Η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το παθητικό κάπνισμα των ανηλίκων στο αυτοκίνητο οδήγησε σε αντιπαράθεση και ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα στον ίδιο και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος καταλόγισε μάλιστα «προκλητική άγνοια» στον κ. Χρυσόγονο.

Ο κ. Χρυσόγονος κατέθεσε ερώτηση σε ό,τι αφορά τις δράσεις που προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ των ανηλίκων που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση του καπνίσματος σε επιβατικά οχήματα στην Αγγλία, όταν επιβαίνουν σ΄ αυτά ανήλικοι, λέγοντας -μεταξύ άλλων- πως «θα πρέπει να θεωρείται σοβαρή τροχαία παράβαση».

Άμεση ήταν η απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση του καπνίσματος σε επιβατικά οχήματα στην Αγγλία, όταν επιβαίνουν σε αυτά ανήλικοι, άκουσα σήμερα με περισσή έκπληξη, τον ευρωβουλευτή του Σύριζα, κο Κ.Χρυσόγονο, να καταθέτει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τις δράσεις, τις οποίες προτίθεται να αναλάβει υπέρ των ανηλίκων, που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Η άγνοιά του είναι προκλητική! Θα όφειλε να γνωρίζει ο κ. Χρυσόγονος, ότι στις 8 Οκτωβρίου 2010, κατατέθηκε στη Βουλή δική μου τροπολογία, η οποία αφορούσε την επιβολή προστίμου ή αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, σε όσους θα καπνίζουν στο αυτοκίνητο, παρουσία παιδιών κάτω των δώδεκα ετών.

Ο Σύριζα τότε είχε καταψηφίσει!!! Μάλιστα οι επικριτές μου, οι προερχόμενοι από αυτό το κόμμα, υποστήριζαν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την εισβολή της νομοθεσίας στον προσωπικό χώρο των πολιτών και ότι ενώ φαινομενικά υποστηρίζει το σεβασμό των δικαιωμάτων του άλλου, στην ουσία υιοθετεί συντηρητικές απόψεις.

Αποτελεί τουλάχιστον υποκρισία και εμπαιγμό η ερώτηση του κ. Χρυσόγονου, τη στιγμή που η Ελληνική Βουλή έχει ήδη νομοθετήσει!!! Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να ελέγξουν την εφαρμογή του νόμου.

Σύμφωνα με έρευνα το 1/3 των παιδιών, που εκτίθενται στον καπνό σε οχήματα, υποφέρουν και δεν ζητούν από τον καπνιστή να σταματήσει, επειδή νιώθουν αμήχανα ή φοβισμένα. Το ΙΧ χωρίς τσιγάρο είναι “Ζώνη Ασφαλείας” για τα παιδιά!».

Ακολούθησε η ανακοίνωση του ευρωβουλετυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημείωσε πως «δεν θα παρακολουθήσω τον κύριο Λοβέρδο στην εμπάθεια και στην κενή περιεχομένου φραστική οξύτητα της σημερινής του δήλωσης-σχολίου για ερώτηση που υπέβαλα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το παθητικό κάπνισμα των ανηλίκων. Εφόσον όμως μου καταλογίζει “προκλητική άγνοια”, θα ήθελα να τον ενημερώσω ότι διαφορετικός θεσμός είναι η Βουλή των Ελλήνων, η οποία ως γνωστό νομοθετεί με ισχύ για την ελληνική επικράτεια, και διαφορετικός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μπορεί να ασκήσει αρμοδιότητες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και για να μην αισθάνεται στο μέλλον ο κ. Λοβέρδος “περισσή έκπληξη” θα του αποστείλω δωρεάν ένα εγχειρίδιο Ευρωπαϊκού Δικαίου, όπου επεξηγούνται οι διαφορές αυτές».