Συνάντηση με τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας Ντένις Μαντούροφ (Denis Manturov) και σειρά επαφών με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της Ρωσίας είχε η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Αικατερίνμπουργκ με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Βιομηχανίας INNOPROM 2016 που πραγματοποιείται εκεί.

Οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν την δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς το 2016 οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας – Ρωσίας υποχώρησαν κατά ένα τρίτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε.

Όπως ανέφερε η κ. Τζάκρη, η Ρωσία έχει ήδη επενδύσει στη χώρα μας περί τα 700 εκ. ευρώ και υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω επενδύσεις στις μεταφορές, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην ναυπηγοεπισκευή, στην εξόρυξη μετάλλων και στην φαρμακοβιομηχανία. Ειδικά στην φαρμακοβιομηχανία ο κ. Μαντούροφ είπε ότι η Ρωσία εκπονεί ειδικό πρόγραμμα στο οποίο μπορεί να συμμετέχουν και ελληνικές εταιρίες του κλάδου, ενώ ζήτησε περαιτέρω στοιχεία για την δυνατότητα συμμετοχής ρωσικών επιχειρήσεων ως στρατηγικών επενδυτών σε κρατικής ιδιοκτησίας βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης η κα Τζάκρη είχε συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Περιφέρειας του Sverdlovsk κ. Kuyvashev, τον Πρωθυπουργό της Περιφέρειας κ. D. Pasler, τον Υπουργό Βιομηχανίας και Επιστήμης της Περιφέρειας κ. Peresteronin και τον Αν. Υπουργό Διεθνών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Περιφέρειας κ. Golubev, καθώς και λοιπούς αξιωματούχους της περιφέρειας Sverdlovsk και φορείς της περιοχής.

Στις διμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν, η κ. Τζάκρη ανέπτυξε τις επενδυτικές ευκαιρίες που εμφανίζει η χώρα μας στους τομείς της ενέργειας, της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών κ.α., Ανέπτυξε επίσης τις επενδυτικές ευκαιρίες που εμφανίζει το Αγροτοδιατροφικό Πάρκο Πέλλας, που αυτή την στιγμή βρίσκεται στην φάση της αδειοδότησης, στο οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθούν επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα και υποδομές agrologistics. Αποφασίστηκε η διοργάνωση, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια των δύο χωρών, επιχειρηματικής αποστολής από ρωσικές βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας.

Επίσης, η Υφυπουργός παρέστη σε εκδήλωση σχετικά με το Διαδικτύο και τη Βιομηχανία, παρουσία του Ρώσου Πρωθυπουργού κ. Dmitry Medvedev ενώ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ελληνορωσικής κοινοπραξίας «Σωληνουργεία Κορίνθου-Όμιλος ΤΜΚ» στην πόλη Polevskoy που παράγει σωλήνες για χρήση μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου και αποτελεί την μεγαλύτερη κατασκευάστρια επιχείρηση σωλήνων στην Ρωσία και μία από τις τρεις μεγαλύτερες παγκοσμίως, όπου και ξεναγήθηκε από την διοίκηση της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και στο βιομηχανικό μουσείο εντός αυτής.

Τέλος, η υφυπουργός είχε συναντήσεις και με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας της περιφέρειας του Sverdlovsk, η οποία αριθμεί περί τους 1.500 περίπου Έλληνες.