κάτι που συνιστά έναν πολύ σοβαρό διχασμό και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά απάντηση, με θεσμούς που θα ήταν απαραίτητοι.

Ο κ. Στίγκλιτς εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για την εφαρμοζόμενη πολιτική σκληρής λιτότητας, που όπως αποδείχτηκε σε Ελλάδα, Λετονία και Ιρλανδία, η ανάπτυξη δεν μειώνεται μόνο λίγο αλλά πέφτει στο κενό και οι ανησυχίες του αυτές γίνονται μεγαλύτερες βλέποντας πως ακολουθείται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μια τέτοια πολιτική σκληρής λιτότητας.