«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγουν οι προοπτικές για την ανάπτυξη ακριβώς επειδή κλείνει η αβεβαιότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα τα τελευταία χρόνια.  Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα στην οποία υπάρχει οικονομική σταθερότητα για τους επενδυτές. Το δεύτερο όμως στοιχείο για την ανάπτυξη είναι το πώς τα οφέλη απ΄ αυτή την ανάπτυξη θα κατανεμηθούν δίκαια», τόνισε σε συνέντευξή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι αναφέρθηκε στις κατηγορίες που υπήρξαν για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι αδίκως ειπώθηκαν «γιατί όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, αν τη δούμε μήνα-μήνα, μέρα με τη μέρα, Eurogroup  με το Eurogroup, αυτό που βλέπαμε είναι αφ΄ ενός να στέκεται το ΔΝΤ απέναντι στους ευρωπαίους, με τον καθένα να προσπαθεί να αποκομίσει τα δικά του οφέλη και να περάσει τα δικά του πράγματα. Πολλές φορές η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με συγκρουόμενα συμφέροντα των δανειστών. Από την άλλη πλευρά να μην ξεχνάμε και το πώς είχαν γίνει οι «διαπραγματεύσεις» όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εξαρτάται και για το τι συμφωνία μιλάμε κάθε φορά. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές και κατάφερε πράγματα τα οποία οι προηγούμενοι δεν τα είχαν καταφέρει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους. Τα πράγματα τα οποία κερδήθηκαν».

Και πρόσθεσε: «Θυμάστε όμως κι εσείς υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να λένε ότι “αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε” ή ότι “δεν θα μας πάρει η τρόικα τη δόξα για τις απολύσεις” κ.ο.κ. Ακολουθήθηκε μια πολιτική η οποία είχε και το περιτύλιγμα του success story  και ότι μέσα από τις οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς, σε συντάξεις, σε κόψιμο δαπανών θα έρθει η ανάπτυξη που δεν ήρθε ποτέ».

Όσον αφορά στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ανέφερε:

«Το πρώτο στοιχείο είναι σίγουρα η δημιουργία θέσεων εργασίας, η καταπολέμηση της ανεργίας, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη. Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρώτο, αλλιώς θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό, είναι και το πώς θα προστατευθούν οι ασθενείς πολίτες αλλά και το πώς θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή στον πλούτο που θα παραχθεί».

«Και μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο αυτό που θέλει και το αρμόδιο υπουργείο να καταδείξει είναι ότι θα υπάρχει σταθερότητα στο οικονομικό περιβάλλον, έτσι ώστε και οι επενδυτές να ξέρουν πραγματικά ότι δεν θα αλλάξουν οι όροι. Αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να ξέρουμε ότι το κάθε έννομο κράτος βάζει και όρους που έχουν να κάνουν και με την προστασία των εργασιακών σχέσεων σίγουρα, με την προστασία του περιβάλλοντος, έχει να κάνει βέβαια και με το πώς καταμεριστούν τα οφέλη και στις τοπικές κοινωνίες.  Και νομίζω ότι οι επενδυτές, σε αντίθεση με αυτά που υποστήριζαν οι προηγούμενοι από εμάς, ότι δηλαδή μέσα από τη μείωση του κόστους εργασίας και μέσα από συνθήκες εργασιακής γαλέρας θα προσελκυθούν  επενδυτές, πρέπει να πάμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο όπου θα εκμεταλλευτούμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ένα νέο επιστημονικό δυναμικό του οποίου τα προσόντα αναγνωρίζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οπότε θα πρέπει να επενδύσουμε σ΄ αυτό, θα πρέπει να επενδύσουμε  σίγουρα στα πλεονεκτήματα της χώρας και όχι με εργαλεία τα οποία υποβαθμίζουν τους εργαζόμενους της χώρας και υποβαθμίζουν τις ίδιες τις αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα», τόνισε η κ. Σβίγκου.