«Μίλησα με πάρα πολλούς για να δω κατά πόσο πράγματι θέλανε να βοηθήσουν την Ελλάδα, να αγοράσουν ομόλογα ελληνικά, δηλαδή να δανείσουν την χώρα μας. Πήγα παντού. Και στην Κίνα και στην Ρωσία. Ο κ. Πούτιν άλλαξε κουβέντα, ο κ. Μεντβέντεφ δημοσίως είπε πάτε στο ΔΝΤ» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.

Σε ότι αφορά την ιστορική ημέρα της ανακοίνωσης από το Καστελόριζο της ένταξής της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξη ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: «Με παραξενεύει η αντίδραση που δημιούργησε και καλλιεργήθηκε ότι στο πιο ακριτικό νησί της χώρας εγώ ανακοίνωσα ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο βεβαίως θέμα. Είναι ελληνική γη, είναι ένα νησί που είναι και σημαντικό για όλο το θέμα ΑΟΖ» ενώ όταν η κ. Κοσιώνη επεσήμανε πως έκανε αίσθηση η επιλογή ενός τόσο φωτεινού και γαλήνιου τοπίου για την ανακοίνωση μιας τόσο σκληρής απόφασης, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Δηλαδή έπρεπε να βάλω μαύρα εκεί; Αυτό λέτε».

Ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέχεια τόνισε πως η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε ποτέ τον κίνδυνο ενός πραξικοπήματος, αποσύνδεσε της κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις εκείνη την περίοδο από το γενικότερο κλίμα, τονίζοντας πως «ήταν τακτικές και έγιναν στην  ώρα τους γιατί έπρεπε να γίνουν» αλλά πρόσθεσε με νόημα πως: «Υπήρχαν παρακρατικές δυνάμεις και απόστρατοι που ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο κράτος»!

Παράλληλα, αναφερόμενος  στις διαδηλώσεις εκείνης της περιόδου, το περίφημο κίνημα των αγανακτισμένων, του οποίου όπως είπε «στόχος του ήταν να παραπλανήσει από το πραγματικό πρόβλημα», την εποχή που έπρεπε όπως τόνισε «πρώτα απ’ όλα να υλοποιήσουμε το μνημόνιο το γρηγορότερο διότι όσο έχουμε καθυστερήσει τόσο ταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός».

Με αφορμή τις κοινωνικές αναταραχές ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε με πικρία σε μια περίοδο όπου όπως είπε «ζήσαμε εποχές που δεν μπορούσαμε καν ως βουλευτές να μιλήσουμε σε ανοιχτές εκδηλώσεις» και έκανε λόγο για «συστηματική προβοκάτσια εναντίον κάθε βουλευτή που είχε σχέση με το ΠΑΣΟΚ». Η αντίδραση αυτή, όπως είπε «δημιούργησε διχόνοια στη χώρα μας, υποβάθμισε τους δημοκρατικούς θεσμούς, υπονόμευσε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Και το πληρώνουμε ακόμη και σήμερα».

Μένοντας στις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μνημονίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, μνημόνευσε την ένταση κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της επετείου του «ΟΧΙ» και εξήγησε πως τότε ήταν που αποφάσισε το δημοψήφισμα. «Τα γεγονότα με έπεισαν ότι αν δεν υπάρξει μια απόφαση του ελληνικού λαού για να προχωρήσουμε είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα δημιουργούνταν ανυπέρβλητα εμπόδια αυτή η διχόνοια και αυτή η αντιπαράθεση στην υλοποίηση του προγράμματος.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου διέψευσε τον τσακωμό με τον Νικολά Σαρκοζί για το δημοψήφισμα χαρακτηρίζοντας υπερβολικά τα δημοσιεύματα και σημείωσε: πως εγώ όμως είχα ενημερώσει και την κ. Μέρκελ -η οποία ήταν θετική και μου είχε πει, μάλιστα, πως και η ίδια σκεφτόταν να κάνει δημοψήφισμα στη Γερμανία- ένα μήνα πριν, τον κ. Μπαρόζο, τον κ. Βανρομπάι, τον κ. Γιούνκερ, το διπλωματικό γραφείο του κ. Σαρκοζί. Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος, κακός αλλά είναι και ο χαρακτήρας του. Πιθανώς του χάλασα το πάρτι των G20. Και του είπα τέλος οι αγορές και εγώ τις φοβάμαι, όλοι τις φοβόμαστε. Επιτέλους η Ευρώπη να πατήσει πόδι στις αγορές αλλά χωρίς την συναίνεση… Η Δημοκρατία έλεγα είναι υπεράνω των αγορών και αν δεν λειτουργεί η Δημοκρατία, αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη, θα υπάρξει η αποτυχία ενός προγράμματος».

Η μη διενέργεια πάντως του δημοψηφίσματος είναι κάτι που μετανιώνει ο Γιώργος Παπανδρέου: «Στεναχωρήθηκα πολύ που δεν έγινε το δημοψήφισμα. Και ίσως αμ οι χειρισμοί μου να ήταν τέτοιοι, θα μπορούσαν να ήταν τέτοιοι, ώστε να περάσει το δημοψήφισμα». Ο κ. Παπανδρέου πάντως αναφέρθηκε σε μια προσπάθεια ανατροπής του, από το ίδιο του το κόμμα, αφήνοντας αιχμές και εναντίον του διαδόχου του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα, στα σενάρια που θέλουν το κλίμα κατά την επιστροφή από τις Κάννες να είναι τεταμένο, ανάμεσα σε Βενιζέλο και Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός θέλησε και πάλι να παρουσιάσει τις διαρροές ως υπερβολικές. «Εγώ ξεκουράστηκα στο αεροπλάνο γιατί ήταν 3-4 το πρωί νομίζω η επιστροφή και είχαμε μπροστά μας πολύ δουλειά. Δεν θέλω να μπω σε ένα κουτσομπολιό, θεωρώ ότι είναι βαθιά πολιτικό το ζήτημα» ανέφερε παραδεχόμενος όμως ότι οι σχέσεις των δύο υπέστησαν μια ρωγμή. «Πιστεύω ότι η σημερινή κακοδαιμονία που μαστίζει τον χώρο μας ευρύτερα ξεκινά ιδιαίτερα από εκείνη την εποχή» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε δεν προχώρησε τελικά στο στήσιμο της κάλπης διότι: «Βρισκόμουν εν όψει μιας κατάστασης, όπου πιθανώς αν ζητούσα η Βουλή να επικυρώσει  με πλειοψηφία το δημοψήφισμα, να μην γινόταν και να πηγαίναμε σε εκλογές» και πρόσθεσε: «Είχαμε απέναντι μας ένα ολόκληρο πλέγμα κατεστημένων δυνάμεων, που βρήκαν ευκαιρία, και λόγω των δηλώσεων του κ. Σαρκοζί, να πουν είναι η ώρα να αλλάξουμε κυβέρνηση και να μην προχωρήσουμε σε αυτές τις τομές, την περαιτέρω μεταρρυθμιστική πολιτική, την οποία είχαμε ξεκινήσει. Κάναμε τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Πέστε μου τι μεταρρύθμιση έχει κάνει μέχρι σήμερα ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Τσίπρας;»