Να «σκοτώσει» τα σενάρια για εκλογές, τα οποία αφέθηκαν ανοιχτά από τα στελέχη της, να προτάξει την αξιολόγηση και το προσφυγικό ως τα φλέγοντα κυβερνητικά ζητήματα και, παράλληλα, να στείλει σαφές μήνυμα προς τους αγρότες για την στάση πλήρους αδιαλλαξίας που υιοθετούν, επιχείρησε η κυβέρνηση με δηλώσεις ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου από την Τεχεράνη, όπου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές διμερείς επαφές για συνεργασία σε ενέργεια, επενδύσεις, τουρισμό και χρηματοπιστωτικό τομέα. Με την φράση «είστε καλά;», ανώτατη κυβερνητική πηγή από την Τεχεράνη έβαλε τέλος στα σενάρια εκλογών.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχοντας υπογράψει με την πολιτική ηγεσία του Ιράν σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας από την Τεχεράνη, πλέον ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του ενόψει του τριπλού μεγάλου σκόπελου της αξιολόγησης, των κοινωνικών αντιδράσεων και της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Με βελτιωτικές κινήσεις και μεταβατική περίοδο, οι οποίες ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκλιμακώσει τις αντιδράσεις του επιστημονικού κόσμου. Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους αγρότες, για τους οποίους κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος εξαπέλυσε πυρά από την Τεχεράνη, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν υπάρχει τίποτα να δώσει η κυβέρνηση. Η συζήτηση γίνεται πάνω σε μία πρόταση νόμου και όχι σε νομοσχέδιο που αφορά όλη την κοινωνία, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτοί δεν έχουν φωνή; Ειδικά τους αγρότες τούς ευνοεί. Είναι εξαιρετικά εγωιστικό ότι οι αγρότες δεν έρχονται στο τραπέζι του διαλόγου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα από το Μέγαρο Μαξίμου, επιμένουν με νόημα πως «δεν θα έρθουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα» και επιχειρείται ύστατη προσπάθεια διαλόγου, ενώ υπογραμμίζεται η διάσπαση που παρατηρείται στις αγροτικές κινητοποιήσεις, με τα μπλόκα των Τεμπών να μην ακολουθούν την «κάθοδο» με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Ωστόσο, τα μείζονα ζητήματα για την κυβέρνηση συνοψίζονται επί του παρόντος στο προσφυγικό και την αξιολόγηση. Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε κυβερνητική πηγή από την Τεχεράνη: «Δεν ανησυχώ για τους αγρότες, ανησυχώ για το προσφυγικό, για την αξιολόγηση που πρέπει να προχωρήσει και να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι δεδομένη η έστω και άτυπη σύνδεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με το Μαξίμου να ετοιμάζεται για έναν πρώτο απολογισμό των διερευνητικών επαφών στο επικείμενο Eurogroup της Πέμπτης, στο οποίο θα δοθεί και ένα στίγμα των προθέσεων των πιστωτών.

Την ίδια ώρα πάντως στο Μαξίμου διαφαίνεται η αγωνία να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν τόσο από το «παράθυρο» Πετρόπουλου για υποχώρηση από την κόκκινη γραμμή των κύριων συντάξεων, όσο και από την τοποθέτηση σε δραματικούς τόνους του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου τόνισε πως η κυβέρνηση περιμένει  την επιστροφή του Κουαρτέτου «κάποια στιγμή» την ερχόμενη εβδομάδα και πως μέσα σε 15 μέρες από την επιστροφή τους θα έχουν «κλείσει» τα ζητήματα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ο ίδιος, δε, επισήμανε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, γιατί «αν πάμε Μάιο-Ιούνιο… καήκαμε».

Στο κυβερνητικό επιτελείο μετατρέπουν σε «ανένδοτο» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο τόσο για την Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και για την κοινωνία στα επώδυνα μέτρα που θα φέρει η λύση πακέτο για ασφαλιστικό και δημοσιονομικό κενό. Ο δύσκολος στόχος για την κυβέρνηση είναι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να έχει αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη πνοή και στην πραγματική οικονομία.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, δεδομένων των επιμέρους διαφωνιών που υπάρχουν για τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης (ασφαλιστικό, δημοσιονομικό κενό 2016-2017, κόκκινα δάνεια και Ταμείο αποκρατικοποιήσεων) και έχοντας στις βαλίτσες του τα θετικά στοιχεία από τον τομέα των εσόδων και την έγκαιρη υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας για τα κέντρα υποδοχής στο μέτωπο του προσφυγικού, ετοιμάζεται με ταξίδι του στο Παρίσι να ζητήσει χείρα βοηθείας για ευελιξία στην αξιολόγηση από τον Φρανσουά Ολάντ.