Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έστειλε ένα σαφές μήνυμα ανάκαμψης από το βήμα των εγκαινίων του αγωγού ΤΑΡ, ωστόσο οι τρέχουσες υποχρεώσεις της κυβέρνησης και οι εκκρεμότητες για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια πανηγυρισμών για το Μαξίμου.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει καταστεί σαφές ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης με την ανάσα ρευστότητας που θα φέρει στην αγορά, η είσοδος σε μία περίοδο κανονικότητας και η συζήτηση για τη διευθέτηση για το χρέος αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σηματοδοτηθεί το πέρασμα σε μία νέα εποχή.

Ωστόσο, στο Μαξίμου βάζουν προς ώρας σε δεύτερη μοίρα – μέχρι τη Δευτέρα τουλάχιστον – τα ζητήματα αυτά, προκειμένου να πέσει όλο το βάρος στις εκκρεμότητες της αξιολόγησης. Η «εμπλοκή» που σημειώθηκε την Τρίτη για τον κόφτη δαπανών, γεγονός που οδηγεί το Μαξίμου να τον βγάλει από το πολυνομοσχέδιο που σήμερα κατατίθεται στη Βουλή και να τον φέρει με τη μορφή τροπολογίας ώστε να υπάρξει λύση μέχρι την τελευταία στιγμή της ψήφισης την Κυριακή, είναι ενδεικτική του ότι «τίποτα δεν έχει κλείσει μέχρι να κλείσουν όλα».

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας στο newsbeast.gr, σημειώνοντας πως πρόκειται για τεχνικές λεπτομέρειες. Πληροφορίες αναφέρουν πως η τελευταία διαφωνία της Αθήνας με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έχουν να κάνουν με την ιεράρχηση των κωδικών, από τους οποίους θα κόβονται δαπάνες σε περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη». Η εμπλοκή πάντως θορύβησε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σήμερα συνεδριάζει ατύπως η κοινοβουλευτική ομάδα για να ενημερωθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, με το ενδιαφέρον όλων να είναι στραμμένο στον μηχανισμό διόρθωσης. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ωστόσο, ο κόφτης θα απουσιάζει από το πολυνομοσχέδιο, ενώ εκφράστηκαν φόβοι και για τυχόν νέες αξιώσεις της τελευταίας στιγμής από τους δανειστές.

Μπαίνει μπροστά η αξιολόγηση των υπουργών

Την ίδια ώρα διά στόματος του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, αποκαλύφθηκαν τα «κριτήρια» πάνω στα οποία αξιολογηθούν οι υπουργοί. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βούτσης, «από Δευτέρα ξεκινάμε», παραπέμποντας σε δέκα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες είναι έτοιμες προς νομοθέτηση. Πρόκειται για σχέδια νόμου που όπως ζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και την Πολιτική Γραμματεία θα προσδώσουν αριστερό και κοινωνικό πρόσημο ως αντίβαρο στα μέτρα της συμφωνίας.

Ως εκ τούτου ante portas βρίσκεται ο αναπτυξιακός νόμος, το πρόγραμμα για την κοινωνική οικονομία, ο νόμος για τα λαθρεμπόρια (καύσιμα, τσιγάρα κ.α.) και ο νόμος για τα αδήλωτα κεφάλαια, τα οποία θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια που θα εισαχθούν στη Βουλή μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Εκτός αυτών οι υπουργοί μέσα στο επόμενο τρίμηνο, καθώς όλα δείχνουν πως ο ανασχηματισμός παραπέμπεται για το Σεπτέμβριο, θα αξιολογηθούν και βάσει της προετοιμασίας όλων των προαπαιτούμενων για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη.