Τους άξονες, στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής, παρουσίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, αυτοί οι άξονες θα είναι οι εξής:

– Μία αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.

– Η εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσω της υλοποίησης της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.

– Η αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.

– Η κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

– Η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.

– Η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από 1ης Ιουνίου 2016.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, την ολλανδική Προεδρία, καθώς και τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση και σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου για τη Διαχείριση του Προσφυγικού, αυτήν τη στιγμή, σε 30 χώρους υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα «φιλοξενούνται, σιτίζονται και έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη περίπου 30.000 πρόσφυγες» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για την Ειδομένη, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε: «Θα χρειαστεί να τονίσουμε, εκ νέου, ότι κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με τους μηχανισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν προβλέπεται η εγκατάσταση δομών φιλοξενίας στα σύνορα, προκειμένου να μη λειτουργήσουν αυτά τα σημεία ως πόλος έλξης απελπισμένων ανθρώπων, την ώρα μάλιστα που τα σύνορα είναι κλειστά».

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την Ειδομένη προβλέπει τη σταδιακή εθελούσια απομάκρυνση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και τη μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας, χωρίς, φυσικά, τη χρήση βίας. Κατόπιν αυτού, όποιος έχει διαφορετική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της Ειδομένης, οφείλει να την καταθέσει δημόσια. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην κριτική, αλλά φυσικά δεν δέχεται μαθήματα ευαισθησίας από κανέναν» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μέχρι τις 25 Μαρτίου». «Βασική εκτίμησή μας είναι ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς μεγάλες αλλαγές στις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και οι οποίες κινούνται απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση έχει κάνει, εξάλλου, σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτές προτάσεις που κινούνται έξω από το πλαίσιο αυτό και θα κινηθεί απολύτως εντός των ορίων της εντολής της 20ης Σεπτέμβρη» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας τη «διαβεβαίωση ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός για μηδενικές περικοπές στις κύριες συντάξεις και για το αφορολόγητο όριο, όπως και το αφορολόγητο των αγροτών, θα τηρηθούν στο ακέραιο». «Βασικός μας στόχος στην διαδικασία, εξάλλου, είναι δεδομένο, ότι εξακολουθεί να είναι το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Η Ευρώπη, με δεδομένη τη διπλή κρίση που σοβεί στο εσωτερικό της, γνωρίζει καλά ότι αυτή είναι και η μοναδική ορθολογική επιλογή» σημείωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Γεροβασίλη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να έχει απόψε επικοινωνία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε και αύριο συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Αναφερόμενη στο θέμα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, επισημαίνοντας ότι ο κ. Μουζάλας «παραδέχθηκε δημόσια το λεκτικό σφάλμα εν τη ρύμη του λόγου του και ζήτησε δημόσια συγγνώμη».

«Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατανοεί και συμμερίζεται την ευαισθησία, τόσο του Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όσο, βεβαίως, και του ελληνικού λαού για το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ και τη χρήση του ονόματος “Μακεδονία”. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην εθνική θέση, σε σχέση με την ονομασία της γείτονος χώρας. Αυτό που προέχει σήμερα, ωστόσο, είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, που παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης και απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι η επιτυχής έκβαση της αυριανής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για την αξιόπιστη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος, καταλήγοντας: «Ο κ. Καμμένος εμμένει στη θέση του, η απόφαση θα παρθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη σύνοδο κορυφής».