Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια υπάρχει απόλυτη συμφωνία ως προς τις εκτιμήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς. Η αξιολόγηση αυτή πρέπει να κλείσει και θα κλείσει εντός ολίγων ημερών, μέχρι τις 22 Απριλίου, είπε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιστολή απάντηση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ «να ξεκαθαρίσει αν η τακτική καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης ώστε να προκληθεί ακόμη και πιστωτικό γεγονός με σκοπό να πιεστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και να υποχωρήσουν σε παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου». «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα θύμα αντιπαραθέσεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων».

Η γενική διευθύντρια χαρακτήρισε την τακτική αυτή «ανοησία» είπε ο πρωθυπουργός.« Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και  χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός τουλάχιστον ο κοινός τόπος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυρίας Λαγκάρντ» συμπλήρωσε.

«Την ίδια στιγμή όμως αναρωτιέμαι αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι με αυτή την εκτίμηση. Και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες δεν θα διαφανεί η πρόθεση να κινηθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας και των θεσμών με ανόητο τρόπο. Διότι δεν θα είναι η πρώτη φορά. Από το 2010 και μετά εξάλλου έχουν γίνει αρκετές ανοησίες. Που είχαν πραγματικές κοινωνικές συνέπειες. Την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, την ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια του ¼ του εθνικού πλούτου, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας αναφερθεί προηγουμένως στα λάθη του ΔΝΤ κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, συνέχισε λέγοντας:

«Τα λάθη και οι ανοησίες του ΔΝΤ συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Κάθε πρόβλεψη του ταμείου αποδείχτηκε ανοησία. Για το ’12 και το ’13 υπολόγιζε ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζετε όλοι κι ακόμη περισσότεροι οι πολίτες που τα βίωσαν με το χειρότερο τρόπο.

Ήταν τότε που η γεν. διευθύντρια απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνικής επάρκειας στο ταμείο. Φαντάζομαι ότι από τότε το πρόβλημα αποκαταστάθηκε πλέον. Μόνο που αυτή τη εμπειρία αποκαταστάθηκε στου κασίδη το κεφάλι», είπε ο κ. Τσίπρας διευκρινίζοντας ότι ούτε και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις είναι άμοιρες ευθυνών.

Κατόπιν, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις διαρροές του Σαββάτου: «Τα προβλήματα αυτά τα υπενθυμίζω γιατί θέλω να τονίσω ότι δεν μπορεί κανείς να τα ξεχνά. Σήμερα με τη βεβαιότητα ότι αυτές οι ανοησίες θα τύχουν ευρύτερης απομόνωσης και παρόμοια λάθη δεν θα πραγματοποιηθούν και η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, θέλω να σταθώ για λόγους διδακτικούς σε ορισμένα συμπεράσματα για τα όσα είδαν προχτές το φως της δημοσιότητας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πεποίθηση των ανθρώπων του Ταμείου είναι ότι η συμφωνία του Ιούλη ήταν ετεροβαρής υπέρ των ελληνικών συμφερόντων! Βλέπουμε τώρα ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου προσπαθούν να επαναφέρουν τις αξιώσεις που είχαν και δεν επαληθεύτηκαν με τη συμφωνία».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες και στη ΝΔ για τη στάση που κρατά απέναντι στο ΔΝΤ: «Τόσο το ΔΝΤ, όσο και η ΝΔ, γνωρίζουν ότι η συμφωνία του Ιουλίου είναι πολύ ευνοϊκότερη από οτιδήποτε είχε δεσμευτεί μέχρι τότε η χώρα με τις υπογραφές Σαμαρά-Βενιζέλου

Αφού ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε τα οφέλη της συμφωνίας όπως ότι δεν περιλαμβάνει τις ακραίες θέσεις που διαχρονικά απαιτούσε το ΔΝΤ,  επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά έρχεται τώρα να τα επαναφέρει το Ταμείο.

«Τα μέτρα αυτά οι αξιωματούχοι του ταμείου προσπαθούν να επαναφέρουν στο τραπέζι παρότι είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας. Πχ. ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές, απελευθέρωση πωλήσεων και πλειστηριασμών για α’ κατοικία, νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο και πώληση ΑΔΜΗΕ. Όλα αυτά η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τα είχε αποδεχτεί. Παρά τον τότε συντριπτικό συσχετισμό κατά μας, κερδίσαμε πολλά από αυτά. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί σήμερα το ΔΝΤ να αμφισβητεί τον ίδιο τον πυρήνα της συμφωνίας που θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας», εξήγησε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ειδικότερα στην «τακτική των καθυστερήσεων»:

«Η τακτική των καθυστερήσεων προκειμένου να φτάσουμε σε ασφυξία με απειλή πιστωτικού γεγονότος και η απειλή των capital controls όπως έγινε πέρσι, δεν ήταν σχέδιο της ελληνικής πλευράς. Αποδεικνύεται το αντίθετο: ήταν μια καλά σχεδιασμένη τακτική εξάντλησης της ελληνικής οικονομίας. Όταν πέρσι το καταγγείλαμε παίρναμε απαντήσεις αντίστοιχου ύφους από τη ΝΔ. Τώρα έχουν το θράσος να ζητούν εξεταστική για τα capital controls. Τους καλώ να την καταθέσουν την πρόταση στη ευρωκοινοβούλιο κι όχι στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος.

«Υπάρχουν ακόμη κάποιοι αμετανόητοι που ονειρεύονται επανάληψη του ίδιου έργου. Θα διαψευστούν οικτρά. Το χειρότερο από όλα είναι όμως ότι το ΔΝΤ βρίσκει σύμμαχο τη ΝΔ που επιλέγει να ταυτιστεί κάθε στιγμή με τις σκληρότερες απαιτήσεις του ταμείου. Περιμένει και καρτερεί να μην υπάρξει κατάληξη και συμφωνία, δηλαδή κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Αυτός είναι ο διακαής πόθος τους ώστε να μην αφήσουν τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά τους.

Αδιαφορούν για τις συνέπειες για τη χώρα να μην ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Είναι και κάτι ακόμη: Στο βάθος συμφωνούν πλήρως με μια σειρά από αυτές τις απαιτήσεις. Συμφωνούν με τη λογικά του Ταμείου σε πολλά ζήτημα, με αυτή την ιδεολογία της λιτότητας για τους πολλούς και τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Έχουν την ίδια ιδεολογία! Έχουν το θράσος οι κύριοι της ΝΔ να απορούν για ποιο λόγο δεν ταυτιζόμαστε με τις θέσεις αξιωματούχων του Ταμείου που λένε ότι είναι υπέρ της Ελλάδας. Αναρωτιέμαι πόσο μπορεί να είναι υπέρ της Ελλάδας. Λένε ότι πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους. Ο τελευταίος όμως που αρνούνταν κάτι τέτοιο ήταν ο Σαμαράς!», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όμως, όπως είπε «οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν ζητούν κούρεμα του χρέους, ζητούν περισσότερα μέτρα», και βάζουν ως προαπαιτούμενο για το χρέος τα νέα μέτρα. «Είναι σαν να σου λένε “πηδά από τον 5ο όροφο για να μην ανησυχείς εγώ θα είμαι εδώ για να σε φροντίσω”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κι εξήγησε ότι η συμφωνία του Ιούλη περιλαμβάνει πρόβλεψη για το χρέος, χωρίς ακρότητες.

«Δεν θέλουν να παραδεχτούν την αποτυχία τους στο ΔΝΤ»

«Η συμφωνία του Ιουλίου περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς να απαιτεί ακρότητες… Δεν θα δώσουμε ούτε ένα χιλιοστό παραπάνω από όσα συμφωνήσαμε με τους εταίρους. Να σεβαστούν όλοι όσα υπέγραψαν. Το Ταμείο ζητά μέτρα χειρότερα και επιμένει στον απόλυτο παραλογισμό. Δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Η χώρα πέτυχε ένα μικρό αλλά σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας τα «καρφιά» του στο ΔΝΤ.

«Δεν θέλουν κάποιοι στο Ταμείο να αποδεχθούν πως δύο προγράμματα που έφτιαξαν για τη χώρα μας απέτυχαν. Δεν μπορεί να διαλυθεί μία χώρα επειδή κάποιοι δεν μπορούν να αποδεχθούν την αποτυχία τους. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άκουσα ευθέως την αναφορά στην ανάγκη αντικατάστασης του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, που στη συνέχεια επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση που τηρεί στο θέμα του ΔΝΤ.

«Η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα που στηρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ, και ειδικά μέσω του κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Η επιθυμία τους είναι μεγάλη για να γυρίσουν στα πράγματα αλλά προκαλούν προβλήματα, γιατί υιοθετούν μία καταστροφολογία για τη χώρα. Δυστυχώς όμως έχουν αντίπαλο τους αριθμούς.

Η ανεργία είναι απαράδεκτα υψηλή για χώρα της ΕΕ, αλλά τον καιρό που είμαστε εμείς στην εξουσία έχει μειωθεί κατά 2%. Αυξήσαμε το πρόγραμμα των επενδύσεων. Κλείσαμε με επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την κατάσταση, να κλείσουμε άμεσα την αξιολόγηση και η χώρα να επιστρέψει σε ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε ο πρωθυπουργός στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

«Απουσιάζει άραγε από καμία λίστα ο Παπασταύρου;»

Με αναφορά στην υπόθεση με τα «Panama Papers» και τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση, έκλεισε την ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Επειδή θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα διαγωνισμού για τα ΜΜΕ θα υπάρξουν πολλές Κασσάνδρες και κήρυκες της διαπλοκής. Θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση, αλλά και στο σχεδιασμό και τις δεσμεύσεις μας. Η χώρα θα βρεθεί σύντομα σε διαφορετική θέση, θα ξεπεράσει τον κάβο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης με ανθρωπιά και με αξιοπρέπεια. Όσο δύσκολο και σκληρό κι αν είναι θα παραμείνουμε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

«Βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση μιας σκληρής και δύσκολης συμφωνίας. Φανταστείτε όμως τι θα είχε γίνει εάν δεν την είχαμε πάρει, με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε με αναφορά στα «Panama Papers».

«Είχαμε και σήμερα διαρροές, τα Panama Leaks. Κανείς από τη ΝΔ δεν χαρακτήρισε τα στοιχειά αυτά ανοησίες. Αντιθέτως πάρα πολλά κράτη δήλωσαν ότι θα διερευνήσουν τα στοιχεία ώστε να αναζητηθούν τυχόν φοροφυγάδες, ξέπλυμα χρήματος κι άλλες παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε αρχικά ο κ. Τσίπρας κι έστρεψε τα βέλη του στη ΝΔ: «Η ΝΔ μάς εκπλήσσει. Δεν έχει βγει ακόμη με ανακοίνωση να θέσει θέμα ασφάλειας, αφού για άλλη μια φορά εμπλέκεται ο κ. Παπασταύρου».

«Απουσιάζει άραγε από καμία λίστα ο κ. Παπασταύρου», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πει «αν θα συνεχίσει να τον καλύπτει». «Οψόμεθα…»

«Ο Απρίλης θα είναι ένας μήνας εξελίξεων, η τελευταία δύσκολη στροφή. Θα την πάρουμε με επιτυχία και θα βγούμε στην τελική ευθεία. Η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απρίλη και οι σχεδιασμοί όσων θέλουν να στήσουν μια ιστορική φάρσα θα πέσουν στο κενό. Θα μας μείνει μόνο μια πικρή ανάμνηση για τα χρόνια που τους αντιμετώπιζαν (σ.σ. τους αξιωματούχους των δανειστών) στην Ελλάδα σαν θεούς», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.